Hlavní obsah
Sport

Rizikové trenérské křeslo v Mladé Boleslavi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Za šest let už šestý hlavní trenér. Nic překvapivého u týmů, které hrají o sestup. Zarážející je skutečnost, že se tak děje v Mladé Boleslavi. Klubu, který se většinou pohybuje v „klidných vodách“. Přesto v něm žádný trenér dlouho nevydrží.

Článek

Marek Kulič by výborným ligovým útočníkem. Odehrál v nejvyšší soutěži 388 utkání a vsítil v nich 88 gólů. Nejvíce startů si připsal za Mladou Boleslav. Ligu hrál ale také v Příbrami, Českých Budějovicích, Drnovicích, Lázních Bohdaneč, Hradci Králové a také pražské Spartě. V lize debutoval v sezoně 1997/98 v dresu Lázní Bohdaneč ve 22 letech. Končil v sezoně 2014/15 jako 39letý v hradeckém dresu. Připsal si i 12 startů v české seniorské reprezentaci.

Marek Kulič byl v roli hlavního trenéra překvapením. Nutno říct, že pro širokou fotbalovou veřejnost příjemným. Málokdo by si vsadil na to, že zrovna on bude ligovým trenérem. Jako hráč nebyl úplně příkladem hráče s nejlepší životosprávou. Uměl si „ulevit“. Jak to někdy bývá, z podobných typů hráčů bývají někdy nejtvrdší trenéři. Prostě „kozel zahradníkem“. Z historie lze vzpomenout třeba na Tomáše Pospíchala či Vlastimila Petrželu. Marek Kulič ale úplně jako trenér s „tvrdou rukou“ v Mladé Boleslavi nevypadal. Zdálo se, že zvolil spíše přátelský přístup. Ona se také už doba změnila.

Marek Kulič kdysi bavil ochozy jako hráč. V podzimní části bavil i jako trenér. Novináři i televizními experty byl chválen, že se snaží hrát s týmem ofenzivní fotbal. Mužstvu se dlouho dařilo. Díky Kuličem dobře zvolené taktice porazilo v domácím utkání i Spartu. Také Kuličovy pozápasové rozhovory bývaly zajímavé. Neschovával se za obvyklé, nudné fráze. To už je ale minulost. Středočeský klub v závěru roku potvrdil odvolání Marka Kuliče. U týmu skončili také asistent Pavel Medynský a kouč brankářů Jiří Malík.

Marek Kulič doplatil na výsledkově špatný závěr podzimní části, kdy tým z posledních pěti kol získal jediný bod za domácí remízu 2:2 s Karvinou. Horší byly jen České Budějovice. Přesto je mladoboleslavský klub po podzimní části na 7. místě a ztrácí pouze jeden bod na pátou Sigmu Olomouc. Jen zasvěcení však vědí, zda by Kulič nebyl odvolán i při lepších výsledcích. V mladoboleslavském klubu je „životnost trenéra“ v posledních letech krátkodobou záležitostí. Kuličův nástupce bude už šestým hlavním trenérem za posledních šest let.

Stačí si připomenout Kuličovi předchůdce:

Dušan Uhrin mladší nastoupil nejprve do funkce sportovního manažera na začátku června 2017. V průběhu podzimní sezóny převzal roli hlavního trenéra po Martinu Svědíkovi, který nedobrovolně skončil. Uhrin byl odvolán v únoru 2018. Jozef Weber nastoupil v únoru 2018. V prosinci 2020 byl odvolán. Karel Jarolím převzal tým v prosinci 2020. V únoru 2022 byl odvolán. Pavel Hoftych přišel k mužstvu v únoru 2022. V květnu 2023 jako trenér skončil. Marek Kulič se v červnu 2023 posunul z pozice asistenta do role hlavního trenéra, Hoftych se stal sportovním manažerem.

Možná jsou kluby, kde se trenéři mění ještě častěji. U mladoboleslavského je to však poněkud překvapivé. Není to klub, který by hrával pravidelně o sestup. Naopak, pohybuje se většinou v „klidných vodách“ středu tabulky. V minulé sezoně byl devátý, v sezoně 2021/22 sedmý, o rok dříve jedenáctý, v sezoně 2019/20 desátý, o rok dříve sedmý. Přesto v něm žádný trenér dlouho nevydrží. Poměrně často se mění také sportovní manažeři klubu. S Kuličem z klubu odešel také sportovní manažer a jeho předchůdce v pozici hlavního trenéra, Pavel Hoftych. Ten už dokonce potvrdil nové manažerské angažmá v druholigové Viktorii Žižkov.

Časté změny v mladoboleslavském klubu svědčí o tom, že většinový majitel a šéf klubu, Josef Dufek se s tím prostě „nemaže“. Je zvyklý rozhodovat autoritativně. Trenéři a manažeři se prý tak mnohdy dozvídají až když je hráč majitelem prodán, že už s ním nemají počítat. V této souvislosti je zajímavé, že mladoboleslavské vedení vytklo Marku Kuličovi špatnou komunikaci s vedením klubu a některými hráči. Přitom samo vedení klubu údajně poslalo Kuličovi a jeho asistentům výpověď do datové schránky. Jistě leckdo namítne, že v dnešní moderní době to není nic tak neobvyklého. Na druhou stranu, Marek Kulič není „naklonovaným“ manažerem, který by byl každý rok jinde. V mladoboleslavském klubu působil jako hráč a trenér s přestávkami dlouhé roky. Jistě si představoval důstojnější konec.

Nový trenér mladoboleslavského klubu má být představen v nejbližších dnech. Skloňují se jména jako Dušan Uhrin mladší, který už v Boleslavi opakovaně působil. Ale také Martin Hyský z Vlašimi, o němž se v poslední době mluví jako o možném adeptovi při každé změně v nějakém ligovém klubu. Dalším je údajně Roman Nádvorník, trenér Táborska.

Největším kandidátem je prý David Holoubek, současný trenér reprezentace do 19 let, který už byl údajně v Mladé Boleslavi v posledních dnech viděn. Uvidíme, jestli bude zároveň trenérem „devatenáctky“ a ligového klubu, nebo bude svazem uvolněn. Každopádně, pokud od reprezentace odejde, není to dobrý signál. Mládežnické reprezentační výběry v posledních letech fungují jako jakási „úschovna“ trenérů. Když nemají ligové angažmá, rádi trenérské místo u juniorské reprezentace vezmou. Jakmile se nějaký ligový klub ozve, už koukají, jak se z ní uvolnit.

Pokud se David Holoubek trenérem v FK Mladá Boleslav stane, bude zajímavé sledovat, jaká bude „jeho životnost“. Zda se mu odchod od reprezentační „jednadvacítky“ vyplatí. Přejme mu, aby byl výjimkou a vydržel déle než jeho předchůdci. Uvidíme, co mu Josef Dufek dovolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz