Uf, to je pekelná otázka! Takto si podnikatel Petr Dědek povzdychl nad anketní otázkou, jak hodnotí vývoj Česka v uplynulém roce. Forbes otázku položil významným postavám tuzemského byznysu a Dědkova reakce byla do jisté míry univerzální – shrnula pocity spousty respondentů.

Pro mnoho oslovených to byla pekelná otázka, protože těžko hledali výraznější plusy. Z nezanedbatelného počtu obdržených odpovědí lze v lehké nadsázce vyvodit coby největší pozitivum fakt, že už je rok 2023 v trapu.

Bojíte se nyní číst dál z důvodu, abyste do nového letopočtu nevykročili s depresí? Žádný strach, obavy jsou zbytečné. I kritici zpravidla přidali aspoň doušek naděje a mezi nasbíranými názory se dokonce najdou optimistické.

V hezké shodě okolností například Dědek „vyvažuje“ Dědka. Jestliže se totiž 41. nejbohatší Čech Petr Dědek neubrání skepsi, pak 75. nejbohatší Čech Dalibor Dědek konstatuje, že se nám dařilo velice dobře. Respondenty se stejným příjmením tedy přehled odpovědí začněme.

Petr Dědek

Zakladatel, D+D Real, 41. nejbohatší Čech

Foto Michael Tomeš

Uf, to je pekelná otázka. Inflace vysoká, cena peněz také, vstupy jako jídlo či energie rostou, ekonomika stagnuje, máme další válečný konflikt. Jeden z těch hodně špatných roků.

Co se povedlo? Nenapadá mě téma, o kterém mluvit. Nicméně velkou radost mi udělal Tiger Woods, že se vrátil do turnajů po zranění. Právě tohoto hráče bych rád viděl v budoucnu v Česku.

Dalibor Dědek

Zakladatel, Jablotron, 75. nejbohatší Čech

Miliardář Dalibor Dědek
Foto Libor Fojtík

Pokud si uvědomíme, že tento rok byl silně poznamenán válkou, tak se nám dařilo velmi dobře. Nepadají na nás ruské rakety ani drony a neumírají naši lidé. Doléhají na nás ale ekonomické dopady této války. Proto je potřeba řešit příčiny a ne následky.

Mám radost, že si to statisíce Čechů uvědomují a obětavě posílají peníze na vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Před všemi, kteří tak učinili, smekám.

Marcel Soural

Zakladatel, Trigema, 94. nejbohatší Čech

Foto Trigema

Opatření, která jsme očekávali, že vláda realizuje – namátkou snížení počtu zaměstnanců ve státní a veřejné správě, udržení cen energií na konkurenceschopné úrovni pro podnikatelský sektor, digitalizace státní správy, příprava digitalizace povolovacích řízení staveb – se nestala. Jejich absence se propsala do ekonomiky.

Petr Borkovec

Spoluzakladatel, Partners, 99. nejbohatší Čech

Foto Jan Strouhal

Rok 2023 vypadá trošku jako promarněná příležitost. Už se nemůžeme vymlouvat na energie a nečekanou válku na Ukrajině. Vládě se nepovedlo nic strukturálně velkého. ČNB boj s inflací neprohrála, ale ani nevyhrála. Negativní nálada vedla k opatrnosti domácností, takže výsledky ekonomiky také pod možnosti.

Už se nemůžeme vymlouvat na energie a nečekanou válku na Ukrajině.

Na druhou stranu lidé mají práci, korekce kupní síly mohla být horší a růst mezd na konci roku inflaci za 2023 vyrovná. Výnosy dluhopisů a akcií inflaci také pravděpodobně překonají. Jako pozitivní vnímám spoustu iniciativ a aktivit ze soukromé, podnikatelské a mediální sféry. Aktivity, které hledají cestu pro Česko budoucnosti a apelují na realizaci zásadních dlouhodobých kroků.

Lucie Večeřová

Majitelka, Agro – Měřín, 77. nejbohatší Češka

Musím říci, že rok 2023 nebyl pro nás zemědělce a potravináře vůbec přívětivý. Oproti roku 2022 došlo k razantnímu poklesu cen komodit, naopak ceny vstupů (energie, hnojiva, obaly…) jsou stále vysoké.

Také politika státu vůči našemu sektoru není příznivá, došlo k zavedení celé řady ekonomicky náročných podmínek, zrušení nebo snížení některých typů dotací. Z mého pohledu je tedy tím největším úspěchem, že se nám současnou neutěšenou situaci daří zvládat.

Daniel Perner

Majitel, Mlýn Perner

Foto Michael Tomeš

Spíše mi přijde, že se pořád nedaří. Jestli se něco podařilo, tak vládě naštvat podnikatele a ztížit jim podmínky pro podnikání. Ať už jde o trh práce, kdy nechce zjednodušit vstup zahraničních pracovníků, kvůli čemuž máme nízkou nezaměstnanost a pracovníkům tak rozdáváme, co si řeknou, nebo o nekončící byrokracii či zrušené podpory.

Kdybychom se měli porovnat se sousedními státy, dalo by se naše soupeření přirovnat k atletickém závodu, kdy ostatní legálně dopují, zatímco my jsme jediní čistí. Sice si zachováme morálku, ale v tomhle souboji nemůžeme vyhrát.

Jaromír Opatrný

Zakladatel, Well Pack, finalista EY Podnikatele roku 2021

Foto Michael Tomeš

Rok 2023 vnímám jako těžký a v řadě ohledů horší než rok 2022. Je super, že jsme ho vůbec přežili, lidé mají práci a navzdory vysoké inflaci, vysokým cenám energií a tak dále jsou schopni splácet hypotéky i se zvýšenými úroky, někteří dokonce v bankách zvyšují své úspory. Hromadné bankroty firem nenastaly, žádná apokalypsa se nekonala.

Léta nesleduji zprávy, tak mi mohlo leccos uniknout, ale jako fanoušek tenisu jsem hrdý, že Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon, a dokonce jako nenasazená hráčka. Dále mám radost, že Kladno s Jágrem se udrželo v první lize a doufám, že Jágr bude příští rok opět hrát!

Karel Janeček

Investor, 91. nejbohatší Čech

Miliardář Karel Janeček
Foto Jiří Turek, Jana Jabůrková

Bohužel vývoj u nás hodnotím negativně z politického pohledu, zvláště oslabováním svobody slova i pokračováním cenzury a dehonestace jiných názorů. Činnost ministerstva vnitra na poli „boje“ proti dezinformacím je křiklavým příkladem cesty k novodobé totalitě.

Potřebujeme najít více odvahy a vnitřní síly a těmto tlakům se postavit. A víc kritického myšlení i obyčejné soudnosti, abychom se dokázali ve světě správně orientovat.

Dušan Kunovský

Majitel, Central Group, 12. nejbohatší Čech

Foto Jiří Turek, Jana Jabůrková / Forbes

Moc pozitivního toho nebylo. Ve společnosti vládne obrovská nespokojenost lidí s jejich klesající životní úrovní kvůli celkové drahotě a nejistotě do budoucna. Inflace už ale výrazně klesá a situace by se tak měla začít opět zlepšovat.

Pozitivně můžeme hodnotit snížení DPH u bytů z patnácti na dvanáct procent, díky kterému kupující na průměrném pražském bytě mohou ušetřit kolem 250 tisíc korun.

Marcel Klaus

Majitel, Klaus Timber, finalista EY Podnikatel roku 2023

Foto Michael Tomeš

Mám radost, že jsem si po deseti letech temna konečně zvolili důstojného prezidenta.

Vratislav Randa

Spoluzakladatel, Tipsport

Foto Michael Tomeš

Česko si během roku dál výrazně vylepšovalo pověst ve světě. Osobně mě velmi těší principiální stanoviska, která zastává česká diplomacie i prezident na globálním poli – ať už jde o ruskou agresi na Ukrajině, teroristický útok Hamásu na Izrael, nebo obecně hájení hodnot a principů demokratického světa. Vládě se daří být soudržná, což v minulosti nebylo pravidlem.

Nicméně tohle plus má i své minusy v podobě pomalých, opatrných a kompromisních řešení. Inflace byl v tomto roce klíčový nepřítel české ekonomiky, který měl výrazný vliv na náladu společnosti. Je klíčové, aby vláda pomocí nástrojů, které má k dispozici a pomocí legislativních změn inflaci v příštím roce zásadně zmírnila.

Václav Muchna

Zakladatel, Y Soft

Václav Muchna z Y Softu
Foto Michael Tomeš

Myslím, že o tom negativním bylo a ještě bude napsáno dost, takže se rád zaměřím na pozitivní stránku. V první řadě se nám (zatím) v Česku podařila udržet demokracie.

Nemusíme se stydět za našeho prezidenta, dále podporujeme Ukrajinu, do Česka se vrátili turisté, vypadá to, že se významně rozšíří dálniční síť, kromě ODS se zdá, že nám Spolu podporuje přijetí eura. Na všem se dá najít něco negativního, ale troška pozitivismu nám Čechům určitě prospěje.

Jan Juchelka

Generální ředitel, Komerční banka, Top CEO 2021, 2023

Foto Michael Tomeš

Prostředí, ve kterém podnikáme, přineslo řadu výzev: inflace, úrokové sazby, ceny energií. Český bankovní systém je stabilní a silný a všem výzvám navzdory stojí a bude i nadále stát po boku svých klientů. A nejinak tomu je i v tomto čase hospodářského útlumu.

Mám radost, že rok 2023 byl i rokem spolupráce mezi bankami. Komerční banka a Moneta už přes rok sdílejí bankomatovou síť, letos se k nám přidala i Air Bank a Unicredit. Na podzim také šestice bank pod hlavičkou České bankovní asociace a ve spolupráci s ČNB spustila služby pro klienty, takzvanou Platbu na kontakt. Což prokazuje roli bank jako tahounů inovací.

Evžen Korec

Zakladatel, Ekospol, 79. nejbohatší Čech

Foto Michael Tomeš

Moc pozitivních věcí, které se by se povedly, nevidím. Česká ekonomika se dostala do recese a stavebnictví v těžkém propadu stále hledá své dno. Úrokové sazby, které centrální banka od loňského jara drží nesmyslně vysoko, dusí podnikání.

Také úrokové sazby u hypoték vyšplhaly na historická maxima, což zásadně zhoršilo už tak špatnou dostupnost vlastního bydlení. Kvůli negativnímu vývoji ekonomiky a všeobecnému zdražování se spousta lidí dostala do chudoby.

Abych ale nebyl jen negativní, jedna pozitivní věc mě napadá. V poslední době se začala oživovat poptávka po nových bytech v Praze. Nemůže za to ale lepší koupěschopnost klientů, nýbrž to, že se na trhu začaly objevovat levnější byty.

Průkopníkem tohoto trendu byl náš projekt Výhledy Barrandov II, kde se nám díky příznivější ceně dojednané se stavební firmou podařilo jako prvním dostat ceny nových bytů hluboko pod celopražský průměr. Kvalitní nové byty cenově dostupné co nejširšímu okruhu zájemců budeme nabízet i v příštím roce.

Vladimír Kovář

Zakladatel, Unicorn, 62. nejbohatší Čech

Miliardář Vladimír Kovář z Unicorn
Foto Michael Tomeš

Já mám Česko rád, a tak mu dost nadržuji. Známka dvě minus. Naprosto skvělá věc se povedla hned na začátku roku. Prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. To je důvod k radosti.

Kvido Štěpánek

Majitel, Isolit-Bravo

Foto David Turecký

Své hodnocení bych rozdělil na tři oblasti.

První je zahraniční politika. Hodnotím ji na jedna minus až čistou jedničku. Jsem na ni pyšný. Česko chápe, že Rusko je brutálním agresorem a že jakákoli jiná alternativa než totální vítězství Ukrajiny a její přijetí do NATO a Unie, povede k posílení Ruska a dalších agresorů po celém světě. Zabírání cizích území silou by se v takovém případě stalo běžným, a to nemůže skončit jinak než světovou válkou. Lipavskému palec nahoru.

Druhá oblast – ideologie domácí politiky. Hodnotím ji jako dvojku. Vláda si uvědomuje, že hospodářské reformy takřka všeho jsou nezbytné. Uvědomuje si také nutnost posilování zdevastované armády, zřejmě si i uvědomuje, že je nutné přefiltrovat a silně zředit různé mainstreamové výstřelky a bludy, které k nám plynou ze Západu. Byť napadána zleva zprava neztratila zdravý selský rozum a za to respekt.

Třetí oblast je praktické provádění ideologie domácí politiky. Zde je to podle mne tak na čtyřku s odřenýma ušima – něco se sice děje, ale reformy jsou když ne úplně bezzubé, tak s hodně špatným umělým chrupem (tak na pojišťovnu bez doplatku). Ale vím, že je to těžké, když v demokracii potřebuje každá vláda hlasy voličů a pětačtyřicet procent voličů – aspoň v tuto chvíli – věří dvěma největším populistům a klaunům české politiky.

Kateřina Kadlecová

Spolumajitelka, USSPA

Foto USSPA

Iniciativa druhé ekonomické transformace dokázala přinést do veřejného prostoru téma vize naší země, což zarezonovalo napříč společností. Potřeba společného cíle a směrování tam je, stejně jako vůle úspěšných lidí z byznysu být platní pro celospolečenské dobro, a to je za mě skvělý důkaz obrovského posunu, který jsme jako země a společnost od revoluce urazili.

Vůle transformovat a posunout naši zemi kupředu následně spojila i oborové svazy a asociace či komory v nejrůznějších společných aktivitách. Jde o velký příslib do budoucna, nejen úspěch roku 2023.