Podmínky v průmyslu se v prosinci zhoršily nejrychlejším tempem od září

foto Svařovna - průmysl - ilustrační foto.

Praha - Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v prosinci dál zhoršily, tempo zhoršení bylo nejrychlejší od září. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 41,8 bodu, zatímco o měsíc dříve to bylo 43,2 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.

Poslední výsledky jsou v souladu s klesajícím trendem, který trvá již od června 2022. Výrazné snížení nových zakázek vede k prudšímu poklesu výroby. Vstupní náklady a prodejní ceny klesají pomaleji. Tempo propouštění zrychluje.

"Český zpracovatelský sektor na konci roku 2023 čelil řadě problémů: kvůli slabé poptávce na domácích i hlavních exportních trzích zrychlil pokles výroby, nových zakázek, zaměstnanosti i nákupů," uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones.

Silnější pokles zpracovatelského sektoru poháněly rychlejší propady ve výrobě a nových zakázkách, které byly znatelně vyšší než v listopadu. Na slabou poptávku firmy reagovaly dalším a rychlejším omezením nákupní aktivity. Obchodní důvěra oslabila. Firmy kvůli snižování nákladů také rychleji propouštěly a redukovaly zásoby. Ceny vstupů a výstupů zároveň dál klesaly. Tempo poklesu ovšem zmírnilo a objevily se i zprávy o tom, že někteří dodavatelé ceny zvyšují.

Tempo poklesu nových zakázek bylo nejrychlejší za tři měsíce a bylo také mezi nejprudšími za více než 3,5 roku. Slabá poptávka na hlavních trzích rovněž ochromila exportní zakázky, zejména z Německa. Čeští výrobci pak v souvislosti se snížením požadavků upravili objemy výroby. Výstup klesl nejrychleji od července.

Nižší provozní požadavky se v prosinci projevily prudším poklesem zaměstnanosti. Menší pracovní objemy vedly firmy k propouštění stálých i agenturních zaměstnanců. Míra redukce zrychlila a tempo bylo mezi nejsilnějšími za téměř tři a půl roku. Optimismus mezi českými výrobci v prosinci klesl. Očekávají sice, že výstup v příštím roce stále poroste, ale důvěru omezují náročné podmínky poptávky.

"Index byl v prosinci poměrně daleko od tržního odhadu (43,5). Nenavázal tak na předchozí dvě zlepšení v řadě a naopak se vrátil zpět na úroveň ze září loňského roku," řekl dnes ČTK analytik Cyrrusu Vít Hradil. I nadále se tak index nachází hluboko v pásmu poklesu, kde setrvává již 19 měsíců v řadě. Skepsi vyplývající z výsledků PMI ale doporučuje nepřeceňovat. "Existuje slušná šance, že další výrazné zhoršení situace již nenastane," podotkl.

Průmysl do nového roku vstupuje v útlumové fázi, ekonomika tak bude muset alespoň zpočátku spoléhat spíše na služby, a tedy i na domácího zákazníka, upozornil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Prozatím je proto podle něj nutné dál počítat s omezováním průmyslové výroby i zaměstnanosti a v neposlední řadě i s tlakem na ceny. Dokud nenaskočí Německo, bude se tuzemský průmysl dál potýkat s nízkou poptávkou a přetrvávající nejistotou, dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je sobota 25. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď