Hlavní obsah
Finance

Eura se nesmíme bát. Otevře nám nové možnosti a zbavíme se zbytečné výměny peněz při dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay/Public domain

Prezident Pavel ve svém novoročním projevu řekl, že je na čase zavést společnou evropskou měnu, kterou je euro. Toho se ale někteří z nás bojí a modlí se, aby k tomu nikdy nedošlo. Je pro nás euro opravdu taková hrozba?

Článek

Když měl prezident republiky Petr Pavel svůj první novoroční projev, byla jsem mile překvapena. Takovou noblesu a eleganci jsem opravdu nečekala a musím přiznat, že tohle je ten správný prezident, na kterého naše země opravdu dlouho čekala. Petr Pavel je muž, který má světový přehled, znalosti, zkušenosti a ví, co je pro naši zemi nejlepší. Někteří lidé mu stále zazlívají jeho minulost. Ale je to opravdu nutné? Ne, není, každý máme něco za sebou a není třeba se neustále ohlížet dozadu. Je třeba jít dopředu a toho se týká i projev pana prezidenta, ve kterém nám řekl, jaké změny by si v naší zemi představoval. A jednou z nich je i zavedení společné měny, eura. V posledních letech se diskuse o zavedení eura v České republice stává stále aktuálnější a žhavější. Přestože je Česko členem Evropské unie již od roku 2004, stále používá svou národní měnu, klasickou a krásnou korunu českou. Vzhledem k rostoucí integraci evropských trhů a potřebě posílit ekonomickou stabilitu se zdá, že přijetí eura není jen otázkou výhod, ale stává se nutností pro blaho naší země.

Euro je zlo

Ne, opravdu euro není zlo, jak někteří neustále vykřikují do světa. Kdyby euro bylo tak špatné, tak by se sousední státy neměly tak dobře, jak se momentálně mají. Jednotná měna byla dohodnuta již před několika lety, abychom vůbec mohli vstoupit do evropské unie. Naše republika se zavázala k tomu, že jednou tuto měnu přijme a bude dělat vše proto, aby to bylo co nejdříve. Trvá to více než dvacet let a konečně až tento rozumný a vzdělaný prezident dělá něco proto, aby se naše reputace ve světě zlepšila. Bohužel je velmi smutné, že někteří státní představitelé jsou proti euru, místo toho, aby našeho pana prezidenta podporovali. Jak to asi poté vypadá ve světě, když máme vizitku státu, kde se nikdo nedokáže shodnout ani na něčem, k čemu jsme se zavázali? Pokud tedy euro nechceme, nebylo by lepší odejít z evropské unie stejně tak, jako to udělala Velká Británie? Tím bychom tuto situaci nemuseli řešit, byli bychom stále suverénním státem a nikdo by nám nemohl nic nařizovat. Ale kdo by nám pak pomáhal, dovážel zboží a zajišťoval i jiné nutné věci, které evropská unie sponzoruje? Na to se už nikdo nedívá, a to je velká chyba.

Foto: Pixabay/Public domain

Euro není zlo, ale přináší nám mnoho benefitů

Přijdeme o peníze

Ne, další bod, kterým lidé apelují, proč nechtějí euro, je strach o své peníze. Proč bychom při změně naší měny měli přicházet o své peníze? Je jasné, že kurz koruny vůči euru je jiný, ale jak řekli někteří ekonomové, pokud bychom na tuto měnu přecházeli, kurz by byl na následný přechod nastavený tak, aby nikdo netratil. Proč se tedy pořád na něco vymlouvat? Přijde vám, že by v Německu, Rakousku nebo na Slovensku přišli lidé o své úspory? Ne, opravdu nikdo o nic nepřišel a dnes se všichni mají tak, jak si zaslouží. Kdo pobírá svou penzi, bere jí. Kdo chodí do práce, má mzdu. Euro není problém, díky kterému bychom měli najednou, ze dne na den, všichni přijít o peníze. Euro je možnost, která nám otevře cestu do světa, svobodně a bez komplikací.

S eurem do světa

Když jedeme na dovolenou, musíme zdlouhavě obcházet různé směnárny a měnit si naše české koruny za eura. Už i Chorvatsko pochopilo, že euro je měna, která jim přivede nejen hodně turistů, ale také peněz. Nikoho opravdu nebaví měnit peníze, proto by nám euro doslova otevřelo svět. Nemuseli bychom řešit platbu kartou a zbytečně vysoký kurz, protože bychom měli stejné platební podmínky, které by platily v daném státu. Neřešili bychom přepočet na české koruny a nemuseli bychom počítat, kolik jsme vlastně za jídlo v restauraci utratili. Euro je benefit, který nám otevře nové možnosti, nové finance, a hlavně usnadní naše cestování. Proč se ho tedy neustále bát?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz