Markétka si to přála. I po smrti dcery vyrábí paruky pro nemocné rakovinou

  9:16
Markétě bylo teprve čtrnáct let, když onemocněla rakovinou. V osmnácti nemoci podlehla. Mezitím založila spolek Nové háro na výrobu paruk na míru z pravých vlasů zdarma pro onkologické pacienty, v jehož činnosti pokračuje její maminka. Spolek pomohl už více než 220 nemocným dětem a mladým lidem do 25 let.

Významnou patronkou spolku Nové háro je zpěvačka Lucie Bílá. | foto: archiv Lucie Staňkové

Markétu, která tedy sama poznala, jaké to je, nemít vlasy, velmi zasáhl příběh několika dalších dívek, které si nemohly drahou paruku dovolit. Rozhodla se jim i přes své onemocnění pomoci a společně s rodinou a přáteli stála v roce 2017 u zrodu spolku. „Slíbila jsem jí, že budeme pokračovat. I když je to někdy velmi náročné, pomáháme dál. Markétka si to tak přála,“ říká její maminka Lucie Staňková z Lužic na Mostecku.

Paruky jsou pro pacienty velmi důležité. Díky nim se necítí tak nemocní a vlasy jim dodávají tolik potřebnou sílu s onemocněním bojovat.

„Psychika hraje při tomto onemocnění obrovskou roli. Někdo si třeba pomyslí, že ztráta vlasů nemůže být tak hrozná, ale často první, co nemocné napadne, je, že přijdou o vlasy a jsou z toho v šoku,“ podotýká Staňková.

Ztrátu vlasů těžce nesou především dívky a mladé ženy, ale spolek vyrobil i několik paruk pro chlapce. „Nedávno jsem předávala paruky patnáctiletému Dominikovi. Je to mladý rocker a nedokázal si představit, že bude mít holou hlavu. Z nemocnice odcházel domů s novými dlouhými vlasy,“ odvyprávěla jeden z příběhů Staňková.

Z obchodu s parukami jsem utekla s pláčem, vzpomíná Marie na svou nemoc

Díky své zkušenosti se dokáže vcítit do pocitů rodičů onkologicky nemocného dítěte a je tak pro ně oporou. Ví, co říkat a jak se v této těžké životní situaci zachovat. „I po těch letech příběh každé rodiny prožívám naplno. Jezdím k nim domů nebo do nemocnice, každé takové setkání je jiné a velmi emotivní. A už to není můj příběh, ale jejich. Já se snažím jim tu cestu alespoň trochu usnadnit,“ zmínila Staňková.

Hlavním posláním spolku je pomáhat dětem a mladým lidem do 25 let, kterým zadarmo vyrobí paruku z pravých vlasů, a to přímo na míru. Materiál, tedy vlasy, získává spolek od dárců. Od roku 2017 jsou jich desítky tisíc.

Aby padly a neškrábaly...

„Darované vlasy musí mít na délku nejméně čtyřicet centimetrů. Úplně nejlepší je, když jsou přírodní a nebarvené. Každý cop pečlivě evidujeme a dárci tak přesně vědí, co se s jejich vlasy dál děje a komu pomohly,“ popsala Staňková s tím, že dárci se buď mohou nechat ostříhat při některé akci, kterou spolek pořádá, nebo ve spřáteleném salonu či u své kadeřnice, a vlasy pak zaslat poštou.

Výroba jedné paruky stojí kolem 50 tisíc korun, konečná cena se odvíjí od délky a hustoty vlasů. „Spolupracujeme s výbornou vlásenkářkou. Je to velmi titěrná a zdlouhavá práce, kdy do jedné dírky musí provléknout dva až tři vlásky, které tam upevní. Neustále se snažíme paruky zdokonalovat, aby vypadaly co nejpřirozeněji, obdarovanému skvěle padly a třeba neškrábaly,“ dodala Staňková.

Výrobu spolek financuje z různých grantů a firemních darů a také díky mnoha drobným podporovatelům. „Máme klub přátel, kteří pravidelně posílají menší obnosy. Naštěstí ani vzhledem k ekonomické krizi neubývají, za což jsme vděční. Říkáme, že každá stovka, kterou oni darují, v tom velkém množství hodně pomůže,“ zmínila Staňková.

Významnou patronkou spolku je zpěvačka Lucie Bílá.

Školačka se nechala ostříhat a vlasy darovala nemocným rakovinou:

12. dubna 2018