Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lego - fenomén, který je s námi již od roku 1937. Děti ho jednoduše milují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexas_fotos, www.pixabay.com

Jedna z nejstarších, a přesto nejdokonalejších stavebnic nás provází mnoho let. Prošla postupně velkou inovací a nyní je jednou z nejprodávanějších dětských hraček.

Článek

Za touto stavebnicí stojí Dán Ole Kirk Christiansen, který se narodil 7. dubna 1891. Vyučil se tesařem, ale kvůli „velké hospodářské krizi“ přišel o práci. Potřeboval si vydělávat na živobytí, a proto se vrhnul do výroby dřevěných hraček. V roce 1934 pojmenoval svoji firmu Lego. Slovo Lego vzniklo zkratkou dvou dánských slov leg godt, což v překladu znamená „hrát si dobře“ a v latinském jazyce „dát dohromady“.

I když byly hračky ze dřeva velmi úspěšné, v roce 1947 začal Christiansen tvořit hračky i z plastu. V roce 1949 vznikly první kostky, které šlo spojovat dohromady. Stále se jednalo o celkem velké kusy. Ty menší, ze kterých šlo skládat mnohem více rozmanitých objektů, přišly o něco později. V roce 1958, kdy si systém nechala firma patentovat a slavila enormní úspěch, Ole Kirk Christiansen zemřel. Po něm firmu převzal jeho třetí syn Godtfred Kirk Christiansen.

V roce 1960 zasáhl sklad dřevěných hraček požár a tím byla produkce dřevěných hraček zrušena. V roce 1979 byl do funkce prezidenta s výkonného ředitele společnosti INTERLEGO A/S jmenován syn Godtfreda, Kjeld Kirk Christiansen. Britská asociace roku 2000 jmenovala Lego kostku „hračkou století“.

Výroba lega je již celosvětovou záležitostí a kromě továren v Dánsku a Maďarsku se také vyrábí v Mexiku a od roku 2000 dokonce i u nás v České Republice. České děti jsou ze stavebnic lego nadšené a opravdu je zbožňují.

Je až neuvěřitelné, kam se dnešní podoba lega dostala a co vše se dá postavit z těchto barevných kostiček. Od kytic růží, Disneyho hrad, Marvel postaviček, auta. No, je toho opravdu široká škála. Některé jsou již tak vychytané, že se s legem baví celá rodina.

Když si jako malé dítě vzpomenu na první stavebnici lega, byly to opravdu ještě větší kostky. Moc se z nich stavět nedalo, ale i tak to byla náramná zábava a jako dítě jsem mohla projevit jistou kreativitu. Později jsem měla se svým sourozencem i stavebnici, kde byly kostky již menší a byly v ní i postavičky. Jejich výměna hlaviček nás bavila asi nejvíc.

Je pravda, že za lego si rodiče opravdu zaplatí nemalou částku. Nicméně je to hračka, která je použitelná roky a roky. Tím, jak je variabilní, mohou děti pořád tvořit něco nového a dostatečně si vyhrát. V našem dětském období lega se stavebnice používala a sloužila jako hračka po celý rok. Je to určitě jedna z nejvděčnějších hraček pro děti s takto dlouhou tradicí.

Anketa

Pamatujete si svoji první stavebnici lega a mají ji i vaše děti?
Ano, pamatuji, byla to jedna z nejlepších hraček.
68 %
Ano, pamatujeme a moje děti lego mají také.
12 %
Ne, jako dítě jsme lego neměl/a. Moje děti už ano.
16 %
Ne, neměl/a .
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Zdroje:

https://www.muzeumlegatabor.cz/historie/

https://www.24brick.cz/nase-novinky/strucna-historie-znacky-lego/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ole_Kirk_Christiansen

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lego

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz