Radek Špryňar
4. ledna 2024 • 21:30

Další výpověď na FAČR: sportovní rada to balí. Poradní hlas jim nestačí

Autor: Radek Špryňar, ČTK
Vstoupit do diskuse
31
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na svazu to už ví, je to oficiální. Sportovní rada v čele s předsedou Vladimírem Šmicerem se rozhodla rezignovat. Ještě během čtvrtka dorazil na Strahov doporučený dopis, ve kterém jsou popsány důvody. Ty jsou zřejmé - sedmičlenný orgán si představoval větší vliv na fotbalové dění. Vzhledem k tomu, že měl jen funkci poradní, a to ještě pouze občas, nepovažuje za smysluplné dál pokračovat v takto nastaveném režimu.



Nic na tom nezměnila ani poslední Šmicerova schůzka se svazovým šéfem Petrem Fouskem. K přenastavení kompetencí nedošlo. Předseda měl jen znovu zopakovat, že sportovní rada bude i nadále, minimálně po dobu jeho vládnutí, pouze poradním uskupením.

Orgán vznikl pod tlakem okolností v březnu roku 2022. Svaz ji zřídil proto, že od Fouskova zvolení nebyl schopný obsadit pozici sportovně-technického ředitele. V médiích byl za to silně kritizovaný.

Do čela sedmihlavého orgánu byl nominován Vladimír Šmicer. Jeho kolegy byli další fotbalové legendy Tomáš Rosický se Zdeňkem Grygerou, skaut Jan Říčka, mládežnický trenér Antonín Barák starší, tehdejší sportovní ředitel Viktorie Plzeň Zdeněk Psotka a bývalý reprezentační mluvčí a jedna z tváří iniciativy Fevoluce Ondřej Lípa. S menšími personálními obměnami pracovala až doposud.

Hašek: Tlak mi chyběl, mám terč na zádech. Předseda Fousek nechtěl cizince
Video se připravuje ...

Prakticky při první příležitosti, kdy mohli Šmicer a spol. promluvit do dění v českém fotbale, však byli s diskusí vyřazeni. Po neúspěšné baráži o mistrovství světa v Kataru se silně zvažovalo další pokračování tehdejšího reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého. Na názor rady se však Petr Fousek nezeptal...

Už tehdy to vyvolalo značné nepochopení členů sportovní rady a pochyby o smysluplnosti celého podniku. Mnozí už uvažovali o tom, že funkce složí. Nestalo se. Napětí mezi výkonným výborem a radou se táhlo i během dalších dvou let.

Vachrlatý svazek nyní došel ke svému konci.

„Právě ohledně pravomocí Sportovní rady panoval v poslední době názorový rozpor, který zcela nevyřešilo ani listopadové jednání s vedením FAČR. To přitom její obsazení před necelými dvěma lety iniciovalo, protože poradní orgán na sportovní témata ve strukturách asociace chyběl,“ uvedla FAČR v prohlášení.

„To však nemůže změnit skutečnost, že rozhodovací pravomoc a zodpovědnost nese pouze výkonný výbor FAČR, tak jako v jakékoliv jiné asociaci či ve FIFA a UEFA. Navzdory aktuálnímu rozhodnutí členů Sportovní rady přinesla vzájemná spolupráce řadu pozitiv. Vedení asociace i proto jejich rozhodnutí respektuje a za odvedenou práci jim děkuje,“ dodala asociace.

Vstoupit do diskuse
31

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud