V roce 1996 při jednom z mnoha ponorů k Titaniku zaznamenal zkušený pilot ponorky Paul Henry Nargeolet záhadný signál, který vyvolal zvědavost ohledně jeho původu. Poté se Nargeolet s dalšími vědci vydal na expedici s cílem odhalit tajemství tohoto tajemného signálu.

Nargeolet-Fanningův hřbet

Expedice Titanic 2022 odhalila, že záhadný signál nevychází díky zde ležícímu vraku lodi, jak se původně předpokládalo, ale kvůli skrytému hlubokomořskému útesu bujícímu životem. Tento čedičový útvar, nazvaný Nargeolet-Fanning Ridge, který se nachází 2 900 metrů pod hladinou, ohromil vědce svým bohatým mořským ekosystémem. Expedice zdokumentovala celou řadu mořských živočichů, včetně hub, korálů, ryb a humrů, a poodkryla tak biologickou rozmanitost propastného oceánu. Podívejte se na video zde:

Zdroj: Youtube

„Úžasnější než vrak lodi“

Nargeolet vyjádřil svůj údiv nad objevem a prohlásil: „Nevěděli jsme, co objevíme. Podle sonaru to mohlo být cokoli, včetně toho, že se může jednat o další vrak lodi. Dlouho jsem hledal příležitost prozkoumat tento velký objekt, který se objevil na sonaru. Bylo úžasné prozkoumat tuto oblast a najít tento fascinující sopečný útvar, který se hemží tolika druhy života.

Výzkumníci se o své poznatky podělili s vědeckou komunitou a zdůraznili, že je důležité tyto zranitelné ekosystémy pochopit a chránit.

Za Titanikem – důsledky pro hlubokomořský výzkum

Expedice nejenže rozluštila záhadu obklopující sonarový zvuk, ale také otevřela cesty pro širší výzkum. Srovnání hřebene Nargeolet-Fanning s místem ztroskotání Titaniku má za cíl zlepšit naše chápání hlubokomořského prostředí. Odebrané vzorky vody byly podrobeny environmentální analýze DNA, která poskytla poznatky o nově objevených druzích.

Vědci rovněž plánují využít počítačové modely ke studiu toho, jak se v těchto prostředích daří životu, a přispět tak k probíhajícímu výzkumu dopadu klimatických změn na oceány.

Ochrana křehkých ekosystémů

Doktor Steve Ross, hlavní vědecký pracovník společnosti OceanGate Expeditions, zdůraznil význam sdílení těchto nově objevených informací. „Musíme se o tyto informace podělit s vědeckou komunitou a tvůrci politik, abychom měli jistotu, že se těmto zranitelným ekosystémům dostane náležité pozornosti a ochrany, kterou si zaslouží,“ poznamenal mořský biolog Murray Roberts z Edinburské univerzity.

Objev zpochybňuje zažité představy o propastných pláních a naznačuje, že skalnaté útvary mohou být častější, než se dosud předpokládalo, což poskytuje zásadní poznatky o rozšíření mořských druhů.

Budoucí expedice a výzkum Titaniku

Zatímco hřbet Nargeolet-Fanning byl úspěšně prozkoumán, další sonarový výčnělek poblíž Titaniku čeká na identifikaci. Vzhledem k pokračujícímu výzkumu plánovanému na loňský rok 2023 je společnost OceanGate Expeditions i nadále odhodlána odhalovat záhady hlubokomořského ekosystému a zajistit pokračující průzkum a ochranu Titaniku a jeho okolí.

Podívejte se i na toto zajímavé video:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.sciencealert.com, edition.cnn.com, www.dailymail.co.uk