Hlavní obsah
Věda

Jméno Gavrilo Princip se do dějin zapsalo krvavým písmem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: neznámý autor, Commons Wikimedia, volná licence

28. června 1914 je den, kdy mladý bosenskosrbský nacionalista v Sarajevu spáchal atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii Chotkovou.

Článek

Atentát na arcivévodu byl zlomovým momentem, který jako rozbitá nádoba vylil na svět konflikty, jež dlouho doutnaly pod povrchem evropské politiky, a nakonec vedl k rozpoutání první světové války.

Atentát v Sarajevu lze bez přehánění označit za jednu z nejvýznamnějších událostí 20. století. Jeho důsledky se nesly vlnami skrze celé století a měly zásadní vliv na průběh dějin. Atentát nejenže přímo vedl k válečnému konfliktu, který změnil mapu Evropy, ale také způsobil politické, sociální a ekonomické otřesy, jež ovlivnily generace lidí na celém světě.

Gavrilo Princip byl produkt své doby, mladík, jehož myšlení bylo formováno turbulentním prostředím Balkánu a narůstajícími nacionalistickými tendencemi. Jeho motivace byla směs osobního přesvědčení, ideálů o svobodě a sjednocení slovanských národů pod srbskou vlajkou a také vlivu radikálních skupin, jako byla Mladá Bosna. Jeho osobnost, často zahalená mýty a politickými interpretacemi, zůstává předmětem diskusí až do dnešních dnů.

Gavrilo Princip se narodil do chudé rodiny v odlehlé vesnici Obljaj v dnešní Bosně a Hercegovině. Byl jedním z devíti dětí, z nichž šest zemřelo v dětství. Život v příšerné chudobě a politicky nestabilním regionu, kde se střetávaly různé etnické a náboženské skupiny, formoval Principovy názory, a hlavně jeho vnímání světa.

Vzdělání mladého Principa bylo skromné, avšak jeho touha po učení a zájem o literaturu byly už tehdy patrné. Jeho učitel mu daroval sbírku srbské hrdinské lidové poezie, která v něm probudila zájem o historii. Romantická a historická literatura měla na Principa značný vliv a utvářela jeho představy o hrdinství a oběti.

Gavrilo byl již v mladém věku politicky aktivní. Jeho národní uvědomění bylo ovlivněno společenskými a politickými proudy, které v té době působily na Balkáně. Snahy o osvobození a sjednocení jihoslovanských národů se staly klíčovým prvkem jeho myšlení. V Sarajevu, kde pokračoval ve studiích, se setkal s dalšími nacionalisty a připojil se k hnutí Mladá Bosna, což byl krok, který ho nakonec přivedl na cestu atentátníka.

Gavrilo byl mladý muž plný ideálů a touhy po změně. Jeho srdce bijící pro srbský nacionalismus bylo rozhořčené útlakem a nespravedlností, kterou viděl ve světě kolem sebe. Byli inspirováni myšlenkami panslavismu, svobody a národní nezávislosti, a Gavrilo se stal jedním z nejzapálenějších členů.

Atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda nebyl impulzivní čin, ale výsledek pečlivého plánování. Princip a jeho spoluspiklenci věřili, že smrtí následníka trůnu mohou vyvolat revoluci, která povede k osvobození a sjednocení slovanských národů. V přípravě na atentát se Princip a ostatní členové spiknutí podrobili výcviku, naučili se zacházet se zbraněmi a bombami a pečlivě studovali itinerář návštěvy arcivévody.

Spiklenecký kruh v Sarajevu, který atentát organizoval, byl tvořen několika mladými nacionalisty, kteří byli připraveni obětovat své životy pro vyšší cíl. Jejich snem bylo vytvoření Velkého Srbska, což byl koncept zahrnující všechny slovanské národy na Balkáně. Smrt arcivévody měla být jiskrou, která zapálí plamen revoluce a osvobození. Ačkoli jejich motivace byla hluboká a osobní, nedokázali předvídat obrovské důsledky svých činů.

Atentát – minutu po minutě

Sarajevo bylo toho dne plné napětí a očekávání. Byl to svátek svatého Víta, který měl pro Srby zvláštní význam, jelikož připomínal bitvu na Kosově poli. Přestože se jednalo o slavnostní den, ve vzduchu visela tíseň. Mnozí obyvatelé města, zejména ti s nacionalistickými sympatiemi, vnímali návštěvu následníka trůnu jako provokaci.

Arcivévoda František Ferdinand d'Este a jeho manželka Žofie dorazili do Sarajeva vlakem a byli vřele přivítáni oficiálními představiteli. Město bylo vyzdobené, a i když byly přítomny bezpečnostní síly, nikdo netušil, že se chystá atentát.

Atentát byl pečlivě naplánován, ale skutečný průběh byl plný nečekaných okolností. Po neúspěšném pokusu jednoho ze spiklenců byla kolona aut nasměrována jinou trasou, což mělo atentát zmařit. Osudovou náhodou však bylo, že řidič arcivévodova vozu se omylem a zastavil přímo před Gavrilou Principem.

Princip, stojící před kavárnou Schiller, spatřil auto a bez váhání vytáhl pistoli. Dva výstřely, jeden směřující k arcivévodovi, druhý k jeho manželce, změnily běh historie. Tento moment ztělesňuje paradox lidské existence – jak může jeden jedinec svým činem ovlivnit osudy milionů. Atentát vyvolal řetězec událostí, který vyústil v první světovou válku, a jeho důsledky ovlivnily celé 20. století. Gavrilo, ať už byl vnímán jako hrdina nebo terorista, se navždy zapsal do historie jako muž, jehož čin rozpoutal jeden z nejtragičtějších konfliktů lidské historie.

Po osudových výstřelech se Gavrilo snažil uniknout spravedlnosti. Přestože spolkl kyanid a pokusil se o sebevraždu střelnou zbraní, jeho pokusy selhaly. Kyanid nebyl dostatečně účinný a dav, šokovaný právě odehranou tragédií, ho zadržel dříve, než mohl vykonat svůj poslední čin. Zatčen byl téměř okamžitě a předán do rukou policie. V té chvíli se Princip ocitl v moci spravedlnosti Rakousko-Uherské monarchie, kterou tak nenáviděl a proti které svůj čin namířil.

Proces byl rychlý a nemilosrdný. Soud se konal v říjnu 1914 a přestože byl Gavrilo ještě nezletilý, což mu bránilo v tom, aby byl odsouzen k trestu smrti, byl mu udělen maximální možný trest – dvacet let vězení. Jeho věznění bylo poznamenáno krutými podmínkami, které byly ještě více zhoršeny válečným stavem. Věznice, v níž byl Princip držen, se stala jeho mučírnou, kde byl izolován, trpěl nedostatkem potravy a byl vystaven nelidskému zacházení.

Ani kruté podmínky věznění nezlomily Principovu vůli hned. Pokusil se o sebevraždu oběšením, ale i tento pokus byl neúspěšný. Nakonec jeho zdraví podlomila tuberkulóza, nemoc, která ho provázela již od mládí. Gavrilo zemřel 28. dubna 1918 ve vězeňské nemocnici v terezínské Malé pevnosti. Jeho tělo bylo zesláblé a vyčerpané, vážil pouhých 40 kilogramů. Existují domněnky, že byl pohřben na Bohnickém hřbitově, avšak jeho hrob zůstal neoznačen a zapomenut, stejně jako jeho ideály v tehdejším chaotickém světě.

Atentát v Sarajevu způsobil mezinárodní šok a rozhořčení. Rakousko-Uhersko, které již dlouho hledalo záminku k akci proti Srbsku, našlo v Principově činu katalyzátor svých vojenských ambicí. Po měsíci diplomatických manévrů a ultimátů bylo Srbsko obviněno z podílu na atentátu a 28. července 1914 Rakousko-Uhersko formálně vyhlásilo Srbsku válku.

Atentát v Sarajevu a následné události představovaly jiskru, která zapálila již dlouho napjaté mezinárodní vztahy. Velké mocnosti se rychle začaly řadit na stranu Srbska nebo Rakousko-Uherska, což vedlo k postupnému rozpoutání celosvětového konfliktu známého jako první světová válka. Tento globální konflikt si vyžádal miliony životů a zásadně změnil politickou mapu světa.

Atentát a následná válka měly dalekosáhlé důsledky, které přetrvávají až do dnešních dnů. Balkánský region prošel mnoha změnami, od rozpadu Osmanské říše až po vznik nových států. Celosvětová politika byla poznamenána vznikem nových ideologií a hnutí, které vznikly jako reakce na rozsáhlé destrukce a tragédie války. Principův čin tak nebyl jen izolovaným aktem násilí, ale stal se symbolem širších historických sil, které formovaly 20. století.

V Srbsku a mezi Srby v Bosně a Hercegovině je často vnímán jako národní hrdina, který bojoval za osvobození Slovanů od rakousko-uherské nadvlády. Naopak v Rakousku, Maďarsku a mezi bosenskými muslimy je považován spíše za teroristu, který svým činem vyvolal ničivou válku.

Památníky věnované Gavrilo Principovi, jakož i jejich odhalení a oslavy, jsou často spojeny s politickým kontextem a národními narativy. V Bělehradu byl v roce 2015 odhalen kontroverzní památník Principovi, který je symbolem srbského národního hrdinství a odporu proti cizí nadvládě. V Sarajevu, městě, kde byl atentát spáchán, je památník vnímán mnohem rozporuplněji a připomíná tragickou událost, která měla pro město a celý svět dalekosáhlé následky.

V současné době historici i veřejnost přistupují k hodnocení Principova činu s větší nuancí. Přestože jeho motivace byla ovlivněna nacionalistickými ideály a snahou o osvobození, následky jeho činu byly katastrofální a vedly k milionům obětí první světové války. Je důležité rozlišovat mezi osobními motivy a historickými důsledky a pochopit, že historické postavy a události nelze posuzovat pouze optikou dnešní doby.

Odkaz Gavrila Principa je komplikovaný a jeho vliv na historii nelze popřít. Jeho čin měl nejen bezprostřední dopad na politickou situaci v Evropě, ale také dlouhodobé následky pro celý svět, když vedl k válce, jež změnila hranice, politické systémy a společenské řády. Atentát Gavrila Principa vyvolává diskusi o tom, co definuje hrdinství a terorismus. V závislosti na perspektivě a historickém kontextu může být stejný čin interpretován velmi rozdílně. Tato ambivalence je příkladem toho, jak historie může být interpretována a jak se mohou hodnoty a vnímání měnit v průběhu času.

Zdroje:

- ADAMEC, Jan. Od Principa k Trumpovi: texty k historickým výročím 2002-2018. Praha: Univerzita Karlova Filozofická fakulta, 2020.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz