Hlavní obsah

Migranti zkoušeli proniknout do USA přímo před zraky šéfa Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina migrantů se pokusila o nelegální překročení hranice Spojených států přímo před zraky šéfa Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona. Ten se spolu s dalšími více než 60 republikánskými kongresmany vydal do texaského města Eagle Pass na hranici s Mexikem. Delegaci od migrantů dělila bariéra ze žiletkového drátu.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Šéf americké Sněmovny reprezentantů v texaském Eagle Pass

Článek

Záběry migrantů na březích řeky Rio Grande v bezprostřední blízkosti tiskové konference republikánských politiků zveřejnil reportér stanice Fox News Bill Melugin. „Někteří křičeli ‚pomoc‘, jiní se ptali, kudy mohou projít. Bránil jim texaský žiletkový drát,“ napsal k videím s tím, že šlo o skupinu migrantů z Venezuely.

Počty příchozích jsou rekordní

Republikánští kongresmani v čele s Johnsonem se do Texasu vydali poté, co Fox News s odvoláním na americké pohraničníky oznámila, že během prosince bylo evidováno 302 tisíc pokusů o nelegální překročení hranice - to je nejvyšší zaznamenané číslo v historii USA.

Republikáni ze současného stavu viní administrativu prezidenta Joea Bidena, v Kongresu kvůli tomu mimo jiné blokují aktuální balík v hodnotě 110,5 milionu dolarů (téměř 2,5 miliardy Kč), který je z více než poloviny určen pro Ukrajinu a obsahuje i pomoc pro Izrael - na ten hodlají kývnout až ve chvíli, kdy demokraté zpřísní protiimigrační opatření.

Republikáni v americkém Senátu zablokovali pomoc Ukrajině a Izraeli

Amerika

„Situace tady i v celé zemi je opravdu šokující. Je to jak srdcervoucí, tak i pobuřující,“ prohlásil Johnson během tiskové konference na březích řeky Rio Grande. Dodal, že USA jsou nyní „v bodu zlomu“, a Bidenově administrativě vyčetl, že je nečinná a zároveň hatí tvrdší protiimigrační kroky republikánského texaského guvernéra Grega Abbotta. Demokraté zase republikánskému vedení Texasu mimo jiné vyčítají, že svým počínáním porušuje ústavu a ohrožuje lidské životy i přírodu.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Migranti na americké hranici v Eagle Pass během návštěvy šéfa Sněmovny reprezentantů

Intenzita právních sporů mezi demokraty a republikány přitom roste úměrně s tím, jak se blíží letošní prezidentské volby. V úterý například Bidenova administrativa požádala Nejvyšší soud, aby umožnil federálním pohraničníkům prořezávat nebo přesouvat bariéry ze žiletkového drátu rozmístěné státem Texas, podotkla stanice NBC News. Spor se vede i o plovoucí bariéru v řece Rio Grande, jejíž odstranění Abbottovi v prosinci po ministerstvu spravedlnosti nařídil i federální soudce v Texasu.

Plovoucí bariéra proti migrantům musí z Rio Grande zmizet, nařídil Texasu soud

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám