Moravskoslezské špitály dohánějí kontroly a zákroky, další přesčasy budou řešit

Od Nového roku fungují nemocnice v Moravskoslezském kraji bez omezení. Zvou pacienty na kontroly a plánují zákroky, jež byly v prosinci kvůli protestu lékařů, kteří nesouhlasili s legalizací navýšení přesčasů na 832 hodin ročně, odloženy.

ilustrační snímek | foto: Fakultní nemocnice Ostrava

„V tuto chvíli nemáme informace, že by lékaři na přesčasy nenastoupili,“ uvedl koordinátor Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů pro Moravskoslezský kraj Karel Volný. „Přesčasy pravděpodobně nabíhají nanovo, takže sto padesát hodin, které mohou nemocnice lékařům nařídit, první čtvrtrok pokryjí. Pak mohou lékaři souhlasit s dalšími přesčasy do zákonem stanovených 416 hodin.“

Co bude pak, nikdo netuší.

„Bude záležet na tom, jak se situace v lékařské obci a na ministerstvu vyvine,“ řekla zakladatelka Sekce mladých lékařů Monika Hilšerová. „Pokud uvidíme vůli situaci řešit, budeme spolupracovat. Pokud ale bude naše snaha bojkotovaná a komunikace ze strany ministerstva či vedení nemocnic utichne, nevylučuji, že protest zopakujeme.“

Nemocnice nevyčarují stovky lékařů

Poslední týdny v regionálních nemocnicích lékaři jednají o pracovních podmínkách. „Vedení začalo pracovat na přípravě opatření, která by měla zefektivnit stávající provoz na jednotlivých pracovištích,“ uvedla Petra Petlachová, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava, kde výpovědi z přesčasů zatím stáhlo 193 z 233 lékařů. Provoz nemocnice je ale podle mluvčí bez omezení.

Jednání v Praze sice nedopadla podle lékařů, jak si představovali, ale je jim jasné, že ke změnám nedojde ze dne na den.

„Víme, že vedení nevyčaruje z ničeho nic stovky nových lékařů, kteří by naše přesčasy vykryli,“ uvedl Vojtěch Vodička z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM), který Spolek mladých lékařů zastupuje ve Fakultní nemocnici.

Stahování výpovědí někde drhlo, pacientka čekala na vyšetření přes pět hodin

„Zaměstnavatel pracuje na nových kolektivních smlouvách, které zahrnují i nové platební výměry. Navíc máme příslib, že čtyřiadvacetihodinové směny budeme sloužit nejen na naší klinice, kde byly již loni běžnou praxí, ale budou je mít i další lékaři napříč nemocnicí,“ doplnil.

Konkrétně na KARIMu budou mít lékaři od března k dispozici dalších sedm kolegů, kteří do nemocnice nastoupili po loňských státnicích. „Do března absolvují zácvikovou stáž a jakmile projdou interními zkouškami, začnou nás ve službách střídat. Vzhledem k tomu, že nás tu je asi padesát sloužících lékařů, sedm nových bude posilou. Pokud zůstanou a nikdo z týmu neodejde, je reálné, že 416 přesčasových hodin odsloužíme až v říjnu, což jsme tu ještě neměli,“ prozradil Vodička.

Do standardního provozu se vrátili všichni lékaři Městské nemocnice Ostrava. „Například ortopedie v prosinci odložila čtrnáct operací a podle možností pacientů je operatéři zajistí v lednu,“ ujistila mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

„Chceme mít i soukromý život“

I tady lékaři souhlasili, že odslouží 416 zákonem povolených přesčasových hodin, více neplánují.

„Respektujeme celorepublikovou dohodu, ale chceme mít i soukromý život,“ uvedl kardiolog a zástupce Sekce mladých lékařů při Městské nemocnici Ostrava Jan Pavlas. „Konkrétně na kardiologii jsme se dohodli, že některé směny rozpůlíme a budeme sloužit dvanáctky.“

Půlení směn není v nemocnici novinkou. „Zatím je využívaly lékařky s dětmi, které si nemohly dovolit sloužit celý den. Teď se k nim přidáme,“ dodal Pavlas.

Odmítnutí práce přesčas v lednu neevidují ani v Nemocnici Havířov, kde se podle ředitele Norberta Schellonga vrátil režim do plného provozu již v druhé polovině prosince. „Skluz, pokud jde o plánované výkony, byl v prosinci minimální. Výraznější úpravy provozu nejsou potřeba,“ uvedl Schellong.

29. prosince 2023