5 tipů, jak dodržet novoroční předsevzetí

Patříte k těm, kteří si nedávají předsevzetí, protože víte, že byste je stejně nedodrželi? Nebo naopak sami sobě pokaždé něco slíbíte, ale sotva uběhne měsíc, už to porušíte? Novoroční předsevzetí vydrží málokdo. A důvod? Příliš radikální změny, špatný plán či nesmyslná očekávání. Nastavte si letos svoje předsevzetí tak, abyste na nich nepohořeli. Zkuste naše praktické tipy k jejich dosažení.

Nemusíte začít 1. ledna aneb nevažte se na určité datum

Máte v hlavě nastaveno, že nové datum je symbolem něčeho nového? Přijde vám první leden doslova osudový? Zapomeňte na to! „Pokud se rozhodnete změnit či zlepšit životní styl, začněte na tom pracovat hned. Nečekejte na nový týden, měsíc či dokonce rok. Žádný zázračný den v roce, který by vám zlepšil fyzičku či vylepšil jídelníček, neexistuje. Důležité je vaše rozhodnutí, že na sobě začnete pracovat,“ říká Matěj Ptáček, trenér fitness sítě Form Factory. Neustálé oddalování začátku mívá za následek jedině to, že nakonec se do posilování či jiné sportovní aktivity ani změny jídelníčku nikdy nepustíte.

Při plánování si stanovte rozumné cíle

Každý z nás by nejspíš rád viděl výsledky okamžitě, ale takhle to nefunguje, zvlášť při hubnutí. Oprostěte se proto od nereálných představ a raději si stanovte menší, avšak reálné cíle. „Pomohou vám udržet se na cestě za výsledky, protože jsou mnohem snáze splnitelné a nedojde tak ke zklamání a následnému selhání, pokud za první měsíc diety neshodíte všechna ta kila navíc, která jste si několik let pěstovali a nyní vás trápí,“ radí Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet a dodává, že je skutečně důležité si uvědomit, jak dlouho vám trvalo dostat se do stavu, v jakém se nyní nacházíte. Například že těch 15 kilogramů jste nepřibrali za dva či tři týdny, proto ani nemůžete očekávat, že je za tak krátkou dobu zhubnete.

Změny v jídelníčku dělejte postupně

Změna jídelníčku je pro úspěšné hubnutí nezbytná, ale pokud ji provedete příliš radikálně, s velkou pravděpodobností tvrdý režim vydržíte pouze pár dní či možná týdnů a přinese vám to jediné – únavu, špatnou náladu, vyčerpání, hlad a neovladatelné chutě na sladké, slané i tučné. Weisserová proto radí, abyste se zpočátku zkusili držet několika jednoduchých tipů, se kterými zhubnete rychleji a zároveň zdravě.

  1. Pijte dostatečné množství vody.
  2. Jezte hodně čerstvé zeleniny.
  3. Zaměřte se na bílkoviny.
  4. Nevyhýbejte se kvalitním tukům.
  5. Dopřávejte si menší porce jídel, ale častěji.
  6. Vyvarujte se zobání či ochutnávání během dne.
  7. Nezajídejte případný stres sladkostmi.

Náš tip na zdravé mlsání: Fitness tvarohový dezert

Ingredience:

  • 13,5 g proteinového nápoje s příchutí vanilky
  • 24 g proteinového pudinku s příchutí vanilky
  • 2 vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 140 g bílého řeckého jogurtu
  • 20 g másla
  • 100 g borůvek         
  • 30 g erythritolu

Postup: Tvaroh smíchejte s jogurtem, přidejte moučkový erythritol, směs na vanilkový proteinový nápoj a vanilkový pudink a metličkou důkladně šlehejte. Do vzniklé směsi nejprve zašlehejte žloutky, pak postupně bílky. Koláčovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení a potřete změklým máslem. Do nachystané formy nalijte tvarohovou směs a posypte ji borůvkami. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C po dobu zhruba 20 minut, pak teplotu snižte na 150 °C a pečte další půl hodinky. Hotový tvarohový dezert nechejte vychladnout, ideálně ho pak ještě dejte na hodinu do lednice, aby ztuhl.

Sestavte si dlouhodobě udržitelný tréninkový plán

Do extrému se nehrňte ani v případě pohybu. „Pohyb v jakékoliv podobě vám hubnutí usnadní, ale je důležité, abyste si nastavili stravování i tréninkový plán tak, aby byl dlouhodobě udržitelný, zvládnutelný a mohli jste se těšit z výsledků i po několika měsících od počátečního startu,“ vysvětlujte fitness trenér Ptáček a dodává, že konkrétně chození do posilovny má svůj čas, je o disciplíně, důslednosti a motivaci.

Najděte svou vlastní vášeň pro zdravý životní styl Při změně životního stylu je vůbec nejdůležitější a zároveň i nejtěžší nalezení toho, co vás bude bavit, naplňovat. Zkrátka co se stane vaší vášní. Aby celý proces fungoval a byl udržitelný, potřebujete najít smysl v tom, co děláte a musíte to dělat s radostí. Nepouštějte se do něčeho jen proto, že to tak dělají druzí. Nebaví vás posilovna? Zkuste aerobik, zajděte si na box, jógu, kruháč nebo si jděte zaběhat. Podobně to udělejte i se svým jídelníčkem. Nastavte si ho podle svých preferencí, denních aktivit, cílů a především se naučte poslouchat svoje tělo, protože právě to vám řekne nejvíc.

Zdroj fotografie receptu: KetoDiet, Zdroj ilustrační fotografie: Canva, zdroj: redakce, Keto Diet