Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Konference k výročí smrti papeže Benedikta XVI. se zaměřila na jeho odkaz vycházející z Kristovy lásky

Zdroj:cirkev.czcirkev.cz
Rubrika: Hlavní zprávy,Vatikán a zahraničí
Datum publikace3. 1. 2024, 13.08
TiskTisk

Přátelé, duchovní a bývalí spolupracovníci Benedikta XVI. se 30.-31. prosince sešli v prostorách Campo Santo Teutonico ve Vatikánu na dvoudenní konferenci, aby se u příležitosti ročního výročí od úmrtí německého papeže zamysleli nad jeho životem a bohatým teologickým odkazem.

image:Image 49/source/orig/48594_31378_0_ris2264.jpg
Vatican Media

Účastníci se dotýkali širokého spektra témat, od raného života Josepha Ratzingera až po rozsáhlý teologický odkaz, ve kterém se věnoval ctnostem naději a lásce, liturgii a životě  Krista. Společnou nití spojující jeho dílo a život byl hluboký kristocentrismus, který se zhmotňuje v eucharistii.

“Když na konci svého života pronesl svá poslední slova 'Pane, miluji tě', řekl tím vše. Vyjádřil tím skutečnost, že tato láska je silnější než smrt a že v této lásce setrvával i v okamžiku smrti," uvedl P. Ralph Weimann účastníkům přednášky s názvem Smrt a věčný život - Benedikt XVI.

"Výchova k víře a odkaz rodičů, účast na svaté eucharistii, vzdělání a pravda víry pro něj nebyly jen pozlátkem nebo hezkým zvykem, ale klíč k pochopení lidské existence. Ve svých pamětech napsal, že právě proto chtěl sloužit Kristu v jeho církvi. Zároveň chtěl bojovat za lepší svět, který bude ještě hezčí, až Bůh vstoupí do života," řekl Weimann.

Weimann poznamenal, že toto téma je tématem, s nímž se Benedikt intenzivně zabýval jako kardinál i papež, a dodal, že mu bylo jasné, že před Bohem můžeme na konci života stanout pouze tehdy, pokud jsme se drželi pravdy a zůstali v lásce.

Kardinál Kurt Koch, prefekt Dikasteria pro podporu jednoty křesťanů, uvedl, že pro křesťany není smrt koncem, ale je definována láskou ke Kristu a nadějí ve věčný život. "Papež Benedikt XVI. popsal tuto skutečně křesťanskou naději následujícími hlubokými slovy. 'Jsem definitivně milován a ať se mi stane cokoli, tato Láska mě očekává'. Tento popis věčného života není překvapivý, když uvážíme, že pro papeže Benedikta je Bůh tou láskou, s níž se setkává s námi lidmi a kterou odhalil ve svém Synu, Ježíši Kristu," zamýšlel se dále švýcarský kardinál.

"Pro zesnulého papeže nebyla jeho hluboká angažovanost ve vzdělanosti jen cestou k intelektuálnímu pochopení Boha, ale také snahou o jeho zpřístupnění, které se pro něj stalo hmatatelným v jeho nejkonkrétnější formě vyjádření: ve svaté eucharistii," poznamenal P. Weimann během své přednášky.

"Každý, kdo poznal papeže Benedikta, i v posledních letech jeho života, ví, co to znamená. Žil v Boží přítomnosti. To byl záchytný bod jeho života, zdroj, z něhož čerpal. Bůh pro něj byl stejně skutečný jako pro nás naši bližní. Mluvil s ním tak, jako člověk mluví s dobrým přítelem, který je zároveň Bohem. Bůh se mu jevil jako nepřekonatelná pravda. Benedikt se po celý život vnímal jako spolupůsobitel této pravdy a držel se jí, protože věděl, že nenásleduje iluzi, ale Božskou podstatu," dodal P. Weimann.

V neděli 31. prosince ráno sloužil mši svatou u oltáře svatopetrského stolce arcibiskup Georg Gänswein, dlouholetý osobní sekretář papeže Benedikta XVI. Během své působivé a osobní homilie arcibiskup uvedl, že Benediktův život se vyznačoval intenzivní modlitbou a hlubokou láskou k eucharistii.

"Modlitba Benedikta XVI. se zejména v posledních letech jeho života vyznačovala rostoucí intenzitou a vroucností. To se odráželo i v jeho postoji a tváři. Stále více se modlil a soustředil se na jediného Pána, který v síle Ducha Svatého nadále vede svou církev," řekl mimo jiné arcibiskup Gänswein.

Při úvahách o okamžiku, kdy zesnulý papež oznámil svou rezignaci, Gänswein citoval z Benediktovy poslední promluvy Anděl Páně z 24. února 2013, aby zdůraznil, že papežovo rozhodnutí bylo motivováno hlubokou láskou a dlouholetým smyslem pro službu církvi.

"Pán mě volá, abych vystoupil na horu, abych se ještě více věnoval modlitbě a rozjímání. To však neznamená opustit církev; naopak, pokud mě o to Bůh žádá, je to právě proto, abych jí mohl i nadále sloužit se stejnou oddaností a láskou, s jakou jsem se o to snažil doposud," citoval zesnulého pontifika jeho bývalý sekretář. Pro zesnulého papeže byla eucharistie jádrem každého dne, byl to zdroj světla, síly a útěchy.

"Důvěrný vztah s Pánem se pak odrážel ve vztazích s lidmi kolem něj, které se vyznačovaly velkou srdečností, pokorou a prostotou, a také v jeho teologické a pastorační činnosti, vždy zaměřené na prvořadost Boha a církve," dodal německý duchovní

Zdroj: CNA

Focusy

Život z víry Osobnosti

Mohlo by vás zajímat

image:Image Všichni jsme misionáři
Všichni jsme misionáři papež František, Giovanni Valente
Cena: 122 Kč
image:Image Evangelizace s odvahou a citem
Evangelizace s odvahou a citem Michelle Moranová
Cena: 98 Kč
image:Image Duchovní služba ve věznicích
Duchovní služba ve věznicích Michael Martínek
Cena: 313 Kč
image:Image Katechismus katolické církve
Katechismus katolické církve
Cena: 531 Kč

Související články

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou