Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Dynamo doplatilo na nešťastné momenty a na Spengler Cupu bere druhé místo

Pardubice po spanilé jízdě nakonec na triumf na Spengler Cupu nedosáhly. Východočeši ve finále 95. ročníku nejstaršího evropského turnaje padli s domácím Davosem 3:5. O výhru švýcarského zástupce se přičinil také český reprezentant Matěj Stránský jednou asistencí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále Davos – Pardubice

Pardubice se přitom dokázaly vrátit do finálového duelu poté, co stáhly manko 0:2. Nejprve snížil Tomáš Hyka v početní výhodě a o pouhých třináct sekund později srovnal Robert Kousal. Podobná gólová otočka jako v semifinále proti Kanadě se však tentokrát nekonala, naopak ještě před druhou přestávkou upravil na 3:2 pro Davos Klas Dahlbeck, jehož lehké nahození tečoval do vlastní branky Jan Košťálek.

Další nešťastná situace se navíc dostavila na počátku třetí třetiny, kdy po 31 sekundách hry zvýšil na 4:2 druhým gólem v zápase Dennis Rasmussen. Jeho střelu tečoval bruslí pro změnu jiný pardubický obránce Peter Čerešňák a Milan Klouček v brance byl bez šance.

O dvě minuty později pak Jesper Olofsson přidal další ránu do pardubických nadějí. V závěru ještě snížil z úniku Jan Mandát, více ale Východočeši nestihli. Dynamo mohl mrzet také neuznaný gól Martina Bučka za stavu 0:0 kvůli předchozímu ofsajdu Lukáše Radila.

"Finále pro nás nedopadlo, ale takhle to někdy v hokeji je. Sahali jsme po srovnání stavu, byli jsme blízko jít do třetí třetiny za vyrovnaného stavu s tím, že kdo dá gól, tak vyhraje. Udělali jsme však hrubou chybu, která nás ve finále stála davoský náskok, který už jsme nedotáhli. Ale v globálu mi turnaj ukázal spoustu dobrého," uvedl trenér Václav Varaďa.

Posledním českým vítězem turnaje tak zůstává Dukla Jihlava z roku 1982. Pardubice napodobily finálovou porážkou neúspěšné tažení Třince z roku 2019 a Sparty z loňského vydání. Potřetí v řadě tak zástupce české extraligy ve finále prohrál, v letech 2020 a 2021 se nehrálo kvůli koronavirové pandemii. Davos přidal celkově šestnáctý triumf, první od roku 2011.

"Určitě jsme zde zanechali velmi dobrý dojem a hráči hráli na doraz, což jsme chtěli. Po vánočních svátcích není jednoduché k tomu takto přistoupit, ale věřím, že jsme nezklamali naše fanoušky a udělali dobré jméno pardubickému týmu," ocenil výkony svých svěřenců na celém turnaji Varaďa.

Hokejový Spenglerův pohár v Davosu – finále:

HC Davos – HC Dynamo Pardubice 5:3 (1:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Rasmussen (Haapala), 32. Corvi (Olofsson, Wieser), 39. Dahlbeck (Wieser, Olofsson), 41. Rasmussen (Haapala), 43. Olofsson (Wieser, Corvi) – 37. Hyka (Radil, Čerešňák), 37. R. Kousal (Radil), 53. Mandát (Pochobradský, Košťálek). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 6267 (vyprodáno).

Sestava Pardubic: Klouček – Čerešnák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Hájek, Bučko – Hyka, L. Sedlák, Cienciala – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – Pochobradský, Poulíček, Mandát – Říčka. Trenér: Varaďa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články