Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak jsem (ne)zvládl vánoční svátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jonáš

Víte, byla doba, kdy jsem měl Vánoce rád. Ani mi nevadilo jet přes půl republiky za rodinou. Ale nyní se už při myšlence na jeden den strávený mezi lidmi téměř topím v úzkostech… Proč?

Článek

Je 30. 12. a chystáme se jet k příbuzným udělat našemu malému podkladu nezapomenutelný silvestr. Klasický shon jako každý rok, pouze tento rok nově ve třech.

I tak vnímám, že se ještě něco změnilo (kromě toho, že máme dítě).

Tříhodinová cesta autem byla v pohodě. Dokonce jsem už i řídil delší trasu a zvládl jsem to. Přijeli jsme a najednou to na mě začalo padat. V místnosti už nás nebylo jen 5, ale 9 a za hodinu 11 + 3 psi, protože se sjela i širší rodina.

Celý večer jsem byl jak na trní a čekal, až to skončí. Po těle mi jezdil mráz, myšlenky lítaly sem a tam, pozornost jsem měl roztrženou tak na pětkrát. Konečně nastal večer, a ač už jsme byli v pokoji sami, pořád jsem měl svíravý a stísněný pocit. Šel jsem spát.

„Tak, první den mám za sebou,“ napadlo mě. Už jen jeden den a noc a opět pojedeme domů do své nory. Už aby to bylo.

Silvestr a vykročení do nového roku!

Druhý den byl pro mě náročný stejně tak. Už nás sice nebylo 11, ale „jen“ 9, dokonce jsem měl i nějaký čas jen sám pro sebe, ale i tak mě nucená socializace vyčerpala tak, že jsem už ani neměl náladu si připíjet na Nový rok, ač jsem do 12 hodin vzhůru byl.

Zapotil jsem se ve svém těle a svých emocích a řekl si: „To zvládnu a za pár hodin už budeme na cestě domů.“

A stalo se. Vyspali jsme se, zabalili věci, rozloučili se a vzhůru domů. Cesta byla v pohodě až na to, že nám kamínek pěkně napraskl přední sklo. Každý rok přece nějak začíná, tak proč ne rovnou nečekanými finančními výdaji!

Teď už jsem zpět ve své ulitě, v klidu, pohodě a připraven na další 366 denní štaci!

Foto: Jakub Jonáš

Mentální únava dokáže také udělat pěknou paseku.

Pravý čas na sebereflexi

Vždycky jsem měl problém s rodinnými vztahy, možná proto, že už jako dítě jsem je neměl v pořádku. V práci nemám problém přednášet před cizími lidmi i kolegy, nepotřebuji ani velkou přípravu a prostě to jde (a myslím si, že jsem fakt dobrej), ale jak přijde rodinná sešlost, mám pocit, že nic neumím a že jsem jen zbytečně upjatý asociál.

Dnes si přehrávám v hlavě celé vánoční svátky včetně silvestra. Hledám, jaký je rozdíl mezi tímto rokem a všemi předchozími, které jsem zvládl bez problémů, a dokonce jsem si je užil.

No, máme sice rok a tři měsíce staré dítě, čeká nás velká rekonstrukce domu, dočasné stěhování a ano, taky aktuálně výměna čelního skla auta - to vše dohromady je velký zápřah na psychiku. Nicméně pro mě je tu přeci jen ještě něco silnějšího.

Jsem prostě přetažený, vyčerpaný a místo toho, abych svátky využil k odpočinku, jsem klasicky (jako “správný workoholik”), pracoval. To, že už jedu několik týdnu v extrémně vysokém tempu bez řádného odpočinku, jsem si naštěstí (pozdě, ale přece) uvědomil.

Tedy hned další víkend prostě vše vypnu a někam zmizíme, ideálně do přírody, pak si půjdu zaběhat, zaplavat a budu opět mentálně fit. Vzhůru “do práce”! Nyní vidím, jak je to extrémně důležité a nehodlám už otálet. Tento rok potřebuji fungovat.

Nehodlám se držet hesla, jak na Nový rok, tak po celý rok. 🙂

Hold ne vždy je život (a vánoční svátky) časem klidu a odpočinku, ale je třeba si to zavčasu uvědomit a něco s tím dělat.

Pour féliciter 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz