Vážený pane dirigente, milý příteli. Korespondence dirigenta Karla Ančerla a muzikologa Ivana Medka

12. leden 2024

Výběr z dosud nevydané korespondence dirigenta Karla Ančerla s muzikologem Ivanem Medkem, vedené na přelomu 70. let o společenské situaci v socialistickém Československu, o těžkých rozhodnutích, práci, hudbě i přátelích a mnohém dalším. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Viktor Preiss, Kamil Halbich, Ivan Bierhanzl, Lucie Juřičková
Připravil: Ivan Bierhanzl
Dramaturgie: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 1. 1. 2024

Karel Ančerl umělecky vedl Českou filharmonii od roku 1950 až do roku 1968. Okupace v srpnu 1968 jej zastihuje v USA, kde hostuje u amerických orchestrů. Český dirigent stojí před rozhodnutím, zda se vrátit do Prahy, nebo zůstat v cizině, kde má od další sezóny podepsanou smlouvu s kanadským Toronto Symphony Orchestra.

O tom a o mnohém dalším vede korespondenci s muzikologem, hudebním publicistou a kritikem Ivanem Medkem, který v té době působil v České filharmonii jako dramaturg. Oba muži se do té doby vídali takřka denně po dobu patnácti let.

Mezi oběma protagonisty se postupem času vyvinul pracovně-přátelský vztah plný vzájemného respektu, o čemž svědčí jejich vzájemná korespondence. Celkem 50 dopisů a pohlednic z let 1968 až 1973 (tedy od Ančerlova odchodu do Kanady až do jeho smrti) se dochovalo v Medkově pozůstalosti díky tomu, že Ančerlovy dopisy pečlivě uchovával a od svých si dělal kopie.

Korespondenci, ze které čerpáme v rozhlasovém pořadu, poskytla Helena Medková a na přepisech dopisů se podílela Maximiliane Ančerlová. Hudbu použitou v pořadu natočil Tomáš Víšek a jedná se o vlastní skladby Karla Ančerla (5 kusů pro klavír) z dob jeho studia na pražské konzervatoři. Pořad vysíláme k Roku české hudby.

autor: Ivan Bierhanzl
Spustit audio

Související