Hlavní obsah
Umění a zábava

Ornella Muti: nádherná žena s neuvěřitelnýma očima si vzala podvodníka. Hollywood ji odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nikita~commonswiki/Creative Commons/2,5 generic, 2,0 generic, 1,0 generic

Málokdy se stane, aby měla jedna žena krásu, charisma, talent i bujné křivky. V případě této italské herečky a modelky jí bylo dáno do vínku snad vše. Kromě štěstí na muže. A také jisté moudrosti. Zahrávala si a osud si zahrál s ní.

Článek

Ornella Muti má fascinující tvář. Její oči jsou doslova nepopsatelné. Kočičí, úzké a výrazné. Ve svých vrcholných letech svým pohledem omámila snad každého muže, který nebyl ze železa. Dokonce i Vladimira Putina, což je takovou podivnou kapitolou života této herečky a modelky. Kvůli němu lhala a hrozilo jí vězení.

Obecně na muže moc štěstí neměla, snad to souviselo s jistým aspektem její povahy - velice neskromná diva si myslela, že všichni to s ní myslí dobře. Vystupovala arogantně a také dostala od života pěkných pár facek. Zaslouženě? Možná. Ale jak sama později přiznala, podobnou lekci potřebovala, aby se stala pokornější.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ornella Muti - neuvěřitelně mladá

Oplývala a oplývá postavou, za kterou by leckterá žena obrazně řečeno vraždila. Za svou nádhernou, trošku chladnou a nordickou tvář vděčí mixu genů od rodičů. Za filmovou kariéru pro změnu vděčí jednomu muži. Pro film ji objevil jako ještě předpubertální holku Damiano Damiani. A ten neomylně věděl, že v ní něco je. A že z ní něco bude. A bylo. Ornella Muti.

Ty geny, ty geny!

Budoucí slavná diva, která omámila muže všech generací, se narodila 9. března 1955 v Římě jako Francesca Romana Rivelli. Její o pět let starší sestra Claudia se velice těšila na bratra, ale narodila se holka. Claudia vzpomínala, že ten řvoucí uzel nesnášela, ale jak to tak bývá, postupem doby se ze sester staly nerozlučné parťačky.

I když Claudia na úspěšnější sestru velice žárlila, ale to až ve vyšším věku. Není od věci říct, že Claudia byla snad stejně krásná jako její sestra. Možná i víc, to záleží na vkusu každého. Nicméně obě holky se rodičům skutečně povedly.

Foto: Ornella Muti official website

Claudia Rivelli - sestra Ornelly

Rodiče, otec Clemente a matka Ilse Renate Krause, jim předali do vínku geny skutečně velice zajímavé, pestré a doslova ze všech koutů světa. A tyto geny namíchaly třaskavou směs krásy, určité nordické chladnosti a jižanského temperamentu dohromady.

Clemente pocházel z Neapole, byl velice temperamentní, až divoký a velice přísný snědý novinář, matka Ilse, velice známá sochařka, pocházela z Estonska, kde se narodila ruským emigrantům, kteří pocházeli z Petrohradu.

Jako pravý Ital z jihu lpěl otec na tradicích a herectví pro něj znamenalo podřadnou profesi.
Ornella Muti

Temperament otce a chladné a distingované vystupování matky se v Ornelle „třískalo“ nejen tím, jak vypadala, ale i povahou. Navíc Ilse zanechala sochařství a stala se herečkou, což bylo pro Clementa skutečným utrpením. Horkokrevný Neapolitánec žárlil na manželku, že se „vystavuje před cizími muži“ a dělal jí jednu scénu za druhou.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

S Eleonorou Giorgi ve filmu Appassionata z roku 1974

Uvidíme, co řekne tatínek. Už neřekne nic, zemřel…

Když se u obou dcer objevily umělecké sklony, Clemente doslova zuřil. Obvinil Ilse, že „to mají po ní“ a neustále všem třem ženám zakazoval se jakkoli umělecky projevovat. Francesca i Claudia měly talent na tanec, zpěv, zajímaly se o filmy, herce, lepily si v pokoji plakáty slavných amerických hvězd, chtěly chodit hezky a moderně oblékané, starší Claudia se potají začínala líčit.

Můj otec pocházel ze staré školy. Byl vášnivým milovníkem tradic a nikdy nedovolil sestře se malovat a mně, abych hrála. Takovými věcmi opovrhoval. Jediné, co chtěl, bylo, abychom já a moje sestra studovaly medicínu. Ale ani já, ani Claudia jsme o takovou budoucnost nestály.
Ornella Muti

Otec si rval vlasy a nadával. Nejraději by je všechny zamkl doma a už nikdy nepustil ven, zvlášť, když viděl, že z dívek rostou skutečné krásky. Nařídil jim studovat, což v případě Francescy, která chodila na základní školu, byla hudba vzdálené budoucnosti.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Mladičká Ornella ve filmu Le monarche di Sant´Arcangelo

Rodina byla naštěstí velice dobře situovaná, takže dívky měly dobré zázemí, ale neustálé výpady cholerického otce nedělaly dobře nikomu.

Clemente se tak rozčiloval, až se jednoho dne doslova „urozčiloval“. Když bylo Francesce 11 let, tatínek náhle zemřel, pravděpodobně na infarkt. Ornella o tomto nerada mluví, jen poznamenala, jak bolestné a zároveň vysvobozující toto nečekané úmrtí otce pro všechny tři ženy bylo.

Kdyby táta žil dál, s největší pravděpodobností bych se nikdy neproslavila jako herečka. Raději by mi zlámal nohy i ruce.
Ornella Muti

Damiano Damiani, Nejkrásnější manželka a falešný věk.

Pro film nevšední krásku objevil režisér Damiano Damiani. V roce 1969 Claudia dostala u filmu svou první roli a Francesca sestře neuvěřitelně záviděla. Doprovázela proto Claudii na další konkursy v naději, že se štěstí usměje i na ni. Také si jí všimli fotografové a Francesca si poprvé vyzkoušela roli fotomodelky a něco si i přivydělala.

Foto: Redaktor1980/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Damiano Damiani

Závist mezi sestrami se změnila v soutěživost až nezdravou. A nakonec Claudia, jak se říká, ostrouhala. Karta se obrátila ve prospěch Francescy a režisér Damiani v mladičké krásce spatřil nesporný talent. A vybral si ji. Ornelle dle jejích slov tehdy vůbec nedocházelo, jak se jí změní život.

Chtěla pouze přičichnout k filmařskému řemeslu a ani v nejmenším nepočítala, že by ji mohl někdo oslovit s nabídkou. A rovnou s nabídkou hlavní role ve velice vážném filmu. Náročnější debut snad ani mít nemohla.

Kontroverzní film Nejkrásnější manželka (1970) pojednával o událostech, které se na jihu Itálie často děly, hlavně u mafiánských rodin. Znásilněná žena vždy musela mlčet a svého násilníka si vzít, jelikož často otěhotněla.

Muži tohoto starého „zvyku“ využívali a svou vyvolenou nijak nedobývali, ani se o ni neucházeli - stačilo vyhlédnutou budoucí manželku znásilnit. Jenže se konečně po letech našla jedna, která muže, co ji znásilnil, nahlásila a skončil před soudem.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

šestnáctiletá Ornella

Francesca měla tedy hrát hlavní roli mladičké znásilněné dívky. A bylo jí teprve čtrnáct. Damiani nelenil a obstaral falešné papíry, kde Francescu o rok „postaršil“. A také jí mění jméno - z Francescy Rivelli se stala Ornella Muti.

A v náročném a velice syrovém snímku zazářila. Její role byla kombinací nevinné lolitky, která však po strašné zkušenosti doslova zestárne. Francesca si sáhla na hvězdy. A také se zamilovala. Obojí na první dobrou.

Alessio Orano a dítě s jiným

Během natáčení Nejkrásnější manželky se Ornella zamilovala až po uši. O deset let starší Alessio Orano byl známý svůdce a proslavený milovník, ale k mladičké dívce zahořel láskou u něj dosud nevídanou. Jejich vztah byl ale platonický, Orano se bál, aby Ornelle nezkazil život, přece jen byl ostřílený a o hodně zkušenější.

Ornella se s odmítnutím nemohla smířit. Navíc o křehkou krásku začal být obrovský zájem mezi muži a ona podléhala a podléhala. Jako by chtěla dohnat všechno, co jí přísný otec vždy zakazoval. A nakonec otěhotněla. Otcem jejího dítěte, dcery Naike, má být producent Jose Luis de Castro.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Z filmu Jeptišky od svatého Archanděla

Tento horkokrevný Španěl měl Ornellu svést doslova na první požádání. A jak to tak chodí, pak se k dceři vůbec neznal. Na scénu vstoupil opět Alessio Orano a v roce 1975 se Ornella a Alessio berou. Stal se otčímem Naike a dlouho to vypadalo, že spolu vydrží.

Ornella od úspěchu prvního filmu natáčela jeden za druhým. Namátkou Un posto ideale per uccidere, Jediná velká láska, Jeptišky od sv. Archanděla, Tutti figli di mammasantissima, Lidový román, erotická Appassionata, kde Ornella ukázala úplně všechno, Novomanželka, Leonor, Panenství, Poslední žena, Smrt darebáka, Nová strašidla, Hra na lásku, Život je krásný, Zločin a la Neapol, Zkrocení zlého muže.

Neslavný Hollywood a deziluze z manželství

Manželství s Alessiem trvalo šest let. I když se pár snažil, poznamenalo ho hlavně odloučení. Ornella totiž měla nabídku z Hollywoodu, na kterou vysloveně čekala. A dočkala se. Jela do Ameriky s vidinou toho, jak prorazí a splní si svůj „americký sen“, tak jako mnoho jiných. Byla pořád pryč a manžel prostě nevydržel. V roce 1981 se pár rozvádí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

V erotické Appassionatě ukázala úplně všechno

A kariéra v Hollywoodu dopadla snad ještě hůře. Jediný film, který stojí za zapamatování z tohoto období, je výpravná sci-fi Flash Gordon či Oscar. Jinak se jí tam vůbec nedařilo.

Měla jsem dva hendikepy. Jednak jsem byla cizinka a také jsem tam přišla jako dvacetiletá matka. Koukali na mě jako na exota. V Americe se nejprve buduje kariéra. Přesto bych neměnila
Ornella Muti

V Itálii je mi nejlíp. Až na ty muže…

Po neslavné kariéře se vrátila do Itálie. Tam byla přivítána s radostí a rozhodla se, že již nebude pokoušet osud a zůstane ve své zemi, kde byla její popularita na vrcholu. Ornella Muti se stala naprostým sexsymbolem své doby.

Nafotila odvážné akty pro časopis Playboy a hřála se na výsluní obdivu mužů. A natáčela. Zamilovaný blázen, Láska a peníze, Bonnie a Clyde po italsku, Chudáček boháč, Obchodní domy, Kronika ohlášené smrti, Swannova láska, Cassanova, Chvíle lásky, Počkej do jara, Bandini, Cesta kapitána Fracasse, Il Conte Max, Byl jednou jeden zločin, Biblické příběhy.

Také Hrabě Monte Christo, kde ve čtyřech dílech ztvárnila po boku Gerarda Depardieu Mercedes - a pro zajímavost - mladou ji hrála její dcera Naike.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ornella Muti přitahovala nejen herecké kolegy

Ornella se stala známou po celé Evropě. Její nesmírná krása přitahovala muže jako magnet. A nejen krása, ale také nesporný talent, který prokázala v postavách složitých hrdinek, tajemných a osudových žen. A seznámila se se svým budoucím manželem.

Burzovní makléř Federico Fachinetti měl všechno, po čem toužila. Nekriticky sebevědomou Ornellu obdivoval. A to se jí líbilo. Začali spolu žít a vztah se stal vážným, narodily se jim dvě děti, dcera Caroline a syn Andrea. A v roce 1988 se vzali. Vše vypadalo, že se Ornella usadila a je konečně šťastná. Jenže měla přijít další facka od života. A to pořádná.

Začali u nich doma zvonit divní lidé, manžel se stále častěji nechal zapírat. Pak na celé dny odcházel z domu, aniž by Ornelle řekl, kam jde. Podezírala ho z nevěry, ale možná by ta nevěra byla lepší, než to, co jí připravil. Když začala Federica hledat policie, bylo jasné, že je něco hodně špatně.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

A opět Appassionata - sen mnoha mužů bez oděvu.

A když její luxusní římskou vilu ohradili páskou úředníci z finančáku, bylo ještě hůř. Milovaný manžel totiž Ornellu Muti po celé roky soustavně okrádal.

Její podpis vypiloval k dokonalosti a padělal s ním směnky, které rozházel na burze nebo v sázkách. To, že si vzala podvodníka, bylo největším životním rozčarováním slavné krásky.

Ještě kousek štěstí.

Následoval velice divoký a bouřlivý rozvod, při kterém se špinavé prádlo pralo na veřejnosti. Konečně bylo v roce 1996 po všem a podruhé rozvedená sexbomba sice rozdávala úsměvy na všechny strany, ale vnitřně se s tím, že ji takto brutálně oklamal její vlastní manžel, nikdy nesmířila, jak se posléze svěřila.

Prožila vášnivý román s ženatým kolegou. Adriano Celentano Ornellu Muti úplně pobláznil a slíbil, že se rozvede. Jenže nerozvedl a z velké lásky zbyla spíše velká nenávist.

Útěchu našla v náručí Stefana Picolla, který byl o deset let mladší. Plastický chirurg si Ornelly vážil, měl rád její děti, povzbuzoval její projekty, ale vydržel deset let. Pak pár oznámil rozchod.

Foto: Georges Biard/Creative Commons/3,0 unported

Zářivá hvězda v Cannes v roce 2000

Dalším partnerem byl (a je) Fabrice Kerhervé, podnikatel v oblasti marketingu, komunikačních nástrojů a sociálních sítí. S ním přesídlila z Říma na venkov, kde pěstuje víno, má dokonce své vlastní, pojmenované po sobě. Věnuje se také projektům v oblasti kosmetiky a různých oděvních doplňků, které sama vyrábí.

Slavná star několikrát zavítala i do naší republiky. Poprvé v roce 1998, kdy zde natáčela reklamní kampaň na parfém. Dokonce byla i oficiálním hostem MFF v Karlových Varech, kde představila nezávislý snímek Někde ve městě.

V roce 2000 pak přijela do naší země podruhé, když se účastnila MFF ve Zlíně a v roce 2013 předávala korunku České Miss.

Foto: Leo Medveděv/Creative Commons/4,0 mezinárodní

V roce 1995 v Moskvě, kam ji to vždy táhlo

Děti jsou moje všechno.

Ornella Muti se stala propagátorkou zdravého životního stylu. Cvičí jógu, zdravě jí a inklinuje k Buddhismu. Její zásadou vždy bylo postarat se o děti, takže nikdy nenatáčela o víkendech. A zasadila se o to, aby její potomci dostali náležité vzdělání.

Vždy v rozhovorech lituje toho, že ukončila pouze základní školu a dál se nevzdělávala. Chybělo jí to ve všeobecném přehledu. Své děti proto přísně vedla ke vzdělání.

Mé děti jsou ta nejcennější medaile, kterou jsem ve svém životě dostala.
Ornella Muti

Syn Andrea se stal režisérem a producentem, dcera Naike úspěšnou herečkou a Caroline též. Ornella Muti až na pár výjimek nenatáčí, objevila se ve filmech, na kterých spolupracovala se synem. Její zatím poslední filmy jsou například: Pach smrti, Poslední agent, The Tulse Luper Suitcases, Srdce je zrádná děvka.

V roce 1994 ji čtenáři časopisu Class zvolili nejkrásnější ženou světa. V roce 2008 uvedla na trh novou řadu vlastních klenotů a otevřela obchody v Paříži, Miláně, Římě, Rize, Moskvě a Alma Atě.

Přiklonila se k divadelní scéně a vyzkoušela si, jaké to je hrát na prknech, která znamenají svět. A s tím se pojí jeden velký skandál.

Foto: 9ekieram1/Creative Commons/3,0 unported

Ornella Muti v roce 2016

Soud kvůli Putinovi a žádost o ruské občanství

V prosinci 2010 herečka totiž odřekla představení, ve kterém měla hrát hlavní roli. Poslala falešnou neschopenku, podle níž měla zánět průdušek, horečku, kašel a chrapot. Místo představení letěla do Petrohradu na dobročinnou večeři celebrit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který byl v té době premiérem.

Následoval ostře sledovaný soudní proces. Divadlo Ornellu Muti za podvod zažalovalo. Během prvního procesu v roce 2015 herečka řekla, že na uhrazení odškodného nemá peníze.

O dva roku později musela její rodina opustit římský byt kvůli dluhu 80 000 eur za nájem. Muti v minulosti médiím řekla, že si v Moskvě v roce 2016 koupila byt a chtěla by ruské občanství.

Další soudní líčení následovalo v roce 2019 a soud Ornelle Muti uložil pokutu 500 eur a jako náhradu škody 30 000 eur divadlu Teatro Verdi ve městně Pordenone na severovýchodě Itálie. Pokud by odškodné nezaplatila, hrozilo ji půl roku vězení.

Foto: Leo Medveděv/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Opět ve své milované Moskvě…

Po velkém haló, který tento rozsudek vyvolal, následovalo ticho a Muti do vězení nešla. Spekuluje se o tom, že pokutu za ní zaplatil nějaký vlivný ruský přítel. Ostatně příklonem k Moskvě se nikdy netajila. Prý ji to tam táhlo už jako mladou a lituje toho, že nezkusila rozjet kariéru právě v Rusku.

Umění stárnout

Ornella Muti i před sedmdesátkou vypadá pořád dobře. Nepopírala nikdy, že podstoupila drobné chirurgické zákroky na vylepšení svého vzhledu, ale nějaký radikálnější zákrok vždy popírala. Svá ňadra si nechala pojistit na úctyhodnou sumu 350 000 dolarů.

Nejsem proti malým chirurgickým retuším, které umožňují cítit se dobře, ale člověku je přes všechno úsilí stejně tolik let, kolik mu opravdu je. K čemu je dobré si něco nalhávat,
Ornella Muti

Celý život je vášnivou kuřačkou a tohoto zlozvyku se prý nikdy nehodlá zbavit. Přestala ale zcela pít alkohol. Poslední film, na kterém pracuje, se jmenuje Lo sposo indeciso. Žije v Piemontu a svá bouřlivá léta již nechala za sebou.

Foto: Nicolas Genin/Creative Commons/2,0 generic

Umění stárnout s grácií - Ornella Muti

Zajímavý a pohnutý život překrásné herečky, která měla smůlu na muže. Ale snad jí to vynahradily děti, které se velice povedly. A sestra, se kterou má velice dobrý vztah. A také již je babičkou a tuto roli si velice užívá.

Ornella Muti - sexsymbol celé generace a nejkrásnější žena na světě.

prameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz