Aktuality ze světa běhu

Aktuality ze světa běhu

Začátek nového roku, nová předsevzetí a plány před námi a jistě nám nechybí motivace pustit se po Vánocích do zimní přípravy. Pojďme se společně ohlédnout, co zajímavého se událo v běžeckém světě v posledním měsíci roku 2023.

Nový národní rekord v maratonu

Hned první prosincovou neděli zazářila ve španělské Valencii naše vytrvalkyně Moira Stewartová. Ve svém již třetím maratonu v tomto roce se jí podařilo posunout národní rekord, který pět let držela Eva Vrabcová-Nývltová, a s časem 2:25:36 si tím zajistila start na olympijských hrách v Paříži v letošním roce. „Byl to skvělý závod, kde všechno klaplo. Panovaly skvělé podmínky, vodiči odvedli parádně svou práci. Po většinu času se mi běželo opravdu dobře. Závěr byl sice hodně náročný, ale o tom maraton je,“ radovala se svěřenkyně Václava Janouška. Ani on neskrýval nadšení z toho, že Moira konečně na závodě prodala to, na co má natrénováno. Po zaslouženém odpočinku se jejich plány již upínají na nadcházející olympijskou sezonu, v níž by se Moira samozřejmě chtěla představit ve skvělé formě. „Každý maraton vás něco naučí. I z tohoto se chceme poučit. Rezervy určitě ještě jsou,“ dodává Václav Janoušek s důvěrou ve svoji svěřenkyni.

Mistrovství Evropy v krosu

O týden později proběhl v Bruselu poslední mezinárodní atletický šampionát roku 2023, mistrovství Evropy v přespolním běhu. V ženách se představila reprezentantka Tereza Hrochová, která patří k naší špičce jak v krosech, tak i v bězích do vrchu a v silničním maratonu, v němž má za sebou již jeden start na olympiádě.

Tereza zvládla 9kilometrovou extrémně bahnitou trať za 36:37 a doběhla na pěkném 22. místě, čímž se postarala o nejlepší individuální umístění českých reprezentantů na šampionátu. Podle očekávání zvítězila norská běžkyně Karoline Bjerkeli Grodval, která už od poloviny trati ukázala všem soupeřkám záda a s časem 33:40 se radovala již ze třetího titulu v krosovém šampionátu.

V mužích nás reprezentoval zkušený Jáchym Kovář, který začal volněji a postupně se posouval dopředu. Nakonec s časem 31:20 obsadil 30. místo, což je pro něj na evropském šampionátu dosud nejlepší výkon. V napínavém souboji zvítězil Francouz Yann Schrub s časem 30:17, druhý Nor Magnus Myhre za ním zaostal o pouhé 3 sekundy a třetí, domácí závodník Robin Hendrix měl na vítěze 5 vteřin.

Zastoupení jsme měli také v mladších kategoriích, kde naši závodníci získávali cenné zkušenosti do dalších závodů. Teprve podruhé od roku 2017 se na startu představila také naše smíšená štafeta, která ve složení Daniel Kotyza, Nára Stýblová, Pavla Štoudková a Jakub Dávidík doběhla na 9. místě. Zvítězila štafeta Francie.

Český tým žen 9. na MS na 24 hodin

Začátkem prosince se v tchajwanském Taipei konalo mistrovství světa v 24hodinovém běhu, kde český tým žen dosáhl skvělého úspěchu ziskem bronzové medaile v soutěži týmů. V nabité konkurenci si nejlépe vedla Petra Pastorová, která ve svém teprve druhém závodě na takto dlouhé trati s novým osobním rekordem 240,695 kilometrů skončila 9., v kategorii 45+ pak získala bronz. Pouze o dvě příčky za ní skončila Lenka Horáková, také ve skvělém osobním rekordu 237,335 km. Na 29. místě finišovala Lenka Berrouche, která si též posunula své osobní maximum na 219,245 km.

Petra Pastorová na maratonu v Ching Mai

Jen 2 týdny po úspěšném startu na mistrovství světa na 24 hodin se Petra Pastorová postavila na start maratonu v thajském Ching Mai. Podařilo se jí rozběhnout stále ještě unavené nohy a po deseti kilometrech se dostala do vedení, které nakonec udržela a úspěšně tak zakončila svoji podzimní závodní šňůru v Asii.

Orientační běh

Orientační běžci mají za sebou úvodní soustředění v terénech v okolí Brna, starty na krosových závodech, jako je například Malá cena Velké Verandy, kterou každoročně pořádají orientační běžci z Chocně, a další.

Náš aktuálně nejlepší orientační běžec Tomáš Křivda odjel na začátku prosince do Keni, kde stejně jako před loňskou sezónou absolvuje část zimní přípravy po boku dalších elitních českých běžců. Na přelomu roku se někteří naši reprezentanti vydali do Číny na úvodní závody série Park World Tour. V prvních dvou kolech sprintu naši závodníci Tomáš Křivda a Jana Peterová zvítězili, Jonáš Hubáček byl třetí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: