Zájemci si v Luhačovicích mohli poprvé prohlédnout nové hasičské muzeum

foto Otevření soukromého hasičského muzea pro veřejnost, 7. ledna 2024, Luhačovice, Zlínsko.

Luhačovice (Zlínsko) - Zájemci si dnes v Luhačovicích na Zlínsku mohli poprvé prohlédnout nové hasičské muzeum. Ukazuje historické proudnice, helmy, čerpadla a další dobové vybavení hasičů. Lidé si v něm mohou prohlédnout i několik tisíc novodobých modelů a hraček, především hasičských aut a cisteren, řekl dnes ČTK provozovatel muzea Tomáš Just. Všechny vystavené předměty pocházejí z jeho rozsáhlé sbírky, kterou nadále rozšiřuje.

Fotogalerie

Věci spjaté s povoláním hasiče začal sbírat v dětství, navázal tak na koníček svého otce. "Když jsem byl malý, tak měl svoji sbírku, se kterou začal. A ta sbírka byla pro mě nedostupná, byla za vitrínkou, ale mě to lákalo. No a potom, jak jsem byl starší, tak jsem se o to začal víc a víc zajímat. Chtěl jsem po rodičích, aby mi kupovali hasičská autíčka, nic jiného jsem nechtěl," uvedl Just.

Nejstarším a jedním z nejvzácnějších vystavovaných exponátů je podle něj pletené vědro z 19. století, které bylo napuštěno býčí krví, aby jím voda neprotékala. Hrdý je i na dobové mosazné proudnice nebo na figurky amerických hasičů. "To už se dneska nedá koupit, byly fakt věrně propracované," řekl Just.

Nové kousky do sbírky získává prostřednictvím inzertních portálů, sociálních sítí nebo na burzách. Pocházejí nejen z České republiky a z dalších evropských zemí, Spojených států amerických, ale i z Japonska nebo z Hongkongu. Modely a hračky v minulosti několikrát vystavoval. Jak v Luhačovicích, kde žije, tak například v Ostravě. "Nějak se to začalo rozrůstat do těchhle rozměrů, až je z toho muzeum," doplnil osmadvacetiletý sběratel.

Mezi prvními návštěvníky, kteří si dnes muzeum přišli prohlédnout, patřili sourozenci Andrea a Stanislav z nedalekého Slavičína na Zlínsku. "Zajímám se o hasičinu, jsem taky od hasičů. O otevření muzea jsem se dozvěděla přes facebook a zaujalo mě to. Je tady strašně moc hezkých aut," řekla ČTK dvacetiletá dívka. Líbilo se jí i historické vybavení hasičů. Jejího šestiletého bratra oslovily především modely automobilových stříkaček.

Hasičské muzeum v Masarykově ulici bude v provozu od středy do neděle. Otevírací doba v zimním období je mezi 09:00 a 16:00, v letní sezoně od 09:00 do 17:00. Pondělí a úterý jsou zavírací dny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 22.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je středa 22. května 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď