Galerie Desítka vystaví díla Alfonse Muchy. K vidění budou unikátní plakáty, litografie i umělcovy osobní věci

Foto: archiv Obchodního domu Zlín
ZLÍN – Galerie Desítka sídlící v Obchodním domě Zlín chystá unikátní výstavu! Od 18. ledna vystaví více než stovku uměleckých děl a plakátů nejslavnějšího secesního umělce Alfonse Muchy. K vidění budou také jedinečné šperky vyrobené podle jeho návrhů Georgesem Fouquetem v Paříži či Muchovy osobní věci.

Návštěvníci spatří slavné divadelní plakáty a litografie Alfonse Muchy – mezi nimi i více než dvoumetrový plakát Gismonda, který umělec vytvořil pro svou múzu, francouzskou herečku Sarah Bernhardt, nebo slavný plakát Hamlet z roku 1899.

Výstava představí také některé naprosto jedinečné šperky vytvořené legendárním zlatníkem Georgesem Fouquetem v Paříži – Sarah prsten a hadí náramek, náhrdelník Maruška, náušnice Dragon či slavnou brož Chryzantéma,“ informovala za Galerii Desítka Zuzana Rybářová.

Zpestřením expozice budou také osobní předměty Alfonse Muchy a dokumentární film o jeho životě a díle.

Na Muchu v noci a s hudbou

Pokud chcete zažít skutečně neopakovatelnou atmosféru, vydejte se do Galerie Desítka na noční komentovanou prohlídku s hudebním doprovodem a osobním výkladem Pavla Chmelíka – hlavního organizátora výstavy. První noční prohlídka se koná 25. ledna, dále pak každý čtvrtek, vždy od 19 do 20 hodin.

Výstava probíhá ve spolupráci s Obchodním domem Zlín, Central Gallery, Galerií Artrium a umělkyní a vnučkou Alfonse Muchy – Jarmilou Mucha Plockovou, která se zúčastní slavnostní vernisáže, a v průběhu konání výstavy budou mít zájemci možnost zakoupit si šperky, v nichž se nechala inspirovat sborníkem Documents décoratifs, který její dědeček navrhl pro umělecké řemeslníky a školy,“ dodala Rybářová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x