metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

A co kdyby to bylo zábavnější? Po druhé řadě úspěšného seroše rozkopává Marvel dveře do třetí

Strážce streamu   14:00
STRÁŽCE STREAMU - Je to jen pár dní, co platforma Disney+ ukončila svou vánoční komiksovou nadílku s druhou řadou oblíbeného animovaného marveláckého seriálu Co kdyby…? Podle ohlasů většiny fanoušků se podařilo udržet laťku, kterou nasadila skvělá první série. Já si to ale úplně nemyslím.
Hlavním tvůrcem série je A.C. Bradley.

Hlavním tvůrcem série je A.C. Bradley. | foto: Disney+

Ať už je to, jak chce, druhá série, stejně jako ta první, udělala fanouškům radost. Stejně jako nečekaný dárek, který se před pár dny objevil na všech filmových platformách i YouTube. Tím je prvního lákadlo na třetí sezonu, a tedy i příslib, že nějaká do budoucna vznikne. Nejede ale o klasický krátký spot, takzvaný teaser, ale rovnou o klip z jedné z epizod.

Co kdyby…? zkrátka nesmělo chybět v naší internetové rubrice Strážce streamu.

Co kdyby... se Avengers dali dohromady v roce 1602?

Winter Soldier a Red Guardian
Ještě než se rozepíšu o dvou již existujících řadách Co kdyby…?, musím se ještě pozastavit nad zmiňovanou upoutávkou na připravovanou trojku. V ní se Winter Soldier a Red Guardian, které známe z předchozích marvelovských počinů (hlavně z filmů o Kapitánovi Amerika a Black Widow) vydávají na jakousi speciální misi v autě. Tu jim však překazí agent Bill Foster s hlasem Laurence Fishburnea. Jinak bych tohoto herce, a to přiznávám otevřeně, nejspíš podle hlasu nepoznal. Závěr ukázky láká na brzký návrat oblíbených hrdinů na obrazovky, kdy přesně se další řady dočkáme ale není zatím vůbec jasné. Po všech těch hollywoodských stávkách by bylo překvapivé, kdyby Marvel začal operovat s konkrétním datem. Já osobně se hodlám začít těšit až v momentě, kdy uvidím, jak to téhle dvojici kecá v chystané hrané marvelovce Thunderbolts.

Co kdyby... Kapitánka Carterová bojovala s Hydra Stomperem

Odvážnější projekt
Ale popořádku. Vraťme se zpět do roku 2021, kdy Marvel představil tehdy vůbec první ze svých odvážnějších seriálových projektů – animované What If…?, tedy Co kdyby…?. Seriál si komiksové fandy, a koneckonců i barevnými sešity nepolíbené, zato však mnohdy předem kafrající jedince, namazal na chleba. Začínalo se chytře a pozvolna. S poměrně jednoduchou překopávkou příběhu prvního Avengera, v níž Stevea Rogerse nahradila v modro-červeno-bílém kostýmu hrdiny s kovovým frisbeem v rukou britka Peggy Carter. Následně seriál, tentokráte již mnohem akčněji a zábavněji, zkoumal záměny dalších hrdinů, a to T’Chally (Black Panther) za Star-Lorda (normálně ze Strážců galaxie). Nebo se tvůrci zamětovali na zápletky odehrávající se v o něco pokroucenějších světech. Došlo tedy na thrillerový detektivní příběh s Nickem Furym a umírajícími Avengers.

Co kdyby... Happy Hogan zachránil Vánoce?

Vděční zombíci
Sázelo se i na divácky oblíbenou a i na komiksovém papíře velice vděčnou zombie apokalypsu. Kdo četl, ten se mnou bude souhlasit, že to tvůrci nezprasili. Právě naopak. Když si divák už už potřeboval trochu vydechnout, došlo na primitivní kratochvíle nezodpovědného Thora, a také na velice temný příběh tragického (nejvyššího) Doctora Strange, jehož epizoda byla tím nejsilnějším, co tvůrci v první sérii nabídli. Tento fakt dokreslilo i dvojdílné finále první řady, v němž se příběhy z různých realit provázaly, a do jisté míry na něm parazituje i řada druhá. Ale to opět přeskakuji. What If...? každopádně vyžadovalo důkladnou znalost marvelovského vesmíru a do jisté míry i docenění různých lehce překopaných zvratů, odkazů a hlášek. A to se divákům tehdy líbilo.

Podobná, ale ne stejná
Série číslo dva má proti jedničce několik much. První řada byla totiž jak se patří epická, akční a především osudová. Vypíchl bych roli (bez)mocného Pozorovatele, kterého v původní anglickém originále ztvárňuje perfektní Jeffrey Wright. Druhá série není špatná, ale všechno je o malinko horší než minule. Právě na nově sebeparodickém Pozorovateli, který si chodí pokecat za některými postavami klidně i do vězení či kavárny, to je vidět skoro nejvíc.

Co se jednotlivých epizod týče, příběh Nebuly, která rozšířila řady jednotky Nova Corps, je příjemná rozjezdová noirovka. Příběhy Petera Quilla a Happyho Hogana, tedy druhý a třetí díl, jsou pak spíše nijak neurážející jednohubkami, na které zapomenete za deset minut. Následuje Iron Man u velmistra, který je jaksepatří akční a zábavný. Skvělá variace na příběh ze světa známého ze snímku Thor:Ragnarok.

Co kdyby... zasáhl Nejvyšší Strange?

Co tu máme dál? Samozřejmě Kapitánku Carter, kterou v této podobě známe z předchozí řady. A také mohanskou ženu Kahhori, která díky svému výletu do vod Zakázaného jezera získá magické schopnosti. Obě se pak stávají spolu s již zmíněným Doktorem Strangem z jedničky hrdinkami finálové epizody. Epizody s Carter a Kahhori jsou tedy logicky základními stavebními kameny druhé řady. Cestu k finále ještě divákům zpříjemňují epizody Co kdyby... Hela objevila deset prstenů? a Co kdyby... se Avengers dali dohromady v roce 1602?, přičemž druhou zmiňovanou považuji za promarněný potenciál skvělého námětu. Nezbývá než doufat, že se třetí řada přiblíží kvalitám té první. Dvojka šla skoro o level níž.

Co kdyby...?

    • Tvůrci: A.C. Bradley
  • Režie: Bryan Andrews, Matteo Ceccotti, Stephan Franck
  • Scénář: A.C. Bradley, Matthew Chauncey, Ryan Little
  • Hudba: Laura Karpman, Nora Kroll-Rosenbaum
  • Hrají: Jeffrey Wright, Hayley Atwell, Chadwick Boseman, Dominic Cooper, Sean Gunn, Djimon Hounsou, Samuel L. Jackson, Toby Jones, Neal McDonough, Jeremy Renner a další.
  • Produkce: Andrew Egiziano, Carrie Wassenaar, Matthew Chauncey, Dana Vasquez-Eberhardt, Danielle Costa
  • Střih: Graham Fisher, Joel Fisher
  • Zvuk: Scott Lewis, Danielle Dupre, Jeff King, Mac Smith
  • Scénografie: Paul Lasaine
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz
Témata: Marvel Comics

Hlavní zprávy

Zdravim, zdravim, dobré dopo. Pražské ostrovy na čtyři dny ovládne hudba

vydáno 30. dubna 2024  10:00

Pokud jste na sociálních sítích, zřejmě vás neminul pozdrav „zdravim, zdravim, dobré dopo“. Hláška je dílem hudebníka Rohonyho, který v oboru rozhodně...  celý článek

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek