Tříbodová show Pastrňáka nestačila, Bruins prohráli s Pittsburghem 5:6. Vladař v NHL vychytal výhru Calgary

David Pastrňák ozdobil nominaci na Utkání hvězd NHL gólem a dvěma přihrávkami, ale nezabránil porážce hokejistů Bostonu 5:6 s Pittsburghem. Daniel Vladař přispěl 29 zákroky k vítězství Calgary 6:3 v Nashvillu. Petr Mrázek kryl 28 střel New Yorku Rangers, ale neodvrátil porážku Chicaga 1:4. Dominik Kubalík asistoval u jediné branky Ottawy, která podlehla 1:4 v Seattlu.

New York (Aktualizováno: 10:30 5. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani gól a dvě asistence Davida Pastrňáka nezabránily v NHL porážce Bostonu proti Pittsburghu

Ani gól a dvě asistence Davida Pastrňáka nezabránily v NHL porážce Bostonu proti Pittsburghu | Foto: Steven Senne | Zdroj: ČTK / AP

Pastrňák si připsal první bod už po 41 sekundách hry, když jeho střelu dorazil Marchand a otevřel skóre. Havířovský rodák pak vyrovnal v sedmé minutě na 2:2. Český útočník dostal přihrávku k levé tyčce, stáhl si puk na bekhnend, čímž si položil gólmana Alexe Nedeljkovice na led, a skóroval do prázdné branky. 

Pastrňák vydařeným manévrem vstřelil 23. gól v sezoně a zároveň se v historické tabulce českých hráčů osamostatnil na pátém místě od Petra Sýkory. Na kontě má 324 branek a schází mu další dvě na Bobbyho Holíka.

Pittsburgh rychle odpověděl, v čase 7:21 opět vedl a ve 27. minutě měl tříbrankový náskok. Boston ztrátu smazal. Po křížném pasu Pastrňáka snížil Morgan Geekie z pravého kruhu na 3:5. Na přelomu druhé a třetí třetiny se prosadili ještě Jake DeBrusk a v oslabení Marchand. Zápas rozhodl v přesilové hře v 52. minutě Sidney Crosby, který připravil v utkání i dva góly a byl vyhlášen první hvězdou.

„Nelíbilo se mi, že jsme je pouštěli do přečíslení, ze kterého vyplynulo i vyloučení a šestý gól. To nás stálo zápas. Nedělali jsme dobrá rozhodnutí a nutili se do věcí, které nám nejsou vlastní,“ uvedl trenér Bostonu Jim Montgomery.

Pastrňák si vylepšil bilanci v sezoně na 53 bodů (23+30) a v produktivitě soutěže nasbírali více bodů jen Nathan MacKinnon z Colorada a Nikita Kučerov z Tampy Bay.

Vladař chytal poprvé od 16. prosince, a přestože jednu branku zavinil, tak potřetí v řadě vytáhl úspěšnost zásahů nad devadesát procent. Na vrub českého gólmana šla branka na 3:5, při níž jej nachytal Michael McCarron ve 43. minutě střelou zpoza modré čáry. Vladař chtěl vyrážečkou odehrát puk do rohu kluziště, ale srazil si ho do branky.

Zbývající dva góly inkasoval Vladař v úvodní třetině, ve které Nashville snižoval na 1:2 a 2:3. Překonali jej na hranici brankoviště důrazný Filip Forsberg a tečí Colton Sissons. Český gólman měl ale podporu útoku. O branky Calgary se podělilo šest různých střelců, přičemž čtyřikrát se prosadili už v první třetině.

Mrázka překonal ve třinácté minutě v přečíslení Artěmij Panarin. Zhruba v polovině utkání zvýšil Chris Kreider bruslí, ale ani rozhodčí u videa neodhalili úmyslné kopnutí nohou a gól platil. Chicago snížilo trefou Colina Blackwella, ale Rangers pojistili výhru dvěma slepenými brankami v úvodu třetí třetiny. Mrázek nemá čisté svědomí u gólu na 3:1, při němž jej překonal Jacob Trouba střelou od pravého mantinelu.

Prohra Faksy i Ritticha

Radek Faksa minul za stavu 4:3 při hře Colorada bez gólmana střelou ze středu hřiště prázdnou branku a Dallas nakonec prohrál. Avalanche si totiž za zhruba čtyřicet sekund vynutili gólem Mikka Rantanena prodloužení, ve kterém rozhodl o výhře 5:4 druhou trefou v utkání MacKinnon. Dvakrát se prosadil i jeho spoluhráč z útoku Jonathan Drouin. Stars přišli nejen o výhru, v průběhu utkání odstoupil kvůli zranění i klíčový obránce Miro Heiskanen.

Los Angeles vedlo 2:0 v čase 4:18, ale v 56. minutě Adrian Kempe druhým gólem v utkání vyrovnal na 3:3. Při obratu Detroitu překonal Ritticha dvakrát Robby Fabbri. Na českého brankáře v prodloužení nevyzrál dvakrát v úniku Alex DeBrincat. V rozstřelu ale Rittich nechytil ani jeden nájezd a ve třetím startu sezony si poprvé nepřipsal výhru.

Stejně jako Pastrňák je v nominaci na Utkání hvězd i Tomáš Hertl, který ale prožívá se San Jose těžké časy. Mužstvo, ve kterém působí i Filip Zadina a Jan Rutta, podlehlo ve čtvrtek doma Winnipegu 1:2 a prohrálo podesáté v řadě. Nejde o nejhorší sérii Sharks v sezoně. Ročník zahájili jedenácti porážkami.

Výsledky NHL:

Boston - Pittsburgh 5:6, Montreal - Buffalo 1:6, NY Rangers - Chicago 4:1, Philadelphia - Columbus 2:3 po sam. nájezdech, St. Louis - Vancouver 2:1, Nashville - Calgary 3:6, Minnesota - Tampa Bay 1:4, Dallas - Colorado 4:5 v prodl., Arizona - NY Islanders 1:5, Vegas - Florida 1:4, Seattle - Ottawa 4:1, San Jose - Winnipeg 1:2. Utkání Los Angeles - Detroit 3:4 po sam. nájezdech

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme