Anton Pavlovič Čechov: Šampaňské. Bilance jednoho nudného života o silvestrovské noci

31. prosinec 2023

Nikolaj celý svůj dospělý život dělá přednostu na jednom zapomenutém nádražíčku v ruské stepi, kde je opravdu nuda k pohledání. Nudné je tam úplně všechno, včetně jeho ženy – samozřejmě. A uniknout z nudy nepomáhá ani vodka, ani šampaňské... Až jednoho dne se objeví nečekaná návštěva...

Účinkují: Jan Dvořák a Věra Hladká
Napsal: Anton Pavlovič Čechov
Dramaturgie: Hana Krejčová
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 1999

Povídku Šampaňské, která je bilancí jednoho nudného života o silvestrovské noci, napsal ruský klasik Anton Pavlovič Čechov.

Rozhlasovou podobu dostal příběh v roce 1999 ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice. Povídku načetli herci Jihočeského divadla Jan Dvořák a Věra Hladká, dnes Hlaváčková.

Anton Pavlovič Čechov

Anton Pavlovič Čechov (1860-1904) se narodil v jihoruském Taganrogu v rodině obchodníka se smíšeným zbožím. Studoval tamní gymnázium a už v této době přispíval humoristickými povídkami do místních časopisů.

Po maturitě vystudoval medicínu v Moskvě a po jejím ukončení pracoval jako lékař. Nemocniční prostředí mu leckdy posloužilo jako inspirační zdroj při psaní.

Anton Pavlovič Čechov

V roce 1890 podnikl Anton Pavlovič Čechov cestu na Sibiř, směr Sachalin – zde viděl velmi drsné podmínky v tamější trestanecké kolonii. Nejvýznamnější dílo, které sepsal o nucených pracích na Sachalinu, je Ostrov Sachalin (1893).

Po návratu ze Sibiře si spisovatel koupil malou usedlost v Melichovu nedaleko Moskvy a i tady působil jako lékař. A stále psal.

Koncem roku 1898 se mimo jiné i ze zdravotních důvodů – měl tuberkulózu – přestěhoval do Jalty. A tady na Krymu vznikla jeho nejznámější dramata – Tři sestry (1901) nebo Višňový sad (1903).

V létě roku 1904 se odjel léčit do německých lázní Badenweiler, ale už mu nebylo pomoci. Zemřel v tamním hotelu, bylo mu čtyřiačtyřicet let, jeho ostatky byly převezeny do Moskvy, kde je také pochován.

Spustit audio

Související