6.5.2024 | Svátek má Radoslav


BIG BEN: Epidemie nehumoru

6.1.2024

„Češi mají ze všech národů největší smysl pro humor,“ řekl kdysi Monty-Pythonec Michael Palin. A myslel to vážně. Tehdy. Jenže bejvávalo. Mrtvo a pohřbeno.

A ano, prosím, říkejme tomu už po klausovsku „nehumor“, neboť pojmenování jako „nedostatek humoru“ nebo „absence humoru“, nebo dokonce „humor in memoriam“ (jak kdysi anglo-maďarský humorista George Mikes pojmenoval jednu svou knížku) už na to nepostačí. Sledujeme zde zrození sveřepého, zatvrzelého, zabedněného odmítání samotné možnosti, že by někdo něco mohl myslet jako vtip. Šíří se to jako epidemie. A nezabrání tomu ani mohutně viditelné upozornění „teď přijde vtip“ na začátku, a „to byl fór“ na konci.

O zeď českého nehumoru si na Silvestra nabil nos jeden z mála českých politiků se smyslem pro humor (nebo že by už jediný?), předseda Svobodných Libor Vondráček, když do oběhu vypustil tento vtip:

Předseda Svobodných Libor Vondráček dnes na tiskové konferenci oznámil nečekaný krok: „Rozhodli jsme se vyhovět organizaci Fórum 50 % a přenechali první 4 místa na kandidátce pro eurovolby ženám.“ Překvapivým leaderem kandidátky má být současná česká eurokomisařka Věra Jourová. Současná eurokomisařka prohlásila, že její skutečnou ambicí není stát se řadovým europoslancem. Ve své nové pozici leadera kandidátky Svobodných se cítí být tzv. spitzenkandidátem, tedy kandidátem na předsedu Evropské komise za Svobodné. Jourová k tomu dodává: „Rozhodnutí to bylo těžké, ale jsem přesvědčena, že mohu být lepším předsedou Evropské komise než Ursula“. Na dotazy přítomných novinářů, proč tak najednou otočila o 180°, dále odpovídá: „ANO, je to můj coming out, už dále nemohu dělat věci, se kterými totálně nesouhlasím. Od nynějška budu v komisi blokovat všechny návrhy omezující svobodu, tedy vše, s čím Evropská komise přichází“. Zároveň připouští, že v takovém případě ji čeká velmi rychlý vyhazov. Na tiskové konferenci Jourová přiznala, že měla nabídky i od jiných subjektů: „Kandidaturu za uskupení Nevolte Urza.cz jsem také zvažovala, neboť jsem duší anarchokapitalistka, ale nakonec jsem dala přednost Svobodným, jež jsem vždy volila“.

Vtip sice provázel plakátek Vondráčka v tandemu s naší sličnou rtyšpulivou komisařkou, jaký kdysi v podobné kompozici pomohl vyhrát volby Andreji Babišovi. Ale předcházel ho velký nápis „Silvestrovská kachna“ a uzavíral ho obrázek veselé strakaté kachničky.

Nepomohlo. Na Vondráčka se sesypaly odpovědi beroucí to jako seriózní politicky programovou zprávu, s výtkami co jako Svobodní blbnou a zda se zbláznili. Až donutily Vondráčka k rozeslání zprávičky tento vážně vzatý vtip dementující:

„Ani vteřinu nás nenapadlo, že bychom mohli spolupracovat s Věrou Jourovou, která v EU rozhodně nepracuje pro svobodu a prosperitu Čechů, ale hledí jen na zájmy své a zájmy EU. Kdo četl naše zásady do eurovoleb, nemohl ani vteřinu uvěřit, že bychom Věru Jourovou vzali na kandidátku. „ZÁSADA 6: Nepodpořím žádné omezování svobody slova a křivení mediálního trhu. Nepodpořím další působení Věry Jourové v Evropské komisi.“

Škoda, řekne si možná některý humorista. Mohla to být velká sranda. Místo ní teď vedle křivení trhu mediálního máme i křivení trhu komediálního.

________________________________________________________

Kurasovy knihy najdete třeba zde: http://www.pi-shop.cz/kuras/

ben

Deník zamilovaného viruse
Uprostřed jedné z virových epidemií se mladý hippie virus zamiluje do mileneckého páru svých nakaženců a odmítá je zabít. Stává se tak pro virusový establishment stíhaným disidentem a bezděkým vůdcem vzpoury, jejímž posláním je zachránit Zemi před hrozící katastrofou působenou lidstvem.

Antonín a František jsou naživu
Rozmarná detektivní novela situovaná do 60. let. Poslední kusy (náhodně objevený balík) z dávno vyprodaného vydání. Kniha oceněna Cenou Jiřího Marka za nejlepší detektivku...

Malá paměť
Malá paměť je memoár, napsaný v trysku za první koronavirové karantény, komponovaný na přeskáčku, komicky vzpomínající na události a osobnosti, které Bejamina Kurase přivedly k psaní jako celoživotnímu řemeslu.

Sex nás všechny přežije
Články na lechtivá témata, původně psané pro Playboy.

Tao sexu
S obvyklým humorem, spikleneckým pomrkáváním na znalce a laskavou shovívavostí k neznalcům, zábavně, srozumitelně a svižně nastiňuje obnovování tradic staročínských taoistických sexuálních technik a taoistické životní filozofie. Proplétá je anekdotami ze staré Číny a z nedávné Hané, kde se určité formy taoistického sexu bezděky pěstovaly za dob hlubokého komunismu.

Soumrak bílého muže
Nové vydání úspěšné analýzy naší doby, rozkrývající informovaně a místy humorně příčiny, ideje a události vedoucí k sebedestrukci moderní západní civilizace, líčící vývoj od jejího vrcholu přes totalitní ničivé politické ideologie 20. století, psychologii sebemrskačství a ztráty pudu sebezáchovy ve 21. století.