Tipy pro domácnost: Jak zařídit malý dětský pokoj, aby byl útulný a opticky prostorný

detsky pokojik
detsky pokojik

Vhodné zařízení dětského pokoje v malých prostorách, kde si dítě potřebuje hrát, učit a odpočívat, představuje výzvu. Se správně zvoleným nábytkem, barvami a rozmístěním snadno dosáhnete vkusné a zároveň efektivní prostorové vyváženosti. Podívejme se na pár tipů, které vám pomohou využít každý centimetr a vytvořit příjemné prostředí pro vaši ratolest.

Vybírejte ty správné odstíny barev

K ideálním barvám pro optické zvětšení malého prostoru patří světlé odstíny. Odrážejí světlo, čímž vytvářejí dojem většího a vzdušnějšího pokoje. Jemné pastelové tóny béžové, růžové, modré nebo zelené navíc podle navozují klid a pohodu. Také podle odborníků zlepšují koncentraci, což ocení zejména děti školou povinné při učení nebo domácích úkolech.

Aby pokoj nepůsobil fádně, můžete zkombinovat i dva barevné odstíny dohromady nebo využít dřevěných obkladů či tapet. Jejich pastelové tóny s jednoduchým nebo svislým vzorem ve spojení s bílou výmalbou místnost opticky protáhnou a rozjasní.

Dětský pokojíček

Praktický nábytek: Rozkládací a patrové postele

Při vybírání nábytku do malého pokojíčku se omezte na základní a funkční kusy, které prostor zbytečně nezahltí. Na výběr máte z velkého množství rozkládacích sestav. Pro upřesnění postel o rozměru 200 x 90 cm s výsuvnou přistýlkou vyjde zhruba na 10 000 Kč – 15 000 Kč. Navíc v sobě zahrnuje úložné prostory, takže kromě praktičnosti nabízí i úsporu místa. K dostání jsou i různě vysoké patrové postele, pod které se vejde skříň, komoda nebo pracovní stůl. V takovém případě však dbejte i na dostatečné osvětlení.

Využijte stěn neboli „vertikalizujte“

Aby se dítku v pokojíčku líbilo, musí mít dostatek prostoru ke hře, pro kterou využívá nejčastěji středovou část pokoje. Uvolněte tedy co nejvíce podlahu a rozmístěte nábytek vertikálně kolem stěn. K tomuto uspořádání využijete například regálový systém, díky němuž dosáhnete efektivního uskladnění menších či větších předmětů. Jeho rozměry si navíc můžete ve většině případů zvolit podle svých potřeb na míru. Díky vyšší nosnosti do nich umístíte nejen knihy, ale také úložné boxy na hračky.

Menší police na drobnou dekoraci

Na menší předměty a dekorace pořiďte závěsné police. Stylově jednodušší dřevěné seženete v různých odstínech již za pár stovek korun. Pokud si však vy nebo vaše ratolest potrpíte na design, ceny se mohou zvýšit až na několik tisíc podle velikosti a účelu. Když však stěnu pokoje ozdobí polička ve tvaru mráčku, zvířátka nebo lega, tvář vašeho dítka na oplátku rozjasní úsměv.

Čemu se vyhnout?

Abyste dosáhli požadovaného cíle a vytvořili prostorově dostatečně velké a klidné místo, vyhněte se naopak robustnímu nábytku a divokým kombinacím barev či vzorů na tapetách. Také syté odstíny malby mohou kromě stísnění vyvolávat zejména u menších ratolestí neklid. V neposlední řadě nezakrývejte okna těžkými závěsy, ale použijte lehké závěsy nebo rolety.

Zařízení malého dětského pokoje znamená kompromis mezi funkcionalitou a designem. S vhodným plánováním a rozmyslem při výběru výbavy lze vytvořit prostor, který bude praktické a zároveň příjemné útočiště pro vaše dítě.

Věnuji se kreativnímu tvoření z papíru, látek i keramiky. Rozumím vhodným postupům a ráda poradím a vysvětlím jak správně tvořit a dělat podle DIY návodů. Zkušenosti s touto činností mám více než 5 let.