Otužilci se v Náchodě rozloučili s rokem 2023, vadil silný proud Metuje

foto Silvestrovský křest začínajících otužilců v řece Metuji a loučení náchodských otužilců s rokem 2023, 31. prosince 2023, Náchod. PC

Náchod - S velmi silným proudem Metuje se v Náchodě dnes odpoledne muselo vypořádat asi 45 otužilců při tradičním silvestrovském plavání v Metuji. Ze břehů Denisova nábřeží otužilce sledovalo kolem 500 diváků. Voda měla 5,7 stupně a vzduch sedm stupňů. ČTK to řekl předseda náchodského oddílu dálkového a zimního plavání Metujští tygři Petr Kocián. Desítky otužilců se dnes vykoupaly také v Bečvě v Přerově.

Po silných deštích a tání sněhu v minulých dnech byla i dnes hladina Metuje stále vzedmutá. "Teklo to docela hodně, spíše jsme se drželi při břehu. Kdo si chtěl zaplavat, ponořil se do vody 100 metrů proti proudu a k nástupnímu máchadlu plaval po proudu. Proti proudu plavat nešlo," řekl Kocián.

Jinak počasí podle něj plavcům přálo. "Svítilo sluníčko, voda byla příjemná. V posledních letech jde o takové jarní plavání, protože pořádné zimy již zřejmě skončily," řekl. Ze 45 plavců jich 18 plavalo ve studené vodě úplně poprvé. Zkušení otužilci je dnes pokřtili.

Někteří otužilci se do vod Metuje ponořili v různých maskách. K vidění byli plavci v přestrojení za Santa Clause, servírku, indiána či postavy z pohádky Červená Karkulka. Na akci přijelo několik otužilců ze sousedního Polska. Dorazili i otužilci z Prahy či Ústí nad Labem.

V Přerově se s rokem loučili otužilci v kostýmech, sledovaly je tisíce lidí

V kostýmu trestanců, čerta, myšky či samurajů se dnes rozloučily v řece Bečvě v Přerově s letošním rokem na tři desítky otužilců. Na tradiční recesistickou akci, která přilákala na břehy řeky několik tisíc lidí, dorazili otužilci z celé Moravy. Čekala je voda o teplotě šesti stupňů a po předchozích zvýšených hladinách toků i poměrně svižný proud, plavby si tentokrát dosyta užili. V závěru jejich show doprovodila již tradiční diskotéka. Akce má ve městě dlouholetou tradici, letos se konala podvaapadesáté.

Otužilci letos v Bečvě pobyli zhruba 20 minut. Na recesistickou show se řada z nich dopředu pečlivě připravovala, plavecké úbory vyvolávaly nadšení u přihlížejících. Do vody vlezli lidé také v parukách a někteří si na plavbu vzali i pochodeň či plyšáky, například vílu s jednorožcem.

Mezi plavci nechyběli otužilci, kteří se této show účastní pravidelně, ale i úplní nováčci. "Nejsme trénovaní. Rozhodli jsme se ze dne na den, že se hecneme, tak jsme se hecli. Dosud jsme se ani neotužovali. Příští rok to zkuste taky, vůbec se nebojte, zvládli jsme to my, zvládne to každý," řekli dnes ČTK Karin a Ondřej Šlechtovi. Zatímco Ondřej si Bečvu užil v kostýmu ninji, Karin byla bojová princezna. "Voda byla příjemná, sem tam jsme spadli trochu níž. Plavalo se ale v pohodě," doplnila dvojice.

Řeka Bečva chystá otužilcům každoročně jiné podmínky. Výjimkou nebyly ani ročníky, kdy kvůli teplotám pod bodem mrazu museli otužilci svou pravidelnou trasu od mostu u loděnice směrem k sokolovně zrušit a několik temp si užili až poté, co jim hasiči a potápěči z hladiny Bečvy nejprve odstranili ledový příkrov. Dnes tomu tak nebylo, teplota vzduchu byla zhruba osm stupňů Celsia.

Silvestrovská plavecká show je vzpomínkou na přemožitele kanálu La Manche Františka Venclovského. Slavný dálkový plavec žil v Přerově, kanál La Manche překonal jako první Čechoslovák 30. července 1971. Trasu z Francie na anglické pobřeží o délce 56 kilometrů zvládl v čase 15 hodin a 26 minut. Často přitom trénoval v řece Bečvě nebo v přerovském přírodním koupališti Laguna. V Přerově má plavec pamětní desku, je také držitelem Ceny města Přerova.

Silvestrovská show v Přerově tradičně završuje adventní program. Rok 2024 přivítá město ohňostrojem, který bude odpálen v první lednový den v 18:00 z parčíku u majáku, sledovat ho budou lidé rovněž z břehů Bečvy. Na rozdíl od Olomouce jej město nezrušilo. Program poté definitivně zakončí v 18:30 koncert folkrockové kapely Fleret.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď