Exportéři vstupují do roku 2024 s dobrými kartami

Levný benzin a nafta, dostupnější úvěry, slabá koruna. To patří k okolnostem, které ulehčí exportérům vstup do letošní obchodní sezony. Přetrvává naopak problém s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců a rostoucími výdaji na mzdy.

Jako předznamenání vývoje v české ekonomice přichází na úvod sezony pokles inflace a s tím související snižování úrokových sazeb. K prvnímu signálnímu, byť jen lehkému snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta přistoupila bankovní rada České národní banky už na svém prosincovém zasedání. Poslala tím firmám vzkaz: Éra vysoké inflace je za námi, cíl dvouprocentní inflace je na dohled.

Na únorovém zasedání bankovní rady se čeká další snížení úroků. Pro firmy to má dva bezprostřední důsledky, z pohledu exportérů oba spíše pozitivní: Alespoň dočasně bude oslabovat koruna a zlevní úvěry.

Česká měna je na cestě ke slabším úrovním už přes půl roku. Od nejsilnější hodnoty v dubnu, kdy atakovala hranici 23,30 kč za euro, oslabila nyní až k úrovni 24,70. Trh očekává, že v důsledku snižování úrokových sazeb bude česká měna stále méně atraktivní pro investory, a brzy proto kurz otestuje až hranici 25 korun za euro.

sinfin.digital