Začal soud s psychiatrem Janem Cimickým

Obvodní soud pro Prahu 8 začal dnes projednávat případ psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Lékaře a spisovatele obvinily jeho pacientky před více než dvěma lety ze sexuálního obtěžování či přímo napadení. Cimický odmítl veškerá obvinění a vyjádřil přesvědčení, že prokáže svou nevinu. Kritizoval rovněž postup policie.

Soud vzhledem k předpokládanému velkému zájmu médií vydával na dnešní jednání vstupenky. Mluvčí soudu Jana Humeni dříve uvedla, že první jednání by mělo být veřejné, avšak na dalších se pravděpodobně alespoň částečně vyloučí veřejnost.

V průběhu jednání Cimický uvedl, že se 52 let snaží poctivě vykonávat své povolání. "Rád bych se vyjádřil ke skutkům, které mi jsou kladeny za vinu, a vyjádřil lítost nad celou touto kauzou," řekl.

Tvrdí, že se na něj od samého začátku kauzy obrátilo více pacientů, kteří jsou pro něj velmi důležití. Uvedl, že policie kontaktovala přibližně čtyři tisíce jeho pacientů a ptala se jich, zda jsou obětí znásilnění. Odsoudil toto jednání policie jako nepřístupné.

Cimický popřel, že by se dopustil sexuálního násilí nebo nátlaku. Vyjádřil lítost, pokud si některá pacientka špatně vyložila jeho chování. Celá situace ho podle něj mrzí, zejména kvůli jeho rodině, a využil svého práva nevypovídat.

Cimický působil smutným dojmem, často hleděl k zemi. Už v minulosti popřel vinu a prohlásil, že je připravený dokázat svou nevinu.

Policie původně stíhala Cimického za 28 skutků, šlo o znásilnění či vydírání pacientek nebo dalších žen. Obžalobu navrhla už během loňského října. Státní zastupitelství jí případ už o měsíc později vrátilo, protože hrozilo promlčení. Bylo proto nutné najít další poškozené ženy. 

Cimický pracoval jako psychiatr nejprve v Psychiatrické léčebně v Bohnicích a následně ve svém vlastním privátním centru. Věnoval se také literární činnosti, rovněž spolupracoval s médii. V roce 2021 měl být vyznamenán tehdejším prezidentem Milošem Zemanem, ale pod tíhou kauzy se rozhodl medaili nepřevzít. 

V říjnu 2021 na sociální síti obvinila Cimického například herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. Uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Zkušenost s obtěžováním popsala také moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka. Uvedla, že ji psychiatr před 20 lety při přípravě televizního pořadu povalil na sedačku a začal ji osahávat na prsou a líbat. Žena z ordinace utekla.

Cimický se v listopadu proti tvrzením ohradil a oznámil, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl tehdy Cimický. "Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám," uvedl tehdy psychiatr.

Prezident Miloš Zeman chtěl Cimickému původně udělit státní vyznamenání, konkrétně medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Rozhodnutí učinil v době, kdy ještě nebyla známá obvinění proti Cimickému. Psychiatr se nakonec sám rozhodl vyznamenání nepřevzít. Prezidentská kancelář uvedla, že jeho rozhodnutí bere na vědomí a respektuje.

Někdejší Cimického nadřízený psychiatr Zdeněk Bašný České televizi již dříve řekl, že Cimického odchod z bohnické léčebny v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním. Cimický byl v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení v letech 1981 až 1996. Ženy v médiích většinou popisovaly obtěžování právě z této doby.

Související

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

Více souvisejících

Jan Cimický

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 22 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy