Určitě jsme neměli ambici řídit český fotbal, ubezpečují Šmicer a spol., kteří chtěli posílit pozici technického ředitele Brabce

Určitě jsme neměli ambici řídit český fotbal, ubezpečují Šmicer a spol., kteří chtěli posílit pozici technického ředitele Brabce

Sportovní rada ve čtvrtek kompletně rezignovala kvůli tomu, že se s vedením FAČR neshodovala ve vnímání své role a významu. Doporučovala například posílení pozice technického ředitele, jímž je aktuálně Erich Brabec. Rada v prohlášen uvedla, že jako poradní orgán neměla ambici řídit český fotbal, ale chtěla, aby se vedení asociace jejími analýzami skutečně zabývalo.

Asociace zřídila sportovní radu v čele s jejím předsedou Vladimírem Šmicerem předloni v březnu jako poradní orgán výkonného výboru podobně jako jiné odborné komise pro různé oblasti fotbalu. Měla mít široký záběr a vedení FAČR poskytovat svůj pohled na reprezentační výběry, mládež, akademie, strukturu soutěží či post technického ředitele.

"Sportovní rada se po dlouhodobém a důkladném zvážení všech okolností rozhodla rezignovat. Důvodem byl přetrvávající názorový nesoulad s vedením asociace ve vnímání role a významu sportovní rady a především pak jejích doporučení ve sportovní oblasti fungování FAČR," uvedla rada v prohlášení.

SPORTOVNÍ RADA SI PŘEDSTAVOVALA, ŽE JEJÍ HLAS BUDE MÍT VĚTŠÍ VLIV. ROSICKÝ, ŠMICER, GRYGERA A SPOL. PROTO REZIGNOVALI

"V tomto ohledu se jednalo především o posílení pozice technického ředitele, jasné pojmenování odpovědností a kompetencí ve sportovní struktuře asociace, priorit v oblasti investic a úspor právě ve sportovních projektech a výchově hráčů a trenérů," doplnila rada.

Ujistila, že si byla vědoma toho, že má pouze poradní roli. "Určitě jsme neměli ambici řídit český fotbal. Ale usilovali jsme o to, aby se našimi doporučeními a analýzami vedení asociace skutečně zabývalo, protože jsme se této práci všichni věnovali zodpovědně a s cílem pomoci českému fotbalu," podotkla rada.

Expert Rada o novém trenérovi národního týmu: Správná volba, ohledně olomouckých hříšníků Hašek nápovědu nedostane

Zřízena byla jako sedmičlenný orgán - vedle Šmicera v ní v úvodu zasedli další bývalí reprezentanti a nynější kluboví funkcionáři Tomáš Rosický se Zdeňkem Grygerou, skaut Jan Říčka, mládežnický trenér Antonín Barák starší, současný sportovní manažer druholigové Zbrojovky Brno Zdeněk Psotka a bývalý reprezentační mluvčí a jedna z tváří hnutí F-evoluce Ondřej Lípa.

Později se rada obměnila. Do čtvrtka v ní zůstávali Šmicer, Grygera, Rosický, Říčka a Lípa, Psotku s Barákem předloni v říjnu nahradili prezident Unie českých trenérů Verner Lička a Hana Výmolová za ženský fotbal.