Temelín čeká původně tajné bezpečnostní cvičení. Varovné sirény se spustí v areálu celé elektrárny

V jaderné elektrárně Temelín bude ve středu bezpečnostní cvičení, při němž energetici prověří reakci na mimořádnou událost. Dopoledne se v areálu elektrárny rozezní varovné sirény. Jde o tajné cvičení, informaci o něm měl pouze omezený okruh pracovníků elektrárny. Kvůli tomu, že energetici spustí sirény uvnitř areálu, ale ráno informovali starosty okolních obcí a uživatele informačního systému, sdělil novinářům temelínský mluvčí Marek Sviták.

Temelín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na rozdíl od předchozích tajných cvičení se poprvé zapojí celá elektrárna. ČEZ tak dopoledne spustí varovné sirény v areálu elektrárny.

„Nikoho nechceme polekat, ze zkušenosti víme, že občas mohou být sirény slyšet i v těsném okolí elektrárny. Proto jsme ve středu ráno předali informaci starostům okolních obcí a poslali SMS na uživatele informačního systému. Na druhou stranu potřebujeme procvičit reakci elektrárny i na situace, které přijdou nečekaně,“ řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Sirény, evakuace a krizový štáb. V Temelíně trénují postup při havárii, cvičení potrvá do středy

Číst článek

Systém zasílání SMS spustil Temelín před pěti lety, využívá ho přes 1000 lidí. V minulosti bylo v elektrárně několik tajných cvičení. Vždy se ale týkala omezeného okruhu lidí, především členů havarijního štábu. Naposledy si v Temelíně bez předchozího ohlášení vyzkoušeli evakuaci hlavní administrativní budovy kvůli možnému požáru.

„Tentokrát jsme s výjimkou pracovníků podílejících se na provozu zapojili celou elektrárnu. Neplánovaným cvičením chceme ověřit reakci ostatních zaměstnanců a získat zpětnou vazbu, že evakuační plány máme nastavené správně,“ doplnil Kruml.

Jádro se nám prodraží, říká konzultant. Odhady na stavbu reaktorů nejsou podstřelené, míní náměstek

Číst článek

Sirény spustí Temelín letos ještě minimálně dvakrát. Půjde o pravidelnou zkoušku sirén začátkem dubna a října. ČEZ si v Temelíně ověřuje spuštění sirén ze dvou míst. Liché sirény spouští operátor elektro dozorny, sudé jdou z havarijního střediska. Podle zákona musí energetici dělat zkoušku dvakrát ročně.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,1 terawatthodiny (TWh), letos zatím jednu TWh elektřiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme