Ježíškova vnoučata splnila deset tisíc přání. Lidé vybrali ve sbírce Českého rozhlasu 6,5 milionu korun

Vyhlídkový let, zabijačkové hody nebo tajná schůzka s prezidentem. To všechno o Vánocích nadělila seniorům Jěžíškova vnoučata. Ta splnila deset tisíc přání. Podle ředitelky Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriely Drastichové je to o něco méně než minule. Říká ale, že to nemusí být všechny předané dárky, protože se ukazuje, že hlubší kontakt mezi dárci a seniory už funguje i mimo projekt.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seniorka s domácími mazlíčky

Seniorka s domácími mazlíčky | Zdroj: Jsme MILA, z. s.

Ten poslední ročník byl navíc trošku speciální. Ježíškova vnoučata se totiž víc zaměřila na osamělé seniory, kteří žijí sami doma, mimo sociální zařízení. Právě tam je totiž samota často nejcitelnější.

,Nejlepší dárek, který jsem kdy dostala.‘ Prezident Pavel s manželkou Evou se stali Ježíškovými vnoučaty

Číst článek

Mezi předanými dárky z webu JežíškovaVnoučata.cz se nejčastěji opakují různé dobroty, ať už sladké nebo slané, časté je taky oblečení nebo různá drogerie. Podle ředitelky Nadačního fondu Drastichové jsou to často také dárky, které nějak souvisí s mládím seniorů.

„Když si představíte pána, který řídil kamion, tak si přál model kamionu nebo plakát s kamionem. Nebo dáma, která měla kočku, tak si ji nyní přála plyšovou. Dost často se tedy mezi přáními objevovalo něco, co symbolizuje tu lásku k něčemu,“ říká Drastichová.

Tentokrát ale významně přibylo zážitkových přání: různých koncertů, návštěv zvířat - nejčastěji psů nebo koní, senioři si často psali také o výlety nebo setkání se známými osobnostmi.

U jedné takové byl i reportér Českého rozhlasu. „Helenko, vy jste si přála od Ježíškových vnoučat a podívejte, kdo za vámi přijel,“ uvedla jedna z ošetřovatelek prezidenta Petra Pavla.

Sbírka nadačního fondu

Na dražší přání mohli lidé přispívat taky finančně. Na kontě nadačního fondu měli možnost se složit s dalšími lidmi.

‚Mám slzy v očích, to jsem nečekal.‘ Pan František se těší ze setkání s fotbalisty plzeňské Viktorie

Číst článek

Celkem se tímto způsobem vybralo šest a půl milionu korun, což je rekord. Oproti předešlému ročníku je to dokonce dvakrát víc. Nadační fond Českého rozhlasu teď za ty peníze nakoupí ty dražší dárky. Jde například o polohovací křesla nebo skútry, televize nebo lednice. Kromě toho nadace také přispěje dalším organizacím, které pomáhají seniorům.

„Letos nově s touto úžasnou částkou bereme pod křídla ještě devět proseniorských organizací, kdy každá nese velice osobité téma a pečuje o seniory. Rozhodli jsme se z té sbírky podpořit každou z organizací částkou 300 tisíc korun, protože věříme tomu, že dělají dobrou práci,“ říká ředitelka nadačního fondu Drastichová.

Na webu JežíškovaVnoučata.cz zbývá ještě asi stovka nesplněných přání. Nejčastěji jsou to zážitky, které nedokáže splnit jen tak někdo. Někteří senioři si přejí hodně netradiční dárky, například koncerty různých kapel nebo návštěvy specifických druhů zvířat a podobně.

Dále tam jsou nesplněná přání v podobě návštěvy s papoušky, vystoupení country zpěváka nebo třeba setkání s písničkářem Josefem Fouskem nebo zpěvačkou Yvettou Simonovou. Stejně tak lidé můžou přispívat Ježíškovým vnoučatům finančně na konto nadačního fondu.

Lucie Pávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme