Česky

Česky

English

menu
zavřít

Zlín plánuje modernizaci a rozšíření metropolitní sítě do Velíkové, Lhotky-Chlumu a Salaše

2. 1. 2024

Aktuality

187

Zlín - Zastupitelé města Zlína podpořili záměr na Modernizaci a rozšíření metropolitní sítě SMZ. Optickou datovou síť, která slouží pro komunikaci v rámci úřadů statutárního města, zejména pak magistrátu a zřízených příspěvkových organizací, čeká v případě získání dotace z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021-27 významná změna.

„Cílem projektu je výměna optických kabelů takzvané staré metropolitní sítě a její rozšíření o tři další zájmové body. Jedná se o místní části Velíková, Lhotka-Chlum a Salaš,“ informoval radní pro oblast IT a eGovermentu Jiří Robenek. Dodal, že obnova souvisejícího hardwaru má zajistit kybernetickou bezpečnost a zlepšit kvalitu celé metropolitní sítě Statutárního města Zlína.

Chystaná modernizace sítě přinese podle Robenka rovněž zvýšení kapacity a spolehlivosti sítě, což povede k rychlejšímu a stabilnějšímu přenosu dat. „Město klade v rámci modernizace metropolitní sítě důraz na zajištění kybernetické bezpečnosti. Nové technologické prvky a bezpečnostní protokoly proto budou implementovány s cílem minimalizovat rizika kybernetických hrozeb. To zahrnuje pravidelné aktualizace softwaru, monitorování sítě a školení personálu pro zvýšení povědomí o kybernetických bezpečnostních hrozbách,“ uvedl radní Robenek.

Magistrát chce k financování projektu za 50 milionů korun využít dotaci IROP (Integrovaný regionální operační program pro období 2021-27). Příjem žádostí o dotaci se uskuteční v květnu 2024. Předpokládaná dotace představuje 70 procent způsobilých výdajů, které činí částku ve výši 35 milionů korun.

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru