V Javorníku se přeli kvůli krbu pro útulnu na Borůvkové hoře, rozhodl jeden hlas

  11:42
Zastupitelé Javorníku na Jesenicku se pohádali o to, zda vybavit útulnu, která je součástí rozhledny na Borůvkové hoře v Rychlebských horách, krbovými kamny. Bouřlivá debata se strhla i přesto, že šlo pouze o necelého půl milionu korun. Hlasování nakonec skončilo poměrem osm ku sedmi pro pořízení krbu.

Rozhledna na Borůvkové hoře | foto: Město Javorník, Michal Zajonc

Opozice městečka v pohraničí konečné rozhodnutí kritizuje. „Pro mě je to velké zklamání. Řekla bych, že máme důležitější věci než financovat vytápění útulny na Borůvkové hoře,“ sdělila zastupitelka Siegelinde Mimrová (ANO 2011).

Podle ní není vytápění útulny potřeba. „Když se chce někdo schovat před nepřízní počasí, má možnost už dnes. Není nutné útulnu vytápět. Navíc dnes už spousta lidí ani topit neumí a může hrozit nebezpečí požáru. Krb je zbytný a nepotřebný,“ argumentuje.

Peníze by šlo podle ní využít daleko prospěšněji, například na opravy místních komunikací, vybudování výtahu v Městském kulturním středisku, městského rozhlasu či rozšíření aktivit pro seniory nebo podpory bydlení pro mladé.

„Je velká škoda, že z patnácti zastupitelů hlasovalo pro útulnu osm z nich a tím finance odsouhlasili. Opravdu jsme tak bohatí, abychom prostavěli tolik peněz?“ ptá se Mimrová.

Parametry západní Evropy

Starostka Irena Karešová (Občané pro město) naopak instalaci krbových kamen v útulně obhajuje.

„Borůvková hora je jediným místem ve vrcholových partiích Rychlebských hor, kde je útulna a chtěli jsme, aby měla parametry, na jaké jsou zvyklí turisté například v západní Evropě,“ řekla javornická starostka.

Podle ní je Borůvková hora častým cílem výletníků z Česka i Polska. „V Rychlebech nejsou ojedinělé tří či čtyřdenní treky a turisté jistě ocení možnost si odpočinout v teple,“ uvedla Karešová.

Michal Musil z Javorníku je velký cestovatel a navštívil řadu zemí v Evropě i v zámoří. „Všude tam, kde turismus pomáhá a ovlivňuje život společnosti, se těmto projektům věnuje mimořádná pozornost, takže je dobré, že je tomu tak i tady,“ řekl.

Podle něho turismus přináší městu nemalý prospěch. „Vím, že sem jezdí řada turistů, kteří nejdou jenom na výlet, ale udělají si několikadenní túru a pohodlná útulna jim přijde vhod,“ je přesvědčený Musil.

Poukázal na proslulost Borůvkové hory, jejíž rozhledna je velmi atraktivním cílem a jedním z míst, kterým turisté na vícedenních trecích procházejí.

„Na trase z Javorníku do Starého Města pod Sněžníkem bylo celkem pět přístřešků, z nichž zbyl pouze jeden, a tak vznikají tábořiště a ohniště po celé trase, mnohdy na nevhodných místech,“ argumentuje Musil.

Hřebenovka Rychlebských hor, jedna z nejhezčích u nás

Borůvková hora ležící na česko-polské hranici je kultovním místem. Scházeli se tam čeští a polští disidenti, kteří se potřebovali ukrýt před komunistickými špicly z obou zemí a pobavit se o tom, jak komunismus co nejdřív rozložit.

V 70. letech 19. století zde vyrostla rozhledna, která se ale v roce 1900 pod náporem větru zřítila. Další vyhlídka byla postavena v roce 1908, ale po čtrnácti letech se rovněž zřítila.

V roce 1930 zde německý spolek postavil turistickou chatu, která však nedlouho po válce zanikla. V roce 2006 město postavilo na Borůvkové hoře novou rozhlednu, jejíž součástí je i útulna.