Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nový památník v Letech u Písku se otevře později, než bylo plánováno. Otevření se posunulo kvůli zdržení kolaudačního řízení

05. ledna 2024
Čtení na 2 minuty
Památník holokaustu Romů a Sintů v prosinci 2023 (FOTO: Lukáš Cirok)
Památník holokaustu Romů a Sintů v prosinci 2023 (FOTO: Lukáš Cirok)
Nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách, který vzniká na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku, se otevře později, než bylo původně plánováno. Muzeum romské kultury, které Památník buduje, oznámilo zpravodajskému serveru Romea.cz, že veřejnosti bude Památník zpřístupněn nejpozději v dubnu letošního roku. Důvodem je zdržení v kolaudačním řízení.

Památník má připomínat osudy více než tisíce Romů a Sintů, kteří byli v letech 1942 až 1943 vězněni v koncentračním táboře v Letech. Většina z nich byla poté deportována do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau, kde zahynuli. Památník má také informovat a vzdělávat o dění před a během druhé světové války a o dopadu nacistické genocidy na romskou komunitu v českých zemích.

“Omlouváme se veřejnosti a všem zúčastněným stranám za změnu termínu plánovaného zpřístupnění Památníku. Naší prioritou je zajistit, že nový Památník bude optimálně a bezpečně dokončen a bude připraven poskytnout respekt a uznání nejen obětem letského tábora, ale i všem obětem holokaustu Romů a Sintů. Nejzazší termín otevření Památníku pro veřejnost je měsíc duben 2024,“ uvedla v tiskové zprávě zaslané zpravodajskému serveru Romea.cz Jana Horváthová. 

ZÁBĚRY Z DRONU

Dříve avizované datum otevření na začátku února 2024 bylo odloženo z procesních důvodů kolaudačního řízení. V průběhu stavebních prací došlo k několika nově zjištěným skutečnostem stavby, např. objevení skalního podloží, zvýšená hladina spodní vody apod. Podle muzea stavební práce i přesto postupují v souladu se smluvními ujednáními.

„Nyní jsou realizovány dokončovací práce, bylo zahájeno předávací řízení díla mezi zhotovitelem a naším muzeem a probíhá odstraňování vad a nedodělků. Současně také probíhají práce spojené s realizací vnitřní a venkovní expozice, což spočívá jednak v instalaci fyzických zařízení (jednotlivé prvky expozice, AV technika apod.), tak i v dokončení a otestování obsahu expozice. Aby byl nabízený obsah a následně návštěvnický zážitek z expozice co nejlepší, je nutno tomuto kroku věnovat maximální pozornost a péči,” uvedl investiční referent Muzea romské kultury Petr Večera s tím, že kromě nutnosti provázání výše zmíněných činností bylo nutné stavbu koordinovat například také s archeologickým průzkumem, který byl prováděn v části areálu budoucího Památníku.

“Při řešení vzniklých problémů na stavbě bylo postupováno ve spolupráci s autorským dozorem a technickým dozorem investora,“ dodal Večera a doplnil: „V souvislosti s dokončováním a předáváním stavby probíhají potřebné kroky (včetně splnění legislativních povinností) k zahájení kolaudačního řízení. Posun termínu otevření památníku je způsoben skutečností, že průběh a termíny kolaudačního řízení není možné ze strany Muzea přímo ovlivnit, a z toho důvodu nyní nelze stanovit přesné datum možného otevření Památníku pro veřejnost.“

Návštěvníci Památníku budou moci shlédnout stálou expozici v Návštěvnickém centru, která bude obsahovat autentické výpovědi pamětníků, historické dokumenty a fotografie. Prostor obklopí v listopadu 2023 vysázený les, který nahradil dříve na tomto místě stojící vepřín. Smíšený les, který je součástí vítězného projektu Jana Sulzera a TERRA FLORIDY, bude prostorem pro tiché rozjímání a uctění památky obětí místního tzv. cikánského, fakticky koncentračního, tábora. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon