Český Krumlov

Osobně neznám romantičtější město v Čechách. Za návštěvu stojí v kterémkoliv ročním období. Během letních prázdnin ale bývá plné turistů, takže pokud se rádi touláte v křivolakých uličkách sami, doporučuju zavítat tam mimo sezonu. Vyšlápněte si na zámek, kde máte na výběr několik prohlídkových okruhů, projděte se zámeckou zahradou s unikátním otáčivým jevištěm, prohlédněte si medvědy v zámeckém příkopu, vychutnejte si kávu v některé z mnoha kaváren a večer si zajděte na rybí specialitu do některé z mnoha restaurací hned u řeky Vltavy. V Krumlově najdete i spoustu uměleckých galerií a parků s nezapomenutelným výhledem na historické město.

Kodaň

Četli jste bestseller Kavárna v Kodani od Julie Caplinové? Pokud ano, pak vás nejspíš pohltila útulná atmosféra vonící skořicí, horkou čokoládou a láskou. Kodaň je dánské přístavní město, kde budete mít co objevovat. Barevné domy s vysokými štíty, rybáři, lodičky, socha Andersenovy mořské víly, ale i spoustu zeleně, barů a michelinských restaurací. Pokud se nechcete plácnout přes kapsu, uspořádejte si piknik na písečné pláži nebo vyrazte do čtvrti Reffen, vyhlášené hipster zóny, kde najdete stánky se street foodem z kontejnerů a slunit se tu za pěkného počasí můžete na lehátku přímo u moře (je ale studené). V zábavním parku Trivoli z roku 1843 si užijte některou z atrakcí a nezapomeňte navštívit také skvost moderní architektury – slavnou budovu Opery.

Berlín

Ideální město na tah s partou kamarádek! K vidění je tu toho rozhodně víc, než jen Braniborská brána nebo Berlínská zeď. Každý víkend se tu na několika místech konají bleší trhy, kde seženete všechno – od značkových vintage kousků oblečení, přes šperky, nádobí, obrazy nebo nábytek. Televizní věž vás překvapí svou výškou – v úrovni 203 metrů nad zemí se nachází velká koule s vyhlídkou na město a o kousek výš otáčející se restaurace.  Na snídani, výběrovou kávu nebo za zábavou se rozhodně vydejte do čtvrti Kreuzberg, kde najdete hipster bistra s úžasným interiérem, širokou vegetariánskou nabídkou a živou hudbou.

Brač

Slavný průvodce Lonely Planet zařadil Chorvatsko mezi 10 nejlepších destinací pro rok 2024. A není se čemu divit! Letadlem jste ve Splitu z Prahy za hodinu a půl, zastavte se a prohlédněte si jeho historické památky, pak trajektem pokračujte na některý z mnoha ostrovů. Já mohu stoprocentně doporučit Brač, kam se vracím pravidelně. Najdete tam klid, čisté moře, oblázkové pláže (pokud preferujete písečné, vydejte se na Zlatni rat, kde to žije) a olivovníky. Povinností je projít si romantický přístav a zároveň hlavní město Supetar, dát si tradiční pljeskavicu z grilu a zapít ji rakijí. Pokud máte rádi adrenalin, půjčte si čtyřkolky a objevujte krásy ostrova při offroadech.

Sněžka

Jeden z nejkrásnějších zážitků si můžete dopřát doma v Krkonoších, a to výšlapem na naši nejvyšší horu, odkud uvidíte naprosto dechberoucí východ slunce. Vyrazit z Pece pod Sněžkou ale musíte ještě za tmy. Dáte si do těla, pořádně se zapotíte a pak se můžete za odměnu kochat zářivou oblohou a ustupujícími mraky. Cestou dolů si dopřejte domácí borůvkový koláč, krkonošské kyselo nebo lokální pivo Sněžka v některé z původních roubenek s restaurací.

Budapešť

Hlavní město Maďarska zvládnete z Prahy za pět hodin, a tak se hodí na prodloužený víkend. Co tu zažít? Najdete tu více než sto termálních pramenů, proto se tu nechte hýčkat v lázních (doporučuji historické Gellertovy lázně v secesním stylu), ochutejte místní speciality ve Velké tržnici, kde nakoupíte vyhlášené maďarské klobásy i mletou papriku. Na pravém břeu Budapešti prozkoumejte Budínský hrad a malebnou Rybářskou baštu s Matyášovým chrámem, fotku si udělejte na pevnosti Citadela, okdud je úchvatný výhled a projděte se po řetězovém mostu, který je ikonou města. A taková noční plavba parníkem po Dunaji – to je zážitek, na který si budete pamatovat ještě dlouho.

Mongolsko

Kategorii států ovládlo podle průvodce Lonely Planet v žebříčku nejlepších destinací pro rok 2024 Mongolsko. Podle hodnocení země nabízí dechberoucí přírodní scenérie, dobrodružství i zajímavou kulturu. „Poslechněte si kouzelné tóny Tumen-Ekh Ensemble, tradičního hudebního souboru, který v létě vystupuje v Ulánbátaru každou noc. Povečeřejte knedlíky na páře připravené kočovnou rodinou na stepích. Dostaňte se do centra dění na festivalu Naadam, kde místní sportovci soutěží o ceny v koňských dostizích, lukostřelbě a zápase. Vyjeďte do hor na mongolském koni, plemeni, které pomohlo Čingischánovi dobýt velkou část Eurasie,“ nabízí vydavatelství tipy, jak v Mongolsku prožít dovolenou.

Zdroj: Youtube

Maroko

Tahle země je i letos na seznamu doporučených míst od Lonely Planet. Najdete tu mix všeho možného - čeká vás smlouvání na tržnicích s exotickým kořením, písečné duny, pouliční vystoupení lidí s hady, přeslazený a naprosto skvělý mátový čaj, pestrobarevné ručně šité koberce, oceán, starověké památky a spoustu surfařů, na které je opravdu pěkný pohled. Při návštěvě Maroka určitě nevynechejte hlavní město Marakéš a taky Taghazout, kde najdete evropské kavárny, skvělou arabskou kuchyni a už zmiňované surfaře, dovádějící ve vlnách. Z jídel si musíte dát tradiční tajine, zeleninové jídlo plné koření, které se připravuje dlouhé hodiny v keramické nádobě.

Island

Přírodní horké prameny, výlet k majáku Hvalnes, sopky, prohlídka vikingské vesnice, dřevěné domečky uprostřed rozlehlé pustiny, ledovcová jezera, vodopády a hlavně dechberoucí polární záře – potřebujete snad ještě nějaké důvody, proč se vydat na tenhle severní ostrov, odkud pochází slavná zpěvačka Björk? S sebou si nezapomeňte vzít pohorky, čepici a nepromokavou bundu – bude se vám hodit.

Portugalsko

Skvělé jídlo, kvalitní víno a krásné písečné pláže stojí za zvolením Portugalska evropskou destinací roku 2023 v „turistických Oscarech“ World Travel Awards. Najdete tam totiž všechno, co od dovolené očekáváte, a jako bonus není předražené ani přelidněné. Kam se tam vydat? Určitě do Porta – kolébky portského vína, kosmopolitního a historického Lisabonu, univerzitní Coimbry nebo na Mys Roca, kde si uprostřed útesů budete připadat jako na konci světa. Kromě portského vína tu ochutnejte i slavný dezert pastel de nata, který je z listového těsta a plní se žloutkovým krémem. Dobrou chuť! 

Zdroje: Eva Fraňková (poznatky autorky o některých zemích, které navštívila), Lonely Planet, https://www.denik.cz/cestovani/pruvodce-lonely-planet-top-mista-dovolena-2024.html, https://levnocestovani.cz/pruvodce/evropa/portugalsko/zajimavosti

Související články