Můžete ho milovat, můžete ho nenávidět, jedna věc je ale nade vší pochybnost jistá: Zack Snyder je pojem. Režisér se specifickým audiovizuálním rukopisem, jehož neodmyslitelnou součástí jsou videoklipové střihy, nerealisticky tónované barvy, vysoký kontrast či akční scény plné ultrazpomalených záběrů, se už dávno nesmazatelně zapsal do dějin moderní kinematografie. Stačí vzpomenout na snímky Úsvit mrtvých, 300: Bitva u Thermopyl, Strážci – Watchmen a Muž z oceli.

Zdroj: Youtube

Jeho nejnovější tvůrčí cesta pak vede do vesmíru a vzdálené galaxie. Zack Snyder si tím přitom splnil dávný sen.

Opakovaně v rozhovorech prohlašoval, že mezi jeho oblíbené snímky patří Star Wars: Epizoda 4 – Nová naděje, westerny jako Divoká banda nebo dílo Akiry Kurosawy, konkrétně snímky Rašómon, Krvavý trůn a Sedm samurajů. A nakonec i s myšlenkou na ně vytvořil epický mezihvězdný blockbuster, který by se měl stát jedním z hlavních trháků letošní zimy.

Po jedenácti letech

Příběh tvorby Rebel Moon je starý více než dekádu. Zack Snyder scénář svého snímku dokončil již v roce 2012, kdy ho odprezentoval společnosti Disney, novému majiteli značky Star Wars po multimiliardové akvizici firmy George Lucase Lucasfilm. Jeho film měl být totiž původně další kapitolou jedné z nejslavnějších franšíz, Hvězdných válek. Nové hlavní producentce Star Wars Kathleen Kennedyové se však nelíbily dvě Snyderovy podmínky: snímek měl být zaměřený na nové, neokoukané postavy, a především: měl být natočený v ratingu „R“, tedy nepřístupný pro děti a mládež. A tak Rebel Moon skončil u ledu, snad kdesi u planety Hoth.

Hrdinové a psanci

I přes práci s nejslavnějšími komiksovými superhrdiny v akčňácích Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti nebo Justice League Snyder dál rozvíjel svůj příběh, až dospěl k logickému východisku – když Star Wars nechce Rebel Moon, vytvoří si pro něj vlastní univerzum, svoje vlastní „kdysi dávno v předaleké galaxii“. A nabídl projekt Netflixu. Nejprve měl nabýt seriálové formy, později se koncepce změnila na dvojici velkorozpočtových snímků.

Hvězdněválečnou inspiraci si přitom Snyderův projekt ponechal. Stejně jako tu kurosawovskou – Rebel Moon se netají tím, že nese prvky slavné japonské předlohy Sedmi statečných.

Film sleduje příběh skupinky hrdinů a psanců, mezi něž patří i Djimon Hounsou a pilot Charlie Hunnam, kteří brání jednu z planet na vnějším okraji impéria, ovládaného zákeřným uchvatitelem, zkorumpovanými politiky a bojechtivými vojevůdci s uniformou jako vystřiženou z dokumentů o Třetí říši.

Dvakrát a více?

První příběh nové Snyderovy science fantasy bude rozdělený do dvojice dílů. Zatímco „Zrozená z ohně“ (titul se vztahuje na postavu hlavní hrdinky Kory, kterou představuje Sofia Boutella) rozehraje hlavní kontury nového univerza a dá dohromady tým kurážných na konci letošního roku, na další díl s podtitulem Scargiver si budeme muset počkat do dubna 2024.

V případě úspěchu přitom lze očekávat pokračování. Zack Snyder v rozhovorech prohlásil, že vytvořil jakousi čtyřistapadesátistránkovou bibli celého svého nového vesmíru, s týmem lingvistů dali tvůrci dohromady už čtveřici funkčních mimozemských jazyků a jen v prvním snímku má jako kulisa sloužit hned sedm planet.

MILOVANÝ A NENÁVIDĚNÝ ZACK SNYDER

Pravděpodobně nejvýraznější režisér současnosti, co se týče vyvolávání protichůdných emocí. Důkazem byla především jeho spolupráce s DC Comics. Kromě Muže z oceli dostaly všechny Snyderovy superhrdinské filmy drtivou bídu. Snímek Justice League byl dokonce dokončen Jossem Whedonem. To však spustilo takovou míru fanouškovského odporu, že původní verzi filmu Warner Bros. přeci jen vypustili alespoň na streamovací platformě HBO Max. Na režisérskou verzi, delší o 30 minut, se ale můžeme těšit i v případě Rebel Moon. A zatímco původní snímek je pro mladší diváky, v prodloužené podobě to bude krvák!

INSPIRÁTOR KUROSAWA

Snyderovo odkazování na Sedm samurajů Akiry Kurosawy má částečně ironický podtext – i George Lucas při tvorbě Star Wars zahlížel do Japonska, především na film Tři zločinci ve skryté pevnosti. A nebyl sám, především western díky Kurosawovi chytil v 60. letech minulého století nový dech. O Sedmi statečných víte, Sergio Leone předělal příběh Jódžimbó do podoby spaghetti westernu Pro hrst dolarů. V devadesátých letech si ve stejné látce, jen v gangsterském duchu, zahrál Bruce Willis v Poslední zůstává. A poměrně nedávno jsme mohli vidět nový remake Kurosawova dramatu Žít s Billem Nighym v hlavní roli.

REBEL MOON

SCIENCE FANTASY DOBRODRUŽSTVÍ 

Hvězdné války opět epicky, ale jinak. Dospěleji. A s mnohem více zpomalenými scénami a s hlazením obilí.

PREMIÉRA 22. PROSINCE, Netflix

Hrají: Sofie Boutella, Djimon Hounsou, Charlie Hunnam, Corey Stoll, Michiel Huisman

Režie: Zack Snyder

USA, 2023, 133 min

Zdroj: časopis TV Streaming

Související články