Změny ve vedení odborů sekce kancelář

Ve třech odborech spadajících pod sekci kancelář se mění ředitelé. Přesuny manažerů se týkají odboru legislativního a právního, odboru organizačního a protokolu a odboru komunikace. Rozhodla o tom bankovní rada na jednání 4. ledna s platností od 15. ledna 2024.

Ředitel odboru organizačního a protokolu Luboš Jemelka nově povede odbor legislativní a právní. Nahradí Jana Spiryta, který se ke konci roku 2023 vzdal funkce. Současně se Luboš Jemelka stane náměstkem ředitele sekce kancelář. Ředitelkou nově přejmenovaného odboru vnějších vztahů, organizace a protokolu se od poloviny ledna stane Petra Krmelová, která od října 2022 vedla odbor komunikace. Na její místo bankovní rada jmenovala Jakuba Holase, dosavadního poradce viceguvernérky Evy Zamrazilové.

Luboš Jemelka pracuje v ČNB od roku 2007. Po absolvování magisterského studia na Právnické fakultě a Fakultě sociálních věd, doktorského studia a studijním pobytu v Německu působil v letech 2004 až 2007 na odboru legislativy Ministerstva vnitra. Po svém nástupu do ČNB byl od roku 2007 do roku 2015 v odboru legislativním a právním sekce kancelář. Následně začal vykonávat funkci tajemníka bankovní rady a od roku 2018 byl současně ředitelem odboru organizačního a protokolu. Vedle toho vyučuje předměty související se správním právem na Vysoké škole CEVRO Institut a píše odborné publikace.

Jakub Holas, absolvent Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, se dlouhodobě věnuje public relations a public affairs. Profesní dráhu začal v PR agenturách, kde řídil zakázky zejména v oblasti finančního trhu. V letech 2018 až 2022 vedl úřad Národní rozpočtové rady, který po boku Evy Zamrazilové zakládal. Od roku 2022 pracoval jako poradce bankovní rady ČNB.

Petra Krmelová po studiích na Pedagogické a Filozofické fakultě UP Olomouc pracovala ve zlínské redakci TV Prima jako šéfredaktorka. Rok spolupracovala z Itálie s rádiem Impuls. V roce 2004 nastoupila do České televize do ekonomické redakce, moderovala Ekonomiku ČT24, Studio ČT24 a Studio 6. V roce 2018 se podílela na startu Televize Seznam. Pracovala v Seznam Zprávách jako redaktorka, moderátorka a šéfeditorka v redakci byznysu. Spoluorganizovala, produkčně zajišťovala a moderovala řadu ekonomicky zaměřených akcí a mediálně školila osobnosti z českého byznysu. V ČNB pracuje od roku 2022.

Petra Krmelová
ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB