Dieta vs pohybová aktivita. Co je efektivnější pro spalování tuků?

Autor: Dušan Synek

 

A nemělo by to být vlastně jedno? Vždyť nám všude tvrdí, že oba dva přístupy jsou možný a díky oběma přístupům zredukujeme váhu. Zeptejte se nějakýho fitness trenéra na tohle téma a jsem zvědavej, co vám na to odpoví. Jestli je pro redukci váhy lepší pohybová aktivita, nebo si sáhnout na jídlo a trošku si dupnout na krk. Fitness trenéři vám doporučí z 95 % tu druhou variantu, a to sice si dupnout na krk a najet na dietu (redukci kalorií skrze příjem energie z jídla).

Ta jejich odpověď a názor je taky opodstatněný, protože studie, které byly prováděné byly vždycky prokazatelně na straně té redukce energie z jídla. Jenže ty studie, které byly prováděné byly tak trošku vadné. Je to asi nějak takhle: oba dva přístupy jsou pro redukci váhy efektivní a oba dva principy budou fungovat. Bohužel bylo v těch studiích trošku víc problémů, které pocházely z vědecké literatury a které ovlivnily výsledky studií.

 Hlavní problém, který nastal v těch vědeckých studiích byl ten, že když se poměřovalo cardio a redukce energie z jídla, tak nebyly dodrženy stejné parametry. Vysvětlím vám to tak polopaticky, jak jen to umím. Když ti vědci v laborce poměřovali, zdali je efektivnější držet dietu a dupnout si na krk, nebo provádět cardio aktivitu, tak jejich podmínky nebyly stanoveny stejně. Snad v každé vědecké studii byl energetický deficit skrze jídlo vyšší než ten kalorický deficit, který pocházel z prováděné aktivity. Shodneme se na tom, že takovéhle podmínky jsou prostě nefér, že? Jsou nefér jak pro nás (obyčejné hobíky), tak pro trenéry, kteří svým svěřencům vtloukají do hlavy to, že musí prostě a jen ubírat jídlo, aby redukovali tuk.

Pokud bychom chtěli opravdu poměřovat sílu a efekt redukce tuku v podobě: Dieta VS pohybová aktivita a tvrdit, že jeden přístup je lepší, než ten druhý, museli bychom vytvořit stejné podmínky. A to sice takové, které by energetický deficit jak z jídla, tak z pohybové aktivity stanovily naprosto stejně. Já vím… může se to zdát jako vyšší dívčí a i když to vysvětluju polopaticky, může to znít jako Klingonština z The Big Bang Theory. Ale! Na štěstí pro nás tady bylo provedeno pár studií, které byly seriózní a ty podmínky (kalorickou restrikci: dieta VS pohyb) nastavily stejně. Tak se na ty výsledky pojďme podívat.

Kdo byl zkoumaný?
Jako „pokusní králíci“ nebo pro nás to budeme nazývat spíš testovací subjekty, ať to má aspoň nějakou štábní kulturu, byli obézní muži. Aby to bylo upřesněno a trošku jsem vás nudil číslama, tak BMI těchto testovacích subjektů bylo 27. Abyste měli představu, tak BMI v normě je stanoveno přibližně mezi 18.5 – 24.9. Jo, je to podobný rozmezí, jako když k vám má přijet Česká Pošta s balíkem a napíše vám, že se u vás zastaví někde mezi 08:00 – 16:00. Obvod pasu u testovacích subjektů byl větší než 100 cm a tento obvod a stav BMI byl po dobu 6 měsíců před zahájením testu (vědecké studie) stejný. Takže kritéria pro přijetí do studie jsou na dnešní dobu poměrně „easy“: musíte bejt chlap, musíte mít nadváhu (nebo obezitu), s čímž souvisí také obvod pasu větší než 100 cm. Testovací subjekty měly sedavý styl zaměstnání a nebraly žádné medikamenty, které by ovlivňovaly metabolické odezvy těla, nebo jakkoli zasahovaly do tělesné kompozice.

Extrifit Thermogel 25 x 80 g

Thermogel® je unikátní komplexní termogenní spalovač tuků od Extrifitu®, připravený k okamžité konzumaci v 9 skvělých příchutích díky inovativní gelové formě produktu! Je určený pro všechny sportovce, kteří usilují o maximální vyrýsování a redukci podkožního tuku, a to díky svému obsahu termogenních látek (např. synefrin, extrakt ze zeleného čaje a další), stimulantů (kofein, taurin, aj.) a dalších účinných látek, které ovlivňují metabolismus tuků (HCA, karnitin, chrom a další). A to vše při nulovém obsahu tuků i cukrů v celém balení!

Co dělali vědci?
Skupiny subjektů byly rozděleny do celkem 4 skupin. Ale abych to trošku zjednodušil a nebyl to tak úplně znudizel (nuda), tak se zmíním o těch primárních dvou, jelikož ty jsou pro nás stěžejní. Ty druhé dvě skupiny byly zaměřeny na jiný zkoumaný účel, ale podstoupily stejné kondice. Takže ty dvě skupiny, o kterých se budu zmiňovat jsou skupiny, které buď:
a) docílily kalorické restrikce za pomoci pouze diety
b) docílily kalorické restrikce za pomoci pouze cardia


Před samotným započetím této vědecké studie byly obě dvě skupiny podrobeny 5týdennímu dohledu a zkoumání k tomu, aby u nich byl nastaven a zjištěn takový kalorický příjem, který spolehlivě zajistí jejich příjem kalorií, při kterém bude jejich váha neměnná (tedy nebudou ani přibírat, ani hubnout = kalorická údržba). Tento proces zjišťování kalorií pro údržbu KAŽDÉHO JEDINCE ZVLÁŠŤ byl zjišťován proto, aby výsledky této studie byly opravdu validní a aby celková délka této studie byla co nejkratší.
      

Po dobu trvání celého výzkumu byla kalorická restrikce u obou skupin nastavena na -700kcal denně. Celková kompozice jídelníčku v % zastoupení makroživin byla:
55-60% sacharidy, 15-20% bílkoviny, 20-25% tuky.
Výběr potravin byl na každém jedinci individuálně, jelikož každý testovaný subjekt byl podroben několikahodinovému semináři o správných stravovacích návycích. Pod tím pojmem „stravovací návyky“ si představte všechno, co vám fitness trenér řekne (makroživiny, mikroživiny, zastoupení kalorií v potravinách, práce s kalorickými tabulkami, denní příjem x výdej kalorií, skladba jídelníčku atd…). Prostě od A-Z všechno, co vás se stravováním napadne. Těm hodinovým seminářům byly subjekty podrobeny proto, aby měli pojem o vhodných stravovacích návycích a také proto, aby pro ně bylo celé podrobení tohoto testování co nejpohodlnější. Ale celkový součet přijatých kalorií za den byl pod přísným dohledem, aby byly výsledky studie validní a nezkreslené.

Program obou skupin:
Skupina A, která docílila kalorické restrikce -700kcal byla zaměřena pouze a jen na dietní restrikce. Neprováděla žádné tréninky, ani jiné cardio aktivity.
Skupina B, která docílila kalorické restrikce -700kcal prováděla pouze a jen cardio aktivity (rychlo-chůze, nebo velmi pomalou formu běhu), která byla prováděna na běžeckém trenažeru. Délka každé  aktivity trvala nezávisle na tom, za jakou dobu testovací subjekt spálil potřebných 700kcal. Cardio aktivity byly měřeny za pomoci speciálních přístrojů a ani jeden den nebyla aktivita vynechána!

Co bylo u testovacích subjektů měřeno?
- Tělesná hmotnost
- % podkožního tuku
- svalová hmota
- klidová metabolická odezva

  

Výsledky?

Po celkové délce výzkumu byl výsledek u obou dvou skupin naprosto stejný. Obě dvě skupiny shodily 8% celkové hmotnosti. ALE! Po hlubším zaměření se na výsledky byly zjištěny rozdíly ve ztrátě hmotnosti u obou dvou skupin. Skupina, která prováděla pouze a jen cardio a jejich kalorická restrikce byla docílena pohybovou aktivitou ztratila o značné množství více podkožního tuku než druhá skupina, která docílila kalorické restrikce za pomoci dietního režimu. Dále bylo také zjištěno, že skupina B, která prováděla cardio ztratila po celou dobu studie mnohem méně svalů, než skupina A, která docílila restrikce za pomoci dietního omezení.

Pro porovnání, ať je to trošku jednodušší:
Skupina A (restrikce z jídla) ztratila z celkové hmotnosti 70% zastoupení z tuku a 30% zastoupení svalové hmoty.
Skupina B (restrikce z cardia) ztratila z celkové hmotnosti 85% zastoupení z tuku a 15 % ze svalů.

Dalším jevem, který byl zjištěn, byl energetický výdej těla v době klidu (sezení, ležení, běžné denní aktivity atd…) U skupiny B (restrikce z cardia) byl klidný energetický výdej po dobu celé studie skoro stejný, kdežto u skupiny A (restrikce z jídla) klidový energetický výdej klesl o 40 %. Je to poměrně logický, jelikož svalová hmota je energeticky náročnější a vzhledem k tomu, že skupina A spálila o 15 % svalů více měla také větší pokles energetického výdeje v klidu. Tahle skutečnost taky nasvědčuje tomu, že po navrácení se testovacích subjektů k jejich běžnému životnímu  stylu budou moci testovací subjekty ze skupiny B (restrikce z cardia) moci konzumovat o nějaký počet kalorií více = budou držet štíhlejší postavu déle a „jojo efekt“ bude trvat delší dobu.

Extrifit Fatherm Shot 15 x 90 ml

FATHERM® je multikomponentní doplněk stravy od společnosti Extrifit určený pro spalování tuku.

Co si z toho odnést?
Takže… pokud vás to neunudilo k smrti a dočetli jste to až sem, to „doporučení“ je asi jednoznačný a zřejmý. Teda… každý podle svého, samozřejmě. Chápu, že někdo prostě nemá čas na to, aby prováděl cardio aktivity několikrát do týdne a raději si sáhne do jídla, ale výsledky týhle studie o tom hovoří jasně. Pokud byste tedy chtěli dosahovat „lepších“ výsledků a svým klientům doporučovat kvalitnější metody (možná i méně drastické – jelikož spousta lidí raději ocení větší množství jídla za cenu pár hodin týdně na páse) bude vždy vhodnější v období redukce spíš provádět cardio a mít větší příjem kalorií v jídelníčku, než si ponížit množství kalorií v jídelníčku a nehýbat se. Ale jak jsem se už zmiňoval předtím… znám spoustu časově vytížených lidí, kteří zařadí silový trénink, ale pracovní, nebo rodinný život jim zkrátka nedovolí několik hodin týdně dělat cardio, tak nemají jinou možnost. Nebo to cardio někoho nebaví, a i za cenu toho času, který má, si raději sáhne do jídla.

A ano, ty zdravotní benefity, které cardio nabízí jsou také širokospektrální a neznám jediný negativní aspekt, krom toho času, který nám zabere.