RADAR: V Česku udeří extrémní mrazy. Podívejte se, kde všude se čeká sněhová nadílka

Používáním telefonu v mrazivých teplotách můžete poškodit jeho baterii. (ilustrační snímek)

Počasí (2.1.2024 6:48)

Vlhké a teplé západní proudění z Atlantiku nás bude ještě provázet během tohoto týdne až do víkendu. Během soboty se ale charakter celého proudění nad Evropou začne zásadně měnit, informují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). O víkendu bychom se už mohli dočkat sněhu. Tento týden však bude ještě deštivý a v několik oblastech platí výstraha před povodňovou aktivitou.

V pondělí ráno se na západě našeho území objevují srážky. „Na Moravu zatím nedorazily, ale z Německa k nám postupuje pásmo deště,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Jana Hujslová. Během dne tak bude zataženo a na většině území očekávají meteorologové občasný déšť, v polohách nad 500 m pak srážky smíšené nebo sněhové. „Během odpoledne a večera se však tato hranice sněžení bude zvedat zhruba na 1 100 m,“ doplnila Hujslová.

ČTĚTE TAKÉ: Velká voda v Brně zaskočila stavební firmu, bagr v korytě zaplavila až po střechu

Maximální teploty se většinou budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, večer se ale rozfouká jihozápadní vítr a bude se i oteplovat. V Čechách tak v pozdních večerních hodinách může být až 8 °C. Na horách se očekávají teploty okolo nuly.

„Právě na horách by měly být srážkové úhrny dost vydatné a může tam napršet či nasněžit až 60 mm srážek. Na Šumavě a v Krkonoších by tak mohlo připadnout až 25 cm nového sněhu,“ konstatovala Hujslová.

V platnosti je i nadále výstraha varující před povodňovou bdělostí, tedy 1. stupeň povodňové aktivity. Meteorologové z ČHMÚ očekávají vzestupy hladin řek hlavně na tocích, které odvodňují hory, právě tam totiž budou srážky nejvydatnější. Výstraha platí ale i pro Prahu, Vyšší Brod či Český Krumlov, což je způsobeno manipulací na vodních dílech.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během středy budou teploty vyšší, navíc na horách by mělo stále pršet. „Takže se tam situace bude spíše zhoršovat, sníh bude odtávat,“ dodala Hujslová. Vysoké budou i noční teploty, které se budou pohybovat kolem 4 až 8 °C. Během dne pak dosáhnou až 11 °C.

Ve čtvrtek po ránu by měly být nejčastěji teploty kolem 5 °C, přes den opět přeháňky a oblačnost. V pátek by se srážky ale měly objevovat už pouze výjimečně, po ránu může být dokonce polojasno a místy mrznout.

Ochlazení bychom se však mohli dočkat během víkendu. V sobotu se už od středních poloh mohou objevit sněhové vločky. V neděli už i v nížinách a výrazně dolů půjdou i teploty. Ty přes noc budou většinou pod bodem mrazu a přes den se též budou udržovat slabě pod nulou. Na začátku příštího týdne nás pak už pravděpodobně čekají celodenní mrazy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otřesy přišly hned po varování. Reportér CNN Prima NEWS popsal pohromu v Japonsku z místa

Tagy: