Za spisovatelem Karlem Václavem Raisem, básníkem cest a lidských osudů, se vydáme do Lázní Bělohrad

4. leden 2024 08:02

Výročí nejčtenějšího autora českého realismu si připomeneme v jeho rodišti. 4. ledna roku 1859 se v podkrkonošském městečku Lázních Bělohrad na Jičínsku narodil domkáři a tkalci Václavu Raisovi syn Karel.

Čtěte také

V centru Lázní Bělohrad na Jičínsku stojí dům, je to přestavba zhruba z dvacátých let 20. století. Ale tady původně stával rodný domek spisovatele Karla Václava Raise, jak připomíná pamětní deska s reliéfem původní chaloupky.

A jak potvrzuje i má průvodkyně Jitka Mečířová. „Ten domek shořel za velkého požáru na konci 19. století. Jak ale můžete vidět podle onoho reliéfu, tak to byla chaloupka, která měla vepředu zdobený štít a sloupy. Což byla taková typická architektura 19. století tady na Bělohradsku.“

Čtěte také

Chalupa měla krásnou podsíň, sloupy byly zdobené, štít skládaný. Musel to být krásný domek, ale asi ne příliš velký. „V podstatě tam byla jedna světnička, ve které se odehrával celý život rodiny. Kolem domku měli zahradu s několika ovocnými stromy, měli také kamenný chlév a stodolu. A ještě kousek pole. Takže by se dalo mluvit o takovém středním hospodářství. A tatínek přes zimu ještě tkalcoval.

Syn Karel odešel do světa v kolika letech? „Když mu bylo 11 roků. Tenkrát se chodívalo takzvaně na handl do Německa. A od nás byla nejbližší německá města Hostinné a Vrchlabí. Nakonec zvítězilo Vrchlabí a pro malého Karla to byl skutečně tvrdý rok. Protože se mu nesmírně stýskalo.

Čtěte také

„Ovšem v těch 11 letech se vypravil z domova natrvalo, protože pak už se vracíval do Lázní Bělohrad jen na prázdniny. Odešel do Jičína na studia, říká Jitka Mečířová.

Takže učitelství. A od toho už je k literatuře jen krok. Potom žil v Praze už jako vážený pan učitel. „Ale každé prázdniny se vracíval domů za rodiči s celou rodinou. Dokud žila maminka, tak do rodného domku, a poslední roky se sem Karel Václav Rais vracel už sám.

Ona ta cestička k domovu, tolikrát vzpomínaná, tady má svůj začátek. A má se kam rozbíhat, protože vede na jednu stranu k horám, na druhou stranu do kraje. Ale ať zvolíme cokoliv, je to pokaždé krása.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související