Městská metropolitní síť se má rozšířit i do Velíkové, Lhotky-Chlumu a Salaše

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Zlínská radnice plánuje modernizaci a rozšíření své metropolitní sítě. Optickou datovou síť, která slouží pro komunikaci v rámci úřadů města Zlín, čeká v případě získání dotace významná změna.

„Cílem projektu je výměna optických kabelů takzvané staré metropolitní sítě a její rozšíření o tři další zájmové body. Jedná se o místní části Velíková, Lhotka-Chlum a Salaš,“ informoval radní pro oblast IT a eGovermentu Jiří Robenek.

Obnova souvisejícího hardwaru má podle Robenka zajistit kybernetickou bezpečnost a zlepšit kvalitu celé metropolitní sítě města Zlína. Chystaná modernizace sítě by měla přinést také zvýšení kapacity a spolehlivosti, což má vést k rychlejšímu a stabilnějšímu přenosu dat.

„Město klade v rámci modernizace metropolitní sítě důraz na zajištění kybernetické bezpečnosti. Nové technologické prvky a bezpečnostní protokoly proto budou implementovány s cílem minimalizovat rizika kybernetických hrozeb. To zahrnuje pravidelné aktualizace softwaru, monitorování sítě a školení personálu pro zvýšení povědomí o kybernetických bezpečnostních hrozbách,“ uvedl radní Robenek.

Magistrát chce k financování projektu za 50 milionů korun využít dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021-27. Předpokládaná dotace představuje 70 procent výdajů, které činí částku ve výši 35 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x