Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejdražší lyžařské středisko na světě. V Aspenu stojí metr čtvereční i dva miliony

  19:00
Americké město Aspen ve státě Colorado obhájilo loňské prvenství a opět se stalo nejdražším lyžařským střediskem na světě. Podle průzkumu Ski Report, který společnost Savills vydala letos již po osmnácté, zde prodejní ceny luxusních rezidenčních nemovitostí v průměru přesahují více než 893 tisíc korun za metr čtvereční. Druhé místo obsadilo francouzské středisko Val d’Isère.
Aspen, Colorado

Aspen, Colorado | foto: Shutterstock

Podle průzkumu ovšem klesly ceny rezidenčních nemovitostí v renomovaných lyžařských střediscích za poslední rok v průměru o čtyři procenta. Tento pokles je však počítán z rekordní úrovně prodejních cen, na kterou se hodnoty vyšplhaly v důsledku více než dvacetiprocentního nárůstu v sezoně 2021/22.

Na hory letadlem. Čechů letos vyrazí za zimou více, láká je i lyžařská exotika

I přes mírný meziroční pokles zůstávají ceny rezidencí v těchto lokalitách v průměru o 20 procent výše než v roce 2021 a ve srovnání s dobou před pandemií je nárůst dokonce o 41 procent.

Americký Aspen, který je trvale hodnocen jako nejlepší lyžařská destinace ve Spojených státech, tak i letos zaujímá první místo v žebříčku Savills „Ski Prime Price League“ tedy „TOP prémiových lyžařských středisek“.

Toto coloradské město je rovněž na vrcholu žebříčku „Savills ultra-prime ski destinations“ (lyžařské destinace nejvyšší cenové kategorie) a také v žebříčku „Savills Ski Resilience Index“ (Index odolnosti lyžařských destinací).

Francouzské středisko Val d’Isère se posunulo ze čtvrté pozice v minulém roce na letošní druhé místo s průměrnými cenami prvotřídních nemovitostí ve výši 27 700 eur/m2 (cca 684 tisíc Kč/m2).

„Val d’Isère má v nadcházejícím roce nejvyšší potenciál pro zhodnocení kapitálu. Nabídka je zde totiž poddimenzovaná a trh je navíc otevřen zahraničním kupcům, proto jej doporučujeme v příštím roce sledovat,“ říká Jeremy Rollason, ředitel oddělení Savills Ski.

Olympiáda zvyšuje cenu

Francouzské lyžařské středisko Courchevel 1850 si v žebříčku polepšilo ze 7. na 5. místo. Vysoká poptávka zde zvýšila ceny prvotřídních nemovitostí za poslední rok o více než 15 procent a průměrná cena nyní činí 26 500 eur/m2 (cca 654 020 Kč/m2).

Jediným italským lyžařským střediskem, které se dostalo do první dvacítky, je Cortina D’Ampezzo v Dolomitech. Město, které bude v roce 2026 hostit zimní olympijské hry, zaznamenalo meziroční nárůst cen nemovitostí o šest procent.

Kanadské středisko Whistler Blackcomb, které je největší v Severní Americe, poskočilo z 37. místa na 18. příčku. Je proslulé a oblíbené díky svým rozsáhlým terénům, jistým sněhovým podmínkám a kvalitním zázemím pro lyžaře.

Dva miliony za metr čtvereční

„Pokud jde o nejvyšší cenovou kategorii rezidencí, kam je zařazeno zhruba pět procent nejdražších nemovitostí v každé z hodnocených lyžařských destinací, tak prodejní ceny v Aspenu činí v průměru 83 500 euro za metr čtvereční, tedy více než dva miliony korun za metr čtvereční,“ říká Lenka Pechová, Senior Research Analyst v Savills.

Podle ní polovinu těchto „ultraprime“ destinací tvoří švýcarské lokality, přičemž ve Verbier se od roku 2022 ceny zvýšily o 27 procent.

„V případě některých lokalit, jako je Gstaad, se nejžádanější nemovitosti často prodají, aniž by vůbec byly oficiálně nabízeny na trhu. U těchto off-market transakcí mohou ceny dosáhnout až 75 tisíc eur za metr čtvereční, tedy 1,8 milionu, což je výrazně nad zveřejněnými cenami,“ dodává Pechová.

Klimatické změny trápí střediska

Změna klimatu zůstává významným faktorem ovlivňujícím lyžařské trhy. Střediska stále více investují do zasněžovacích technologií, aby zajistila stálou sněhovou pokrývku, ale nejistota ohledně budoucích přírodních sněhových a lyžařských podmínek znamená, že destinace ve vyšších nadmořských výškách mohou mít v příštích letech výhodu.

Index odolnosti lyžařských středisek společnosti Savills, který se provádí již šestým rokem, hodnotí 62 lyžařských středisek podle pěti ukazatelů, které posuzují kvalitu a spolehlivost místních podmínek a jejich schopnost vyrovnat se s klimatickými výzvami.

Minulá sezona byla ve znamení nepředvídatelného počasí, které mělo za následek nízké úhrny sněhových srážek v některých lokalitách a rekordní množství sněhu v jiných oblastech.

Nejdražší chata v Alpách je na prodej, v ceně je výhled na Matterhorn

„V důsledku toho jsme byli svědky většího boje o přední pozice než v předchozích letech,“ říká Kelcie Sellers, associate Savills World Research.

Dvě americká střediska v Coloradu si pro letošní rok nárokují první místa, přičemž vysoká úroveň sněhových srážek v loňském roce posunula Aspen a Vail do popředí a Zermatt klesl na třetí místo.

Udržitelnost je pro lyžařský průmysl klíčovým tématem a střediska jsou pod tlakem, aby přijímala ještě ekologičtější postupy, od snižování spotřeby energie až po podporu ekologických možností dopravy, jako je například lyžařský vlak v Evropě. Při pohledu do budoucna mohou mít konkurenční výhodu ty lyžařské regiony, které dokážou efektivně komunikovat a ukázat svůj postoj k udržitelnosti.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Hotovost byla v Číně léta na ústupu. Nyní s ní ale tamní úřady opět počítají

30. dubna 2024  19:04

Ačkoliv se Čína řadí mezi globální technologické lídry, hotovost ještě neplánuje opustit. Peking...

Čínské úřady se zaměřily na online tržiště Pandabuy, zabavily miliony zásilek

30. dubna 2024  17:38

Začátkem dubna provedly čínské úřady razii v kancelářích čínské platformy Pandabuy ve městě...

NET4GAS, který loni koupil stát, se propadl do ztráty

30. dubna 2024  16:15

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělala 1,7...

Komise posvětila stavbu reaktoru v Dukovanech, stát poskytne projektu finanční výpomoc

30. dubna 2024

Česko získalo v úterý od Evropské komise povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...