Josef Suk na stříbrné minci ČNB

banner – TZ – PSM „150. výročí narození Josefa Suka“

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 200 Kč, která připomene 150 let od narození významného českého skladatele, houslisty a pedagoga Josefa Suka. V prodeji bude od středy 3. ledna 2024.

Autorkou mince je medailérka Petra Čánská. Ta jako dominantu lícní strany zvolila motiv houslového korpusu, který umístila na Sukovy notové autografy. Na rubové straně je portrét Josefa Suka.

Centrální banka vydává celkem 21 tisíc pamětních mincí ve dvojím provedení. V běžné kvalitě je 7 500 kusů, dalších 13 500 kusů má špičkovou kvalitu vyznačující se vysoce leštěným mincovním polem a matovaným reliéfem. Mince mají průměr 31 milimetrů a hmotnost 13 gramů. Vyrobila je Česká mincovna ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje.

Mince věnovaná Josefu Sukovi je první numizmatickou emisí ČNB v roce 2024. V průběhu roku k ní přibudou další tři pamětní stříbrné mince v nominální hodnotě 200 Kč, které postupně připomenou 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany, 350 let od úmrtí malíře Karla Škréty a 400 let od vydání Komenského mapy Moravy. Otevře se také nový tematický cyklus Instituce České republiky, jeho první dvě stokorunové mince ponesou motiv Nejvyššího státního zastupitelství a Bezpečnostní informační služby.

V roce 2024 ČNB dále vydá zlaté mince 5000 Kč věnované městům Olomouc a Moravská Třebová a pamětní stříbrnou minci 500 Kč s motivem tramvaje T3, která bude v pořadí čtvrtá z řady Slavné dopravní prostředky. Přehled dalších plánovaných i již dříve vydaných emisí je k dispozici v emisním plánu na období 2021–2025 na webu ČNB.

Josef Suk

Josek Suk se narodil 4. ledna 1874 v Křečovicích. Na Pražské konzervatoři vystudoval hru na housle a později skladbu. Dnes se řadí mezi nejvýznamnější skladatele přelomu romantismu a moderny jak v české, tak i evropské hudbě. K jeho zásadním dílům patří Serenáda, Asrael, Pohádka léta, Epilog či klavírní skladba O matince. Suk se svými kolegy Karlem Hoffmannem, Oskarem Nedbalem a Ottou Bergerem založil legendární České kvarteto, které dosáhlo světového věhlasu a odehrálo na 4 tisíce koncertů po celé Evropě. Působil také jako pedagog a v roce 1922 byl jmenován profesorem skladby na Mistrovské škole Pražské konzervatoře, kde vychoval 35 skladatelů, mimo jiné Pavla Bořkovce, Jaroslava Ježka, Emila Hlobila, Bohuslava Martinů, Karla Reinera nebo Dalibora Vačkáře.

Petra Krmelová
ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB