Potřebujete připravit super rychlé pohoštění? Tento slaninovo–cibulový koláč na motivy klasického francouzského alsaského cibulového koláče je skvělou volbou.

Příprava základního těsta vám zabere sotva pár minut a se zbytkem také nebude moc starostí. Pojďme si tedy slaninovo–cibulový koláč přípravit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Rychlý slaninovo–cibulový koláč

Ingredience slaninovo–cibulový koláč

Množství: 8 porcí

Na těsto
400 g hladké mouky
200 ml vody
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 malá špetka soli (3 g)

300 g créme fraîche – vysokotučné smetany (alespoň 30%)
300 g anglické slaniny
1 špetka muškátu (1 g)
4 červené cibule (400 g)
1 malá špetka soli (3 g)
1 špetka pepře (1 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Pokud jde o přípravu těst, nikdy jsem se do ní příliš nehrnula. Vždy jsem měla pocit, že mě těsto doslova válcuje a to i přes to, že vlastně nemám žádnou extra katastrofickou zkušenost. Jeho příprava pro mě byla něčím, co i dnes beru smrtelně vážně a vždy s velkým respektem. I proto jsem se jen málokdy pustila například do přípravy kváskového chleba. Je to prostě zodpovědnost.

Vy, kdo se bojíte těsta stejně jako já, vězte, že těsto na rychlý slaninovo–cibulový koláč není vůbec složité a zvládnete ho levou zadní

Těsto na koláč

Do mísy si dáme 400 g hladké mouky, které promícháme se špetkou soli a postupně vlijeme 200 ml vody a také 2 lžíce olivového oleje. Vznikne nám kompaktní, lehce lepivé těsto, které můžeme nechat klidně přes noc odležet v lednici, ale není to nutné. Dejme mu ale alespoň 30 minut.

Připravujeme cibuli a slaninu

Mezitím si můžeme přichystat vše ostatní. Cibuli si nakrájíme na tenké plátky a na olivovém oleji ji smažíme do zezlátnutí. To může trvat klidně 20 minut. Nespěchejte. Dobře připravená cibulka se vám na koláči odmění skvělou chutí. Nakonec ji lehce osolíme.

Jakmile je cibule osmažená, vyndáme ji z pánve a pokračujeme s na kostičky nakrájenou slaninou. Tu opět smažíme do zezlátnutí. Jakmile je hotová, přendáme ji na ubrousek a necháme tak okapat přebytečný tuk.

Je na čase si nastavit troubu na co nejvyšší teplotu – klidně tedy i na 250 °C.

Vrstvíme koláč

Na pečicí papír přendáme těsto, které rozválíme na tenký plát pěkně do všech stran. Na pečicím papíře by se nám těsto nemělo příliš lepit, takže ani není potřeba papír vymazávat. Pro větší bezpečnost jej ale můžete jen z lehka potřít olivovým olejem.

Na těsto rozetřeme créme fraîche – pěkně tučnou zakysanou smetanu (není potřeba ji solit). Na ní poklademe připravenou slaninu a také cibuli.

Pokud bychom chtěli alsaský cibulový koláč, přidali bychom ještě 200 g nahrubo nastrouhaného ementálu nebo jiný podobný sýr.

Takto připravený koláč dáme do trouby a pečeme přibližně 10–15 minut, dokud nám okraje krásně nezezlátnou. Výborně se k němu hodí čerstvá petržel, kterou stačí jen nasekat a koláč s ní posypat.

Vynikající je jak za tepla, tak i za studena a bezvadně se hodí i jako rychlé pohoštění třeba na oslavy či jiné události, kdy potřebujete zasytit hladové krky.

Ať Vám chutná!
Pája

PS. Další vypečené dobroty najdete v kategorii Pečeme s troubou.