Konec roku na Kubě: šachy v ulicích, Fidel na zdech a chudoba po covidu

Konec roku na Kubě: šachy v ulicích, Fidel na zdech a chudoba po covidu
Kuba je barevná a živá na každém kroku, ve dne…
Ulice Trinidadu.
Šachové partie se s oblibou Kubánců hrají všude na ulicích, ve dne…
Běžná scéna z uliček část Havany. Stará amerika se proplétá mezi odpadky na ulicích a rozbořenými domy. Jinak to vypadá jen ve starém historickém jádru města (Habana Vieja).
Foto: Tomáš Škoda
vot dap Tomáš Škoda, vot, dap
5. 1. 2024 7:00
Tomáš Škoda je posledním z fotografů pracujících pro vydavatelství Economia, kteří se zapojili do seriálu Fotky roku 2023. Pro svůj výběr zvolil jedno téma - fotografie z Kuby, které pořídil před několika dny v Havaně a dalších tamních městech. "Tato země je na tom nyní, kvůli dopadům koronavirové pandemie, ekonomicky ještě hůře než předtím," říká fotograf.

(Závěrečný díl seriálu) - Se snímky fotografa Tomáše Škody se čtenáři mohou setkávat jak na stránkách Aktuálně.cz, Hospodářských novin i týdeníku Ekonom. Letošní rok byl pro něj v mnohém neopakovatelný. "V osobní rovině mi přinesl lásku, v profesionální oblasti jsem se díky fotografování dostal na zajímavá místa a potkal se se zajímavými lidmi. Navíc jsem cestoval po Albánii, Polsku, Gran Canarii a na konci roku jsem navštívil bezmála na tři týdny Kubu. Odtud jsem také připravil výběr snímků pro seriál Fotky roku na Aktuálně.cz," říká.

Cyklus výročních fotogalerií, ve kterém jednotliví fotografové představují svou práci, má na webu Aktuálně.cz už několikaletou tradici. Zatímco v předchozích letech začínal obvykle těmi nejlepšími zpravodajskými fotografiemi, jejichž autory byli fotografové pracující pro Aktuálně.cz, Hospodářské noviny, týdeník Ekonom a další projekty vydavatelství Economia, tentokrát to bylo jinak.

Seriál zahájily v době vánočních svátků galerie zaměřené spíše na lehčí lifestylová témata. Zpravodajské, reportážní a dokumentární snímky jsme se rozhodli zařadit až v době na přelomu starého a nového roku.

Cílem seriálu Fotky roku je nejen připomenout zajímavé události, ale také ocenit práci fotografů (a to jak kmenových autorů, tak i spolupracovníků redakcí). Navíc chce ukázat, jak výborné záběry během roku vznikají. Fotografové mají při volbě svých snímků zcela volnou ruku, jde o jejich autorský výběr. 

O autorovi snímků:

Tomáš Škoda (35 let) začal hned po maturitě pracovat jako fotožurnalista, a to pro lokální brněnský deník. Zároveň také zahájil studium na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě. Po dvou letech odešel na volnou nohu. Externě spolupracuje s několika redakcemi, včetně těch, které spadají pod mediální dům Economia. Jeho práci můžete sledovat zde: 
Instagram: @tomas_skoda
Facebook: facebook.com/TomasSkodaPhotography
Web: skoda-photo.com

Všechny dosud vydané díly seriálu Fotky roku najdete na adrese: magazin.aktualne.cz/foto.

 

Právě se děje

Další zprávy