Týden s hudbou. Novoroční koncerty, TV, kino

V novém roce vám nabízíme v Týdnu s hudbou přehled nejzajímavějších hudebních akcí z vašeho okolí doplněný o zajímavé TV a kino přenosy a záznamy jak z České republiky, tak ze zahraničí.
Jiří Vodička (zdroj Jiří Vodička)
Jiří Vodička (zdroj Jiří Vodička)

Praha

Novoroční koncert České filharmonie můžete navštívit v pondělí 1. ledna v 15:00 a ve 20:00 hodin v Dvořákově síni Rudolfina. Pod taktovkou Jakuba Hrůši zazní Nokturno H dur, op. 40 Antonína Dvořáka, Romance pro housle a orchestr f moll, op. 11, Suita A dur, op. 98b (výběr): 1. a 5. část a Mazurek pro housle a orchestr, op. 49 Antonína Dvořáka, Lašské tance (výběr): č. 3 Dymák a č. 6 Pilky Leoše Janáčka, předehra k opeře Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, Valse triste z baletní pantomimy Pohádka o Honzovi Oskara Nedbala a Rapsodie v modrém Georga Gershwina. Jako sólisté vystoupí klavíristka Olga Kern a houslista Jiří Vodička. Koncert ve 20:00 hodin bude živě přenášet ČT art.

Ve Smetanově síni Obecního domu se 1. ledna v 19:30 hodin uskuteční Novoroční koncert, na kterém v podání Filharmonie Hradec Králové pod vedením Kaspara Zehndera uslyšíte Kubánskou předehru, předehru West Side Story Georga Gershwina, Archipelago (Rumba), Hot-Time Dance Georga Antheila, Tance z baletu Estancia Alberta Ganstera, Conga del Fuego Nuevo, Danzón č. 2 Artura Márqueze a Noche de Jaranas Silvestra Revueltase.

V Rudolfinu se v úterý 2. ledna v 19:30 hodin uskuteční Novoroční koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Petra Popelky. Zazní předehra a tři tance z opery Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, suita Růžový kavalír Richarda Strausse, Rapsodie v modrém George Gershwina a Symfonické tance z West Side Story Leonarda Bernsteina. Spoluúčinkuje klavírista Ryan Martin Bradshaw.

Český spolek pro komorní hudbu pořádá ve středu 3. ledna v 19:30 hodin v Dvořákově síni Rudolfina koncert německé gambistky Hille Perl a americko-íránského cembalisty Mahana Esfahaniho. Uslyšíte Sonátu pro violu da gamba a cembalo g moll, BWV 1029 Johanna Sebastiana Bacha, Sonátu pro violu da gamba a cembalo F dur Františka Bendy, Sonátu č. 3 d moll pro cembalo Jiřího Antonína Bendy, Adagio pro violu da gamba d moll a Arpeggiata a Fantasia pro violu da gamba d moll Carla Friedricha Abela, Sonátu g moll pro violu da gamba a cembalo Carla Philippa Emanuela Bacha a Sonátu pro violu da gamba a cembalo D dur, BWV 1028 Johanna Sebastiana Bacha.

V Dvořákově síni Rudolfina zazní ve čtvrtek 4. ledna a v pátek 5. ledna v 19:30 hodin a v sobotu 6. ledna v 15:00 hodin oratorium Mesiáš Georga Friedricha Händela v podání Pražského filharmonického sboru, České filharmonie, Carolyn Sampson (soprán), Helen Charlston (alt), Andrewa Staplese (tenor) a Matthewa Brooka (bas) pod taktovkou Nicholase Kraemera.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pořádá v Betlémské kapli v pátek 5. ledna v 19:30 hodin koncert pod taktovkou Petra Popelky, kde se jako sólisté představí Jiří Houdek (trubka), David Pokorný (housle), Jakub Novák (viola) a Pavel Čermák (trombon). Společně zahrají Koncert pro trubku B dur Antonia Vivaldiho, Sinfonia concertante Es dur, K 364 Wolfganga Amadea Mozarta, Sonátu pro trombon, 12 smyčcových nástrojů a klavír Josefa Matěje, 26 variací na La Flolia di Spagna Antonia Salieriho.

V neděli 7. ledna ve 20:00 hodin vystoupí v Rudolfinu Severočeská filharmonie Teplice pod vedením dirigenta Fana Tinga. Na programu bude předehra z opery Lazebník sevillský a předehra z opery Vilém Tell Gioacchina Rossiniho, Koncert pro trombon a orchestr Es Dur, op. 4 Ferdinanda Davida, Císařský valčík, Pizzicato polka, Na krásném modrém Dunaji, Lehká krev, Perpetuum mobile, Tritsch Tratsch polka a předehra z operety Netopýr Johanna Strausse, Koncert pro klavír a orchestr a moll Edvarda Griega. Spoluúčinkují E-Hyun Huettermann (klavír) a Inho Son (trombón).

Pražský filharmonický sbor (zdroj Pražský filharmonický sbor)
Pražský filharmonický sbor (zdroj Pražský filharmonický sbor)

Brno

Novoroční koncert Filharmonie Brno se uskuteční 1. ledna v 19:00 hodin v Janáčově divadle. Na programu koncertu zazní Suita A dur op. 98b Americká Antonína Dvořáka, Tap Dance Concerto pro stepaře a orchestr Mortona Goulda (step Martina Konečná), suita Porgy a Bess Georga Gershwina a Le jazz Bohuslava Martinů. Diriguje Dennis Russell Davies.

V neděli 7. ledna v 19:00 hodin v Besedním domě se uskuteční Novoroční koncert Českého filharmonického sboru Brno, který uvede dílo Carmina burana Carla Orffa a Balady a Scherzo b moll Fryderyka Chopina. Účinkují klavíristé Martin Kasík a Kristina Kasíková, sopranistka Veronika Rovná, tenorista Daniel Matoušek a barytonista Roman Hoza. Diriguje Stanislav Vavřínek.

Olomouc

Novoroční koncert Moravské filharmonie Olomouc se uskuteční 1. ledna v 19:00 hodin v Redutě, kde si budete moci poslechnout Hoe Down z baletu Rodeo Aarona Coplanda, Le jazz Bohuslava Martinů, písně Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha, Libertango a Oblivion Ástora Piazzolly, Danzón č. 2 Artura Márqueze a výběr z muzikálu West Side Story Leonarda Bernsteina (v aranži Jacka Masona). Diriguje Zsolt Hamar.

Moravská filharmonie Olomouc vystoupí ve čtvrtek 4. ledna v 19:00 hodin v Redutě společně s houslistkou Miriam Magdalenou Hanikovou a dirigenty Matějem Vodou a Filipem Urbanem. Společně uvedou předehru k opeře Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta, Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 77 Johannese Brahmse a Symfonii č. 2 Es dur Zdeňka Fibicha.

Ostatní regiony Čech

Novoroční koncert Severočeské filharmonie Teplice můžete navštívit v pondělí 1. ledna ve 13:30 hodin v Teplicích v Krušnohorském divadle. Zazní díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Josefa Suka a Oskara Nedbala. Diriguje Norbert Baxa, spoluúčinkují sopranistka Nikola Uramová a tenorista Richard Samek. Koncert se bude opakovat v úterý 2. ledna v Jablonci nad Nisou.

Bedřich Smetana: Dalibor – Richard Samek, Radyně (zdroj Divadlo J. K. Tyla Plzeň, foto Jan Faukner)
Bedřich Smetana: Dalibor – Richard Samek, Radyně (zdroj Divadlo J. K. Tyla Plzeň, foto Jan Faukner)

Ostatní regiony Moravy a Slezska

V úterý 2. ledna v 18:00 hodin ve velkém sále DK Šumperk zazní Carmina Burana Carla Orffa v podání klavíristů Martina Kasíka, Kristiny Kasíkové, bicí sekce Moravské filharmonie Olomouc, sopranistky Lucie Silkenové, kontratenoristy Jana Mikuška, barytonisty Martina Bárty, Českého filharmonického sboru Brno a dětského pěveckého sboru Motýli Šumperk. Diriguje Marek Šedivý.

Ve čtvrtek 4. ledna v 18:00 hodin v Třinci můžete navštívit Slavnostní novoroční koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava s dirigentem Gáborem Kálim a houslistou Janem Mráčkem. Zazní díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Josefa Suka.

V sobotu 6. ledna v 18:00 hodin ve Sloupu v Moravském Krasu v kostele Panny Marie Bolestné se uskuteční Tříkrálový koncert Českého filharmonického sboru Brno, na kterém uslyšíte České vánoční koledy a pastorely pod vedením dirigenta Joela Hány a za doprovodu flétnistky Hany Hány a varhaníka Martina Jakubíčka.

Slovensko

Slovenská filharmonie uvede pod vedením Petera Valentoviče 1. ledna v 19:00 hodin Novoroční koncert v koncertní síni SF. Ve spolupráci se Slovenským filharmonickým sborem, Evou Bodorovou (soprán), Miroslavem Dvorským (tenor) a Jarolímem Emmanuelem Ružičkou (housle) zazní díla Johanna Strausse mladšího, Franze Lehára, Emmericha Kálmána a Franze Suppé.

Novoroční koncert Státní filharmonie Košice se uskuteční 6. ledna v 19:00 hodin v Domě umění v Košicích pod taktovkou Rastislava Štúra. Zazní díla Bély Kélera, Ľudovíta Rajtera, Franze Lehára, Michala Vilece, Gejzy Dusíka a dalších.      

Slovenská filharmonie: Silvestrovský koncert – Eva Bodorová, Peter Valentovič, 31. prosince 2021 (foto Alexandr Trizuljak)
Slovenská filharmonie: Silvestrovský koncert – Eva Bodorová, Peter Valentovič, 31. prosince 2021 (foto Alexandr Trizuljak)

Streamy a televizní přenosy

Novoroční koncert České filharmonie bude živě přenášet ČT art 1. ledna ve 20:00 hodin. Pod taktovkou Jakuba Hrůši zazní Nokturno H dur, op. 40 Antonína Dvořáka, Romance pro housle a orchestr f moll, op. 11, Suita A dur, op. 98b (výběr): 1. a 5. část a Mazurek pro housle a orchestr, op. 49 Antonína Dvořáka, Lašské tance (výběr): č. 3 Dymák a č. 6 Pilky Leoše Janáčka, předehra k opeře Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, Valse triste z baletní pantomimy Pohádka o Honzovi Oskara Nedbala a Rapsodie v modrém Georga Gershwina. Jako sólisté vystoupí klavíristka Olga Kern a houslista Jiří Vodička.

V pondělí 1. ledna ve 20:50 hodin odvysílá ČT art dokument o cyklu vzdělávacích koncertů České filharmonie Kroky do nového světa, kde zasvěcují Marko Ivanović a Petr Kadlec spolu s Českou studentskou filharmonií diváky do tajů významných děl světového hudebního repertoáru.

První den roku 1. ledna ve 22:05 hodin nabídne ČT art premiéru dokumentu Alice Nellis o šéfdirigentovi České filharmonie Semjonu Byčkovovi. Program bude ČT art opakovat ve středu 3. ledna ve 23:35 hodin.

Ve čtvrtek 4. ledna nabídne ČT art ve svém vysílání záznam inscenace opery Porgy a Bess Georga Gershwina z Metropolitní opery New York. Účinkují Eric Owens, Angel Blue, Alfred Walker, Chauncey Packer, Frederick Ballentine.

V úterý 2. ledna ve 22:10 hodin nabídne TV Noe záznam vánočního koncertu Václava Hudečka z roku 2007, který se konal v Národním domě ve Frýdku Místku. Na klavír doprovázel Petr Adamec. Zazněla díla Nicola Paganiniho, Františka Bendy, Georga Friedricha Händela a dalších.

V sobotu 6. ledna můžete v patnácti kinech v České republice zhlédnout premiéru opery Nabucco Giuseppe Verdiho v inscenaci Metropolitní opery New York. V hudebním nastudování Daniela Callegariho v režii Elijaha Moshinského účinkují Ljudmyla Monastyrska (Abigaille), Maria Barakova (Fenena), SeokJong Baek (Ismael), George Gagnidze (Nabucco), Dmitrij Beloselskij (Zachariáš).

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments