Doba čtení:1 m, 14 s
Největším exportním trhem zůstala Evropa, jejíž podíl na celkovém vývozu LNG z USA v prosinci činil více než 60 procent. lustrační foto: wikipedia.org

Vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států se v loňském roce zvýšil o téměř 15 procent na rekordních 88,9 milionu tun. Vyplývá to z údajů burzovní společnosti London Stock Exchange Group (LSEG). Podle analytiků Spojené státy loni díky tomuto nárůstu předstihly Katar a Austrálii a staly se největším vývozcem LNG na světě, napsala agentura Reuters.

Rekordní úrovně dosáhl vývoz LNG z USA také v samotném prosinci. Největším exportním trhem zůstala Evropa, jejíž podíl na celkovém vývozu LNG z USA v prosinci činil více než 60 procent. Podíl se nicméně mírně snížil ve srovnání s listopadem, což byl podle analytiků z poradenské společnosti Rystad Energy důsledek relativně teplého počasí v Evropě.

Orlen zahájil arbitráž proti americkému dodavateli LNG

Evropa loni podle agentury Reuters výrazně zvýšila celkový dovoz LNG. Kompenzovala tak prudký pokles dovozu ruského plynu prostřednictvím plynovodů, který byl důsledkem útoku ruských vojsk na Ukrajinu.

Předloni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8600 Kč) za megawatthodinu (MWh). Od té doby však výrazně klesla, dnes cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku uzavřela v blízkosti 30 eur (zhruba 740 Kč) za MWh.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa