FAČR udělovala ceny pro nejlepší dorostence. Anketu ovládli Krulich z Jablonce a Naskos ze Slavie

FAČR udělovala ceny pro nejlepší dorostence. Anketu ovládli Krulich z Jablonce a Naskos ze Slavie

Nejlepším českým starším dorostencem za loňský rok byl zvolen Matouš Krulich. Osmnáctiletý hráč Jablonce v anketě Fotbalové asociace ČR (FAČR) zvítězil před jiným útočníkem Danielem Rusem z pražské Sparty, třetí skončil plzeňský brankář Viktor Baier. Mladším dorostencům kraloval záložník Slavie Marek Naskos. Výsledky byly slavnostně vyhlášeny na 22. ročníku galavečeru Grassroots neprofesionálního fotbalu, který se poprvé konal na Moravě, a to ve Zlíně.

Krulich se v létě vrátil z FC Turín do Čech a postupně se probojoval do základní sestavy Jablonce. V podzimní části sezony si v lize připsal 12 startů a dva góly. V říjnu také pomohl reprezentaci do 19 let k postupu do elitní fáze kvalifikace mistrovství Evropy.

Sedmnáctiletý Rus v anketě dvakrát po sobě zvítězil mezi mladším dorostem a tentokrát se poprvé prosadil ve starší kategorii. Třetí Baier na podzim úspěšně zaskočil v plzeňské brance při zranění tehdejší gólmanské jedničky Viktorie Jindřicha Staňka.

KÁDR PLZNĚ NA JARNÍ ČÁST SEZONY OPUSTÍ VLKANOVA, DUROSINMI ZATÍM ZŮSTÁVÁ

Nejlepší mladší dorostenec Naskos hraje za reprezentaci do 19 let, s níž na podzim postoupil do elitní fáze kvalifikace mistrovství Evropy. Talentem v ženské kategorii se stala Albina Goretkiová, kmenová hráčka Slavie aktuálně hostující v Liberci.

Mezi trenéry žen tentokrát nezvítězil kouč reprezentace Karel Rada, který se neumístil ani mezi první trojkou. Z triumfu se radoval slávistický trenér Karel Piták. Futsalovým koučem roku se potřetí za sebou stal Marek Kopecký, který nedávno převzal reprezentační mužstvo po Tomáši Neumannovi.

Grassroots galavečer tradičně oceňuje nejlepší hráče a trenéry v kategoriích mládežnického, ženského a neprofesionálního fotbalu včetně futsalu. Nejlepší profesionální hráče vyhlašuje asociace v anketě Fotbalista roku.

PERNICA? VŠICHNI SE OD NĚJ MÁME CO UČIT, BUDE PRO NÁS STOPROCENTNĚ OBROVSKOU POSILOU, UBEZPEČUJE KOŽELUH

22. ročník ankety FAČR Grassroots neprofesionálního fotbalu a futsalu (za rok 2023):

Hráč roku:

Fotbal - starší dorostenec: 1. Matouš Krulich (Jablonec), 2. Daniel Rus (Sparta Praha), 3. Viktor Baier (Plzeň).

Fotbal - mladší dorostenec: 1. Marek Naskos, 2. Štěpán Beran (oba Slavia Praha), 3. Adam Sosna (Juventus Turín).

Plážový fotbal - muži: 1. Jakub Pekárek (Slavia Praha), 2. David Radosta (Bohemians Praha), 3. Lukáš Trampota (Slavia Praha).

Plážový fotbal - ženy: 1. Michaela Čulová, 2. Karolína Dlouhá, 3. Markéta Matějková (všechny Slavia Praha).

Talent roku:

Ženy: 1. Albina Goretkiová (Slavia Praha/Liberec), 2. Vanesa Jílková (Lokomotiva Brno), 3. Anna Bárková (Sparta Praha).

Futsal: 1. Adam Knobloch (Plzeň), 2. Jaroslav Zápotocký, 3. Jiří Zápotocký (oba Ústí nad Labem).

Trenér roku:

Fotbal - ženy: 1. Karel Piták (Slavia Praha), 2. Jan Navrátil (reprezentace do 19 let), 3. Petr Myslivec (Liberec).

Futsal: 1. Marek Kopecký (Plzeň/reprezentace do 21 let), 2. Zdeněk Sláma (Slavia Praha), 3. Martin Dlouhý (Ústí nad Labem).

Fotbal - mládež muži (bez pořadí): Tomáš Němčanský (Zbrojovka Brno), Petr Zapletal (Zlínský KFS), Tomáš Červenka (Karviná).

Fotbal - mládež ženy: Iva Mocová (Sparta Praha).