Sportovní rada: Chtěli jsme, aby se vedení FAČR našimi doporučeními zabývalo

05.01., 15:47
Aktuality

Sportovní rada Fotbalové asociace ČR ve čtvrtek kompletně rezignovala kvůli tomu, že se s vedením FAČR neshodovala ve vnímání své role a významu. Doporučovala například posílení pozice technického ředitele, jímž je aktuálně Erich Brabec. Rada v prohlášení zaslaném ČTK uvedla, že jako poradní orgán neměla ambici řídit český fotbal, ale chtěla, aby se vedení asociace jejími analýzami skutečně zabývalo.

Asociace zřídila sportovní radu v čele s jejím předsedou Vladimírem Šmicerem předloni v březnu jako poradní orgán výkonného výboru podobně jako jiné odborné komise pro různé oblasti fotbalu. Měla mít široký záběr a vedení FAČR poskytovat svůj pohled na reprezentační výběry, mládež, akademie, strukturu soutěží či post technického ředitele.

"Sportovní rada se po dlouhodobém a důkladném zvážení všech okolností rozhodla rezignovat. Důvodem byl přetrvávající názorový nesoulad s vedením asociace ve vnímání role a významu sportovní rady a především pak jejích doporučení ve sportovní oblasti fungování FAČR," uvedla rada v prohlášení.

"V tomto ohledu se jednalo především o posílení pozice technického ředitele, jasné pojmenování odpovědností a kompetencí ve sportovní struktuře asociace, priorit v oblasti investic a úspor právě ve sportovních projektech a výchově hráčů a trenérů," doplnila rada.

Ujistila, že si byla vědoma toho, že má pouze poradní roli. "Určitě jsme neměli ambici řídit český fotbal. Ale usilovali jsme o to, aby se našimi doporučeními a analýzami vedení asociace skutečně zabývalo, protože jsme se této práci všichni věnovali zodpovědně a s cílem pomoci českému fotbalu," podotkla rada.

Zřízena byla jako sedmičlenný orgán - vedle Šmicera v ní v úvodu zasedli další bývalí reprezentanti a nynější kluboví funkcionáři Tomáš Rosický se Zdeňkem Grygerou, skaut Jan Říčka, mládežnický trenér Antonín Barák starší, současný sportovní manažer druholigové Zbrojovky Brno Zdeněk Psotka a bývalý reprezentační mluvčí a jedna z tváří hnutí F-evoluce Ondřej Lípa.

Později se rada obměnila. Do čtvrtka v ní zůstávali Šmicer, Grygera, Rosický, Říčka a Lípa, Psotku s Barákem předloni v říjnu nahradili prezident Unie českých trenérů Verner Lička a Hana Výmolová za ženský fotbal.

Autor: ČTK

Komentáře (9)

Přidat komentář
Y.Cabaye

Cítím v tom trochu naivitu. Ono to bude přeci jen ještě dobu trvat, než se z FAČR dostane ta bafuňářská lobby která si ten fotbal bude dělat jak za starejch časů a do ničeho si nenechá kecat. Čas Šmicrů a Fevolucí přijde, věřím tomu, ale ještě to bude trvat.

Reagovat
Sosi

A co by tam Smicer delal? Vzdyt je to uplne stejny prospecharsky synek, ktery jede jen na svoje kamarady...

Reagovat
ratusek

pokryteckej zmrdeček

Reagovat
Y.Cabaye

Máš pravdu, všichni jsou zmrdi. Lepší se utápět v nekonečným cynismu a pesimismu než věřit že šance na změnu je. A to říkám jako pesimista a cynik, ale ten sport mám rád, a aspoň tady u toho odmítám zastávat tenhle negativní postoj. Čas ukáže, a když se nic nezmění, budu moct nadávat na ty nový co tam budou stejně jako sem nadával na ty starý.

Reagovat
Sosi

Nerikam ze vsichni, ale Smicer. A mas celou radu dalsich, co by ten fotbal delali dobre. Smicer je jen tlachal, ktery totalne shorel jako manazer repre, tak proc mu cpat dalsi funkci?

Reagovat
smazaný uživatel

Nepřijde, poměry na FAČR ani v jiných veřejných institucích se nezmění, protože se nemění lidi. Léta se říkalo, že bude všechno lepší, až ve vysokých funkcích nebudou lidi vychování za komunismu, problém je, že tyhle lidi tam střídají ti, které si oni jako nástupce vychovali ve stejném duchu. Akorát postupně přicházíme o tu berličku, kdy jsme kombinaci korupce a neschopnosti ve veřejných funkcích mohli svádět na minulý režim.

Reagovat
ian.rush

Naprostý souhlas. Lépe bych to nenapsal.

Reagovat
St. Pauli

Vetsinove ano. Cest vyjimkam.

Reagovat
Witcher

Komu tohle ligový kopyto chce radit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele