Právě čtete

Zázračné dietní trendy versus selský rozum. Jaká jsou jejich pro a proti a co letos u nás vyhraje?

3445  
Sdílet: 

Zázračné dietní trendy versus selský rozum. Jaká jsou jejich pro a proti a co letos u nás vyhraje?

A je tady zase! Téma zázračných diet a detoxikačních kúr se v prvních měsících roku vynořuje s železnou pravidelností. Tak to nesmíme zůstat pozadu… Ale nešlo by to letos trochu zdravěji? Zkusím vedle sebe postavit různé hubnoucí trendy a zdravý selský rozum. Uvidíme, jak tenhle souboj dopadne.

5. 1. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Zázračné dietní trendy versus selský rozum. Jaká jsou jejich pro a proti a co letos u nás vyhraje?

Hned na začátku přiznávám, že diety vždycky byly a vlastně pořád jsou součástí mého života. Nutriční terapeutky se teď asi křižují, ale tak to prostě je. Chuť k jídlu mi sudičky hodily do kolébky i do genetické výbavy. Řeknu vám to asi takhle: můj děda byl široko daleko nejvyhlášenější kuchař, babička cukrářka. Takže o tloustnutí a hubnutí vím své. Přesto nejsem nepřítelem diet, naopak, naučily mě vnímat potřeby mého těla a ve finále i jíst a žít zdravěji. Bez dalších drastických diet.

Tak jaké hubnoucí a očistné trendy právě teď hýbou nejen internetem? 

Třídenní detox na šťávách

Poněkud drsný způsob očisty těla zevnitř. Princip je jednoduchý, určitý čas, obvykle tři dny, pijete jen vodu, případně neochucený čaj, a na zasycení a dodání živin a energie jen šťávy nebo smoothie z ovoce a zeleniny. Nic víc, žádná pevná strava.

Tělo obvykle zareaguje zprudka, střeva se pročistí a škodlivé toxiny i další odpadní látky odcházejí. S nimi bohužel i zdravá střevní mikroflóra. Lidský organismus se ale průběžně čistí sám, od toho máme ledviny a játra. Nevýhodou je i extrémně vysoký obsah cukrů z ovoce. Je jasné, že tahle metoda není vhodná pro diabetiky, žlučníkáře ani pro nikoho, kdo hledá redukční dietu. 

Šlo by to zdravěji? Třídenní šťávový detox může zafungovat jako jasný a srozumitelný předěl, stopka přejídání a start ke zlepšení stravovacích návyků. Problematický je ale šok, který má tělo z ničeho nic dostat. 

Mnohem sympatičtější mi přijde sice trochu delší, ale podstatně šetrnější očista s postupným „nájezdem a dojezdem“. Tedy nejdřív tři dny bez zatěžujících potravin (smažené, tučné, průmyslově zpracované, s vysokým obsahem cukru, lepku, laktózy, kofeinu, alkoholu), pak tři dny na šťávách a nakonec zase tři dny ukázněné stravy. Nejlepší čas pro takovouto „očistu“ je určitě na jaře, kdy se potřebujeme probrat a odlehčit po zimě, nebo pak podzim, kdy tělo bojuje s virózami a extra dávka přírodních vitamínů mu jenom pomůže. 

Tip: Jemnější verzí detoxu může být popíjení očistných čajů – bylinkových, s ostropestřcem, lymfatických, ájurvédských a dalších. A k tomu digitální detox, hodně spánku, žádný stres a dostatek pohybu.

Přerušovaný půst

Možná ho znáte jako intermittent fasting nebo zkráceně IF. Ve skutečnosti to není půst v tradičním smyslu hladovění. O kalorický příjem, tedy o snížení množství přijímané energie a živin, primárně nejde.

Zásadní je čas, respektive poměr doby, kdy jíme a kdy lačníme. Nejoblíbenější je model 16+8, což znamená, že musíme všechno sníst za 8 hodin a pak má tělo 16 hodin klid. Ale jsou i ostřejší varianty, podle věku a hlavně podle očekávání. Perfektní je, že přerušovaný půst se může velmi snadno proměnit v běžný stravovací standard a fungovat trvale.

Co by šlo vylepšit? Přerušovaný půst je i mezi dietology přijímaný docela pozitivně. Jde vlastně o staré dobré pravidlo „po 17. hodině už nejím“. A co si budeme povídat, právě večerní uzobávání čehokoli u telky je největší peklo.

Jednou z mála nevýhod přerušovaného půstu je, že leckdo může mít problém v poměrně krátkém časovém úseku sníst dostatečné množství kalorií. To pak svádí ke konzumaci výživnějších a často nezdravých (tučných, sladkých) jídel. Podle mě je zásadní dobře začít, dobu k jídlu zkracovat postupně a alespoň ze začátku pečlivě hlídat kalorický příjem i kvalitu potravin. A to i s ohledem na energetický výdej, například když zároveň začnete víc cvičit nebo běhat.

Keto a low carb dieta

Každá je trochu jiná, ale obě jsou založené na minimalizaci příjmu sacharidů, které kompenzují zvýšeným příjmem tuků a bílkovin. A také na určité formě kalorického deficitu. Nechci se pouštět do rozebírání detailů, tyhle diety obecně nemám moc ráda. A to i přes dlouhé řady nadšených fanynek, které díky nim rychle shodily desítky kil.

Ano, chápu, že někomu taková fyzická proměna může změnit život, někomu dokonce k lepšímu. Pro mě je ale naprosto nepřijatelná především instantní verze těchto diet, která připomíná všechno kromě pestré a plnohodnotné stravy. Keto i LC jsou navíc královnami jojo efektu. A z rychlého hubnutí se dělají vrásky…

Jak to vidí selský rozum? Když už nutně potřebujete vyzkoušet nízkosacharidovou dietu, sestavte ji aspoň z čerstvých potravin. Vždy se nejdřív poraďte s nutričním terapeutem! A dietu držte jen krátkodobě a navažte na ni zdravým stravováním! Nebo radši vyzkoušejte nějaký jiný, zdravější, příjemnější a udržitelnější přístup. Co třeba aktuálně velmi populární DASH, díky které snížíte vysokou váhu i krevní tlak, a ještě si pochutnáte? Jde v podstatě o dlouhodobé zdravé stravování bez nadměrného solení.

Retro diety

Buď si je pamatujete, nebo se zeptejte mamky. Margitova dieta, dieta podle krevních skupin, dělená strava, nízkotučné všechno, úplňkový půst, tukožroutská polévka, jablečný ocet, nebo dokonce vodková dieta…

Ženy i muži zkoušeli a zkoušejí všechno možné i nemožné, aby dosáhli vysněné dokonalosti. Často nejsou pestré, předepisují striktní jídelníček a člověka moc nepotěší – sice jsem jejich dodržováním většinou dosáhla úbytku kil, ale protože jíst tukožroutské polévky nejde věčně, dlouho mi to nevydrželo. Jsem opravdu šťastná, že dietní trendy od devadesátek výrazně pokročily. Retro je sice in, ale do svého života ho můžete zakomponovat i šetrněji. Zkuste nostalgii uspokojit radši nějakým vintage designovým kouskem do interiéru nebo na sebe. 

A co bude dál? Diety tu s námi zůstanou napořád. Čekali jste odpověď na otázku, jak zhubnout? Co je správné a co špatné? Ale jděte… Žádná univerzální pravda neexistuje, hlavně jezte se zdravým rozumem, trendy netrendy, poslouchejte své tělo a nedělejte žádné drastické změny v jídelníčku bez porady s odborníky na výživu.

Pro zdravé tělo a klidnou mysl

Pro zdravé tělo a klidnou mysl

Zvolte si svůj sportovní styl s pohodlnými kousky z nové sportovní kolekce.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články